Gister kregen we opnieuw een melding van een ongeval op kruising Guisweg – Fortuinweg (“Het zoveelste slachtoffer van een onoverzichtelijke rotonde”). Het is niet de eerste keer. Buurtbewoners melden ons met enige regelmaat dat het een gevaarlijk kruising is.

Fietsers en bromfietsers komen van alle kanten, er kruist ook een parallelweg (de Mulderstraat) en er liggen twee rotondes achter elkaar. Samen levert dat blijkbaar een onoverzichtelijke situatie op.

Toen we in september 2023 de gemeente vroegen of ze deze kruising ook in beeld had als gevaarlijk leverde dat een ontkennend antwoord op. Zaanstad zag vanuit de ongevallenregistratie (landelijk bijgehouden op basis van gegevens van politie en verzekeraars) “niet dat er hier sprake is van een verkeersonveilige rotonde. Het snelheidsbeeld en ongevallenbeeld wijkt niet af op deze plek.”

De Orkaan checkte die STAR Ongevallenregistratie en telde tussen 2019 en 2023 veertien ongevallen op en in de nabijheid van de rotonde, bij drie daarvan was sprake van letsel.

Zaanstad maakt wel een kanttekening: “niet alle ongevallen worden geregistreerd, omdat er geen registratie door politie of verzekeraar heeft plaats gevonden. Ook bijna-ongevallen vind je niet in de ongevallenregistratie terug.”

Lezers hebben een andere beleving: “Regelmatig gebeuren er (bijna)ongelukken op de rotonde tussen auto’s en fietsers en brommers. Sinds de herinrichting van de Guisweg is de rotonde erg onoverzichtelijk, zeker als je uit Rooswijk aankomt, fietsers kunnen dan van 3 kanten aankomen. Zeker ebikes en fatbikes komen erg hard aan gereden. Net dat ik dit zit te typen wordt er weer een fietser aangereden.”

In december 2023 werd een jonge fietser aangereden bij dezelfde rotonde.

Door Piet Bakker en Bas Sommeijer. Bronnen: mails van lezers en reactie Zaanstad. Foto: Iris Maas.