Evean de Lishof: ‘Wij willen juist uitbreiden!’

‘Mensen hebben dingen aan elkaar geknoopt die er niet zijn. Dat is vervelend.’ Wij spreken Marcel Schaafsma, directiesecretaris van Evean. Hij heeft een turbulent dagje achter de rug.

Vanmorgen stuurden Annemarie van Duijnhoven, fractievoorzitter van GroenLinks in Oostzaan en Aart Ruijter (D66), vragen naar B&W van Oostzaan. Zij hadden signalen gekregen dat Evean de Lishof niet rendabel vindt, en er zou gereorganiseerd worden. Daarbij zou er zelfs sprake van zou zijn dat ‘bewoners van De Lishof verplaatst (of verhuisd) gaan worden’.

Vanaf dat moment stroomden de reacties binnen. Er was verontwaardiging, mensen waren boos en ook bang. 

Gelukkig bleek het anders te liggen, zo meldde Evean: 

‘Er is bij de Lishof een inloop, waar inwoners van Oostzaan terecht kunnen voor een kop koffie, verschillende activiteiten, een luisterend oor. De inloop wordt niet door bewoners bezocht, maar enkel door ‘Oostzaners’ die buiten de Lishof wonen.

De inloop heeft voor veel Oostzaners een belangrijke sociale functie, en wordt door een enthousiaste, bevlogen groep Evean medewerkers georganiseerd. Om deze inloop in 2024-2026 te kunnen continueren is er zoals gebruikelijk een subsidieaanvraag gedaan bij de gemeente Oostzaan. Of de inloop gecontinueerd kan worden is afhankelijk van het toekennen van deze subsidie door de gemeente Oostzaan. Hierover verwachten wij in juli 2023 een terugkoppeling te krijgen.’ 

De ruis zou kunnen zijn ontstaan toen de medewerkers van de inloop en de dagbesteding geïnformeerd werden over het feit dat Evean er alles aan zal doen om de inloop te laten voortbestaan. Maar dat ze hierin afhankelijk zijn van het toekennen van de subsidie. 

Dat deze vragen via de raad (en de pers) bij Evean terecht zijn gekomen betreurt Schaafsma: 

‘De lijnen zijn kort, we beantwoorden graag vragen. We hebben juist contact met de gemeente over uitbreiding van De Lishof. We zouden graag aanleunwoningen toevoegen op het terrein dat nu al te lang braak ligt.’ 

Annemarie van Duijnhoven heeft inmiddels ook contact met Evean. Zij geeft aan dat ze vooral opgelucht is dat het anders ligt, en dat De Lishof de zorg niet wil afbouwen.

Door Merel Kan. Bronnen: gesprekken en mails Lishof en Annemarie van Duijnhoven, eerdere berichtgeving op De Orkaan. Foto Merel Kan (De Orkaan).

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Koos Ros de Boer

  Nou daar zijn we blij mee gelukkig storm in een glas water

 • C Swartsenburg

  communiceren schijnt erg moeilijk te zijn,eerst schreeuwen tegenwoordig daarna er achter komen dat het onnodig was.

 • Mirjam Tongelet

  Ik mag toch hopen dat die inloop blijft bestaan. Ik weet dat mijn buurman (89) er van harte gebruik van maakt. Er is al veel weggevallen voor hem sinds door Corona zijn klaverjasclub bijv is komen te vervallen. Deze lieve mensen hebben zo’n uitvalsbasis nodig! En ja, ook ik draag mijn steentje bij door af en toe te kijken of mijn oudere buurtjes er nog zijn en maak een praatje of breng een bakje eten.

 • Anneke Burghgraaff

  En wat kost zo’n inloop nou helemaal?

 • Annette Bruins

  De inloop voorziet in een behoefte. Dit is voor mensen die nog thuis wonen en behoefte hebben aan wat gezelligheid. Mijn moeder kwam er en ze leefde ervan op. Ik kan mij niet voorstellen dat hier veel geld in gaat zitten.
  Laat ze.

 • Anneke Burghgraaff

  Je zou denken dat de Orkaan dan nou eens gaat uitzoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *