Oostzaan en Wormerland speuren naar illegale honden

Onderstaand persbericht verscheen gisteren op de website van de gemeente Oostzaan. Bij Wormerland gebeurde hetzelfde. We tikken het hier 1:1 over. Mooier kunnen wij het niet maken: geef je hond aan! Anders ben je de klos.

Controle hondenbelasting

Omdat niet alle honden worden aangegeven voert de gemeente periodiek controles uit. In september en oktober wordt er huis-aan-huis gecontroleerd op het bezit van honden.

Als bij zo’n controle blijkt dat er geen aangifte is gedaan kan een boete en een extra hoge aanslag worden opgelegd.

Bureau LEGITIEM voert deze controle uit. De controleurs, die zich kunnen legitimeren, bellen aan om het hondenbezit te inventariseren. Betaalt u geen hondenbelasting maar bent u wel in het bezit van een hond of honden, dan laat de controleur een aangiftebiljet achter.

Via de website van Cocensus kunt u ook digitaal de aangifte van uw hond verzorgen.


Je kan je hier aanmelden (met DigiD) om je hond te legaliseren (Oostzaan). Klik hier voor Wormerland.

Een hond kost € 45,65 per jaar in Oostzaan. Dat is goedkoper dan het laten inslapen van een hond (rond de € 100). Er zijn ook cursussen om honden het blaffen af te leren (zodat de controleur ze niet hoort) maar dat raden we natuurlijk niet aan.

In Wormerland is het hebben van een hond fiks duurder, vooral als je er twee hebt. De eerste kost € 84,15 – de tweede € 111,55 en de derde en volgende € 53,85.

De controle wordt jaarlijks uitgevoerd, ook in Zaanstad komen trouwens controleurs aan de deur.

De foto’s zijn van een ‘legale’ Oostzaanse hond.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Louis Dirksen

  Heeft mijnheer Legitiem een bevel tot Huiszoeking? Komt er anders mooi niet in……!

  • Louis, blijf kalm!

   Misschien lees ik het stukje verkeerd, maar volgens mij wordt er niet over huiszoekingen gesproken. Waarschijnlijk wordt er aangebeld, en gevraagd of je een hond hebt, daar kun je dan Ja of Nee op zeggen, bij voorkeur naar waarheid.

   • Louis Dirksen

    Jan, mijnheer Legitiem komt IN huis de situatie beoordelen. Je mag iedