Leegstand Zaanstad: 1.600 woningen in 2021

Op 1 januari 2021 stond 2,3 procent van woningvoorraad van Zaanstad leeg, dat gaat om ongeveer 1.600 woningen. Dat percentage is iets lager dan het landelijk gemiddelde (2,4 procent). Bijna een derde van die woningen (0,8 procent) stond een jaar eerder ook al leeg.

In Oostzaan was de woningleegstand op 1 januari 1,7 procent, in Wormerland ging het om 1,3 procent.

Dit blijkt uit de Landelijke Monitor Leegstand samengesteld door het CBS en bekostigd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Onder leegstaand vallen ook nieuwbouwwoningen die recent zijn opgeleverd en op 1 januari nog niet bewoond waren.

De leegstand van kantoren en winkels in Nederland was begin 2021 overigens fors hoger, respectievelijk 10,2 en 8,7 procent. Vooral kantoren staan relatief lang leeg.

Foto: Westzijde 134, wordt verbouwd tot appartementen.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • M van't Zand

  Leegstand? Ik zoek me een ongeluk naar een betaalbare woning maar die zijn er niet voor iemand die al meer dan 30 jaar werkt en nog nooit maar iets van uitkering of subsidie te hebben gevraagd. Veeleisend ben ik ook niet, een appartement voor mij en mijn zoontje ben ik al blij mee.

  • Adriaan van Tulpenbaard

   Ik begrijp het niet, 45 jaar na de tweede Wereld Oorlog en er is nog steeds een tekort aan betaalbare woonruimte. Zou het niet een goed Idea zijn om sommige van die leegstaande winkels om te bouwen tot woonruimte, ook vooral omdat die ook wel vaak op goede locaties te vinden zijn.

 • Thea visser

  Als ik zie dat de nieuwe flat aan de houtveldweg nagenoeg leeg staat : inderdaad omdat de huren onbetaalbaar zijn. Wat een waanzin maak er betaalbare huren !!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *