Hoe hoog zijn OZB, afvalstoffen- en rioolheffing en hondenbelasting?

In één oogopslag je OZB, rioolheffing, afvalstoffenheffing en aanslag voor de hondenbelasting zien? Dat kan nu.

De online ‘lastenmeter’ voor Zaanstad zou al in oktober 2017 beschikbaar zijn, maar na ruim een jaar uitstel staat de Lokale Lastenmeter online.

De OZB in Zaanstad is € 144,30 per €100.000 WOZ voor eigenaren. De rioolheffing bedraagt € 280,48 voor de eerste 300 m3 water. De afvalstoffenheffing is voor iedereen gelijk: € 281,09. De hondenbelasting is € 70,18 (voor één hond).


Je kan ook zelf schuiven met de tarieven: hier leggen we uit hoe dat moet.


Wie bijvoorbeeld een huis heeft met een WOZ van € 250.000 met een eigen garage, 500 m3 water verbruikt en één hond heeft, betaalde in 2016 € 1.193,90 en in 2017 € 1.205,19. De gegevens van 2018 staan nog niet in de meter.

Het gemiddeld in Zaanstad is € 825 en dat is hoger dan het gemiddelde in Nederland (€ 750). Ook in vergelijking met andere grote steden zijn de lasten in Zaanstad hoog.

De gemiddelde lasten in Oostzaan zijn hoger (€ 887), die in Wormerland lager (€ 804). Je kan niet alleen de gemiddelde lasten vergelijken maar ook de reële kosten, dus wat je in jouw positie in een andere gemeente zou betalen.

Ook bedrijven kunnen hun lasten met de online meter opvragen en vergelijken.

Deel dit artikel:

24 reacties

 • Willemsen

  Toch wel curieus die grote verschillen; zeker als je dit vergelijkt met Amsterdam.

 • hans van loo

  Ook vreemd is het feit dat o.a. Amsterdam v.w.b. de afvalstoffenheffing-en rioolheffing wel twee tarieven kent en wel voor een éénpersoonshuishouden en een meerpersoonshuishouden waarbij we toch gevoeglijk kunnen aannemen dat in de laatste situatie normaliter meer wordt geloosd en meer afval wordt geproduceerd dan door een éénpersoonshuishouden. Dat gegeven vindt de gemeente Zaanstad niet interessant en hanteert één tarief.

  • j ploeger

   hans als je in Zaandam alleen bent betaal je ook maar voor eenpersoon huishouden en niet voor meer

   • arie

    j ploeger dat is dus niet zo

   • hans van loo

    Wonderlijk,J.Ploeger.In die zin omdat de gemeente een bezwaarschrift afdoet met het argument dat de gemeente geen onderscheid maakt omdat ook een eenpersoonshuishouden gebruik maakt van de geboden faciliteiten.
    Het Hoogheemraadschap maakt het bedoelde onderscheid v.w.b. de hoogte van de heffing wel.

   • Ed Jonker

    Hans, je bewering is totaal onjuist,Arie heeft gelijk

    • hans van loo

     Ik zou maar eens bij de gemeente informeren alvorens met de stelling te komen dat mijn bewering onjuist is. Twee maal heb ik een bezwaarschrift ingediend dat ik één tarief onbillijk vind en twee maal werd om die reden afwijzend beschikt.

    • hans van loo

     Er wordt geen verschil gemaakt in de tarieven voor een één- of een meerpersoonshuishouden. Het tarief is voor ieder huishouden gelijk.
     De afvalstoffenheffing voor 2017 is € 281,09, voor 2018 is het tarief € 286,09.

     ALDUS DE WEBSITE VAN DE GEMEENTE ZAANSTAD !

     • hans van loo

      Dank je wel,Ed.
      Geruststellend.

