Hoe lang duurt een bruggetje bouwen? 6 maanden…

Sinds 9 september is de brug die de Parkstraat in Zaandam verbindt met het Volkspark en de Provincialeweg gestremd: bijna drie maanden.

En het gaat nog eens drie maanden extra duren: een half jaar (voor een bruggetje van niks).

Vorige week werden we door Orkaan-lezer en buurtbewoner Alyt Postma op het spoor van het gesloopte bruggetje gezet, vooral omdat de buurt niet op de hoogte werd gehouden van de voortgang (of het gebrek daaraan) van de werkzaamheden. De Orkaan nam poolshoogte, en ging de betrokkenen lastig vallen (in het nette: we belden en mailden).

De aannemer meldde: “We beginnen liever vandaag dan morgen”, de woordvoerder van verkeerswethouder Gerard Slegers gaf een politiek antwoord: “Zaanstad en de aannemer liggen niet geheel op een lijn aangaande de wijze waarop uitvoering wordt gegeven aan dit project.”

Maar de gemeente beloofde het uit te zoeken en mailde ons dat er “een constructief gesprek had plaatsgevonden tussen gemeente en aannemer.”

Eind februari

Die constructiviteit houdt concreet in dat in de week van 9 december weer gestart wordt met werkzaamheden. En wanneer is het klaar? Zaanstad: “Er is gesproken over de oplevering van de brug richting eind februari 2020.”

Richting eind februari. We laten het even op ons inwerken…

Roland van Braam van de SP stelde gister ’technische vragen’ (een raadslid met een LTS-diploma had het bruggetje natuurlijk zelf binnen 2 weken in elkaar gezet, maar dit is the next best thing). Hij kreeg dezelfde dag (klasse!) antwoord van de projectleider.

De omwonenden zijn nog niet op de hoogte gebracht door de aannemer maar dat gaat vandaag (29 november) gebeuren. Het probleem is dat de aannemer bepaalde berekeningen en tekeningen moet indienen maar dat niet op tijd heeft gedaan. Daardoor kan hij niet verder.

Uit het antwoord blijkt ook dat ook bij ongestoord doorwerken de brug ook nog niet klaar zou zijn. Eind december 2019 had de brug af moeten zijn, dat wordt dus 2 maanden later.

parkstraat brug werk orkaan nov 2019

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Wendy Kind

  Mooi dat het De Orkaan wel lukt om de Zaandammers te informeren, waar de gemeente daar weer niet in slaagt.

 • Caroline Boone

  Ongelofelijk hoe een dergelijk simpel en eenvoudig project zo uit de hand kan lopen.
  Buurtbewoners worden niet geïnformeerd, de hele buurt Oud-West is hierdoor ruim een half jaar afgesloten van een prettige korte route door het park naar provinciale weg, centrum, station, ontmoetingsplek het Volkspark, enz!

  En heeft dit niet te maken met potjes die op moeten? Is het niet simpelweg een opvulklus?
  Feit dat benodigdheden niet op tijd zijn ingediend door de aannemer strookt absoluut niet met feit dat uitvoerders een dag werken vervolgens 3 of 5 dagen niet, dan weer 2 dagen wel, daarna weer 4 dagen niet. Waar is dat op gebaseerd vraag ik me af.

  Ik heb 3 maanden geleden een klacht ingediend en mijn dochter ook.
  We hebben niet eens een ontvangstbevestiging of reactie gekregen.
  Ik snap dat nu wel.
  De gemeente weet zelf niet wat er aan de hand is en hoe een simpel project als dit, wat in een week gefixed kan zijn, in kaart te brengen en uit te voeren.

  En als het dan zo lang moet duren hoe eenvoudig is het dan om een paar pontons neer te leggen zodat er toch doorgang kan zijn?
  Die pontons liggen ergens in opslag en worden ieder jaar met de Dam tot Dam loop tevoorschijn gehaald.
  Waar zijn ze? Die hadden gewoon heel goed na de DtD-loop hier naartoe gebracht kunnen worden.

  Maar hoe dan ook: DOE WAT… Bied een oplossing!

  Dit is echt ambtenarij van de bovenste plank!
  Ik zou graag willen weten wie hier bij de gemeente Zaanstad verantwoordelijk voor is…

 • Caroline Boone

  PS:
  Overigens dank aan de Orkaan hier aandacht aan te besteden!

  Ik hoop dat dit wel iets teweeg brengt!

 • Marijke Becker

  We krijgen zo weer een kijkje in de keuken van de organisatie en samenwerking van de gemeente Zaanstad.
  Al maanden iedere dag gevaarlijke verkeerssituaties voor kinderen die nu vanaf de Provinciale weg via de Marga Klompéstraat tegen het verkeer in moeten fietsen om naar school te komen.
  Heel erg dat dit nu nog zoveel langer moet duren

  • Hoezo tegen het verkeer????. Vanaf het fietspad Provinciale weg, links gelijk het stukje fietspad de Marga Klompé straat inrijden is inderdaad erg gevaarlijk. Maar als je bij de stoplichten oversteekt, een klein stukje doorrijd, dan links afslaat, zoals het hoort, is er niets aan de hand. Dan rij je weer rechts van de weg en is het ook voor élke verkeersdeelnemer overzichtelijk.

   Ik woon in deze straat en zie elke dag de meeste wilde capriolen, niet alleen van kinderen, maar ook van oma’s op hun E-bike, die de straat in sjezen en aan de linkerkant van de weg uitkomen. Levensgevaarlijk 🙁 Het gaat tot nu toe net goed…. Fietsers kiezen nu eenmaal de kortste weg. Als straks de scholen in de Mauritsstraat klaar zijn zal het nóg drukker en gevaarlijker worden. Het beste is volgens mij, dat stukje fietspad weg halen.

 • Herman Aartsen

  Bij de vorige melding heb ik al gewezen op het feit dat er alleen een datum van ingang op het bord staat. Een beetje Zaandammer had dus kunnen bevroeden dat het een eindeloos project zouworden.

 • Carstiena Vlaanderen

  En inmiddels zitten we in maart….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *