‘Het huis verdient leven en verzorging van leuke mensen, die blij zijn met de plek’, schreven we vijf jaar geleden en afgelopen augustus nog een keer. Het huis aan de Hobbemastraat 13 in Zaandam stond toen al zo’n 5 jaar leeg en kreeg de bijnaam ‘Huilhuis’. 

Nu is het huis gekraakt. Door een jeugdig groepje dat veel moeite ondervindt bij het vinden van woonruimte. Zij gaan ervan uit dat een dak boven je hoofd hebben een mensenrecht is en ontdekten dat dit huis al langer dan 10 jaar wegkwijnt. Bij binnenkomst bleek dat er veel moet gebeuren om het weer een beetje leefbaar te maken.

Sinds afgelopen donderdag zit de groep erin en vandaag is de politie langs geweest om vast te stellen dat het huis gekraakt is.

Na het overlijden van de laatste bewoner is het huis onbewoond gebleven. De erfgenamen wonen elders in het land. Zij kunnen het onderling niet eens worden over wat er met het huis moet gebeuren.

Diverse pogingen van omwonenden om de familie tot rede te brengen zijn mislukt. Er wordt geen enkel begrip getoond. De overheid kan niets doen, zo wordt gezegd, en dus stond het huis leeg en kwam er nooit iemand binnen.

De krakers hebben verschillende buren gesproken en de reacties zijn over het algemeen positief. De leegstand is de buurt al langer een doorn in het oog en er is ook al eens brand geweest.

Jan Schoen

Door: Merel Kan, Foto’s Jan Schoen en Wim Kan