     • Ed Jonker

      Hans misschien iets voor de ombudsman,ik erger me er ook groen en geel aan ,als 1 persoonshuishouden

     • Karin

      Heb het ook een keer gedaan, bezwaar aangetekend. Nul op rekest. Het is inderdaad belachelijk dat je in je eentje net zoveel betaalt als een gezin met 6 kinderen. Iemand een idee hoe we dit kunnen aanpakken? Radar?

 • Ron Bouw

  En dan te bedenken dat er in Zaanstad op alles wordt bezuinigd, hetgeen je wel kan zien in de wijken, ze hebben te weinig personeel en slecht bestuur. Waar gaat dit geld dan in godsnaam naar toe?, ik zie er niks van. Ja die gedempte gracht wordt constant schoongemaakt door een medewerker op een karretje die elk papiertje opraapt, maar de rest van Zaanstad?, dat telt niet mee, maar wel betalen.
  Wat gebeurd er als we allemaal niet betalen, of betalen naar tevredenheid, nou dan komt er heel weinig geld binnen. Is het hier dan zo prachtig?, ja misschien voor die toeristen die gratis de Zaanse Schans komen bekijken, ik vind het allemaal wel meevallen, heb wel mooiere gemeenten gezien, die overigens nog minder in rekening brengen.
  Gelukkig is er van dit jaar weer gemeenteverkiezingen en je mocht wel gek zijn als je op de partijen stemt die er nu zitten, overigens zijn de meeste wethouders al verdwenen of niet meer verkiesbaar.
  Zaanstad duurder dan Amsterdam: sporen ze wel op dat gemeentehuis?

 • Ik weet dat Zaanstad veel geld aan riolering etc kwijt is door de zachte bodem. Maar voor mijn situatie zou ik in Amsterdam 45% goedkoper uit zijn! Dat is toch wel een bizar groot verschil. Zou interessant zijn te weten waar dat door komt, en nog interessanter, of we er iets aan kunnen doen.

  • Bruce

   Zou het misschien ook kunnen komen door de hogere dichtheid van bebouwing in Amsterdam? Dat de gemeente voor dezelfde voorzieningen van meer huishoudens een lager bedrag kan vragen, en alsnog meer ontvangen?

   • Kees S

    Ik heb niet zoveel verstand van gemeentefinanciën maar ik denk dat het ook zou kunnen komen omdat Amsterdam veel inkomsten heeft uit erfpacht. Bijna alle woningen worden zijn in erfpacht uitgegeven. Dat levert toch veel geld op. In Zaanstad is er veel minder in erfpacht en degenen die wel nog een huis op erfpacht hebben zouden daar graag vanaf willen (mits dat niet te duur is). Dat is dus een voordeel om Zaanstad te kopen boven Amsterdam. Ik om in het artikel niet tegen dat eventuele erfpacht is meegenomen in het onderzoek.

 • ha

  Als niemand meer iets op straat gooit maar het mee naar huis neemt en daar op en nette manier wegwerkt, kan de afvalstoffenheffing omlaag en gaat het milieu er op vooruit.

 • Yvonne Valk

  wie is die KNP er?

 • joop tralala

  Stel je kandidaat of werk je ook bij de KPN?

 • Peer Blokker

  500 m3 water verbruiken?, laten ze de kraan dan altijd open staan? dan heb ik een tip draai hem regelmatig dicht,(anders ben je net Hendrik Haan uit Koog aan de Zaan), dat scheelt voor een normaal gezin van 4 personen
  al gauw 75%.

 • hans van loo

  Het feit dat de gemeente (en dat zal ooit een politieke beslissing zijn geweest veronderstel ik) slechts één tarief hanteert is onbillijk.De vervuiler betaalt,maar dan wel naar ratio.Zoals gesteld hanteren veel andere gemeenten twee tarieven en zo hoort het ook. Het besluit van deze gemeente om slecht één tarief te hanteren zou inderdaad eens aan deze of gene instantie moeten worden voorgelegd om het te laten toetsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *