De gemeente Oostzaan geeft geen subsidie meer voor de Inloop bij De Lishof. Met ingang van januari 2024 stopt de inloop die op woensdag en zondagen werd georganiseerd. 

Gouden Greephouder Joop Giesendanner vindt daar het zijne van. Vandaag deelt hij zijn opinie via De Orkaan. 


Onzorgvuldig beleid

Niet de Lishof maar de gemeente Oostzaan stopt met haar eigen, zeer gewaardeerde initiatief dat in het gebouw van de Lishof plaatsvond.

Dit prachtige bloemstuk sterft omdat het geen water krijgt. Na corona en door natuurlijke oorzaken liep het bezoekersaantal terug. Iets dat met wat meer aandacht, reclame, voorlichting een fantastische toekomst kan hebben.

De wethouder zegt: ‘we stoppen ermee, maar er komt iets nieuws’. Hoezo? Het is er al!

Alle investeringen zijn gedaan. Het is een schitterende ruimte waar het zomers koel is, en ‘s winters warm. Waar keuken-faciliteiten zijn gerealiseerd omdat af en toe lekker te eten met elkaar heel fijn is als je de grootste tijd van de week alleen thuis zit. 

Stoppen? Dat is het paard achter de wagen spannen. Dat is onzorgvuldig beleid. Niet gehinderd door enige kennis van de feiten worden mensen beroofd van een plek waar ze ziel en zaligheid in hebben gestoken. Een fijne boodschap van Oostzaan aan haar senioren in de dagen naar kerst en de jaarwisseling. 

Wat bijzonder pijnlijk is, is de liefdeloosheid. Het gebrek aan interesse en zichtbaarheid. Sociaal betekent met de mensen en niet over de mensen. Heeft de raad van Oostzaan zich ooit laten zien? Waar was de verantwoordelijke wethouder? Kwam hij langs? Er is besloten zonder te luisteren en te praten. Dat is pijnlijk. 

De Inloop staat er, inclusief toegewijde mensen. Waarom zou je dit weggooien? 

Tijdens de begrotingsbehandeling op 13 november zei wethouder Eelco Taams (PvdA) dat er voldoende alternatieven voor de ‘inlopers’ zijn. Ze zouden in aanmerking kunnen komen voor dagbesteding bij de Lishof, gebruik kunnen maken van voorzieningen van WelzijnWonenPlus (het Sociaal Plein), de Grote Kerk of de Bres. Voor dagbesteding heb je een indicatie nodig. Dat was nu juist het fijne van de Inloop, je hoefde het alleen maar te willen, maar dan moet je wel weten dat het bestaat en waar. Dat laatste was bijna niet te doen: op de website van Oostzaan is niets over het initiatief te vinden. Geen ruchtbaarheid, geen reclame, geen voorlichting. Het initiatief trekt te weinig mensen. Hoe zou dat komen? 

Je laat het uitdrogen. Er is geen enkele poging gedaan om het te laten opbloeien na die desastreuze corona tijd. Al maanden was er onrust. Al voor de zomer waren er geruchten dat de bestuurders van ons dorp van de inloop af wilden. Maar met de gebruikers is er met geen woord over gesproken. Het ging over hun hoofd en achter hun rug om. Als dank aan hen die na de Tweede Wereldoorlog dit land weer hebben opgebouwd.

Joop Giesendanner