Hondenbelasting afgeschaft per 1 januari 2023 (Zaanstad)

Per 1 januari 2023 is de hondenbelasting afgeschaft in Zaanstad. De afgelopen jaren werd er in de gemeenteraad al veelvuldig over gesproken. Om het afschaffen van de hondenbelasting mogelijk te maken moest er financiële ruimte zijn. Blijkbaar is die financiële ruimte gevonden.

Voor de hondenbezitters in Zaanstad is dit goed nieuws. Toch heeft dit nieuws nog niet iedereen bereikt. Ook bij gemeente Zaanstad lijkt het nog niet helemaal bekend. Op de website van de gemeente is het nog steeds mogelijk om je aan te melden voor de hondenbelasting.

In de gemeenten Oostzaan en Wormerland is de hondenbelasting nog wel verplicht. In 2023 betaal je in Oostzaan € 47,70 per hond. In de gemeente Wormerland ligt het tarief een stuk hoger. Voor een eerste hond betaal je € 86,00 en voor een tweede € 114,00.

Uitrenzone Wandelweg Wormerveer

De honden boven hoeven geen belasting meer te betalen omdat zij in Wormerveer wonen, maar de hond hieronder woont in Oostzaan. hij betaalt dus nog wel:

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Sam Huisman

  Mooi! Dan is ‘ik betaal toch hondenbelasting dus hoef die poep niet op te ruimen’ ook geen argument meer! 😃

  • Caroline Boone

   Ik kan me zo’n antwoord niet voorstellen. Elke hondeneigenaar (ook ik) heeft opruimplicht op straffe van boete als dit niet gebeurd. Dat weet iedere hondeneigenaar.

   • Bert Versteeg

    En wie controleert dat?
    Politie en handhaving hebben andere prioriteiten.
    Als de hondenbelasting werd gebruikt waar het voor bedoeld was, voorzieningen voor honden, zoals uitrenveldjes, hondenpoepbakken etc. had het van mij niet afgeschaft hoeven te worden.
    Waarom zou ik als niet hondenbezitter mee moeten betalen voor iets wat ik niet heb?
    Als ik geen auto heb betaal ik toch ook geen wegenbelasting?
    Helaas ging de opbrengst van de hondenbelasting in de pot algemene middelen en werd het geld besteed aan andere zaken dus dan zegt de hondenbezitter terecht waarom zij extra moeten betalen.
    Daarnaast vind ik het niet kloppen dat Zaanstad het wel afschaft en andere gemeenten niet, dit zou landelijk geregeld moeten worden.
    Maar er zijn wel meer dingen krom in dit land zoals het verlengen van een rijbewijs, paspoort of id kaart.
    Waarom moet ik in de ene gemeente meer betalen dan in de andere terwijl het landelijke documenten zijn?

  • monique smit

   precies zo denk ik er ook over ..hier in purmerend betaal je ook nog hondenbelasting….ik ruim.het ook niet op mits het op de straat ligt

 • Prima dat deze geldklopperij is afgeschaft.

 • Bas Sommeijer

  Mocht de Oostzaner hond de belasting niet meer kunnen betalen, dan mag ie bij mij in Zaandam wonen!

  Vraagje: stel je hebt een deelhond met 3 eigenaren en 3 huizen. Maandag-woensdag woont de hond in Zaandam. Donderdag en vrijdag woont de hond in Wormer. In het weekend woont de hond in Oostzaan.
  Wie moet hondenbelasting betalen en hoeveel?

 • hans van rheenen

  Is nog géén antwoord op de vraag of de, overigens nuttige medewerker “hondenpoepophaler” van de gemeente ook gaat verdwijnen en zijn poepvoertuig verkocht gaat worden. Ik heb geen interesse! .

 • Corrie van den oever

  ik hoop dat het in ijmuiden ook wordt afgeschaft. we betalen daar zoveel. en sl heel lang.

 • Ed Scheepbouwer

  Waarom maken we er geen huisdierbelasting van zodat niet alleen hondenbezitters maar ook katten bezitters mee kunnen betalen aan alle prachtige voorzieningen !!!!!! die de gemeente aanlegd voor huisdieren bezitters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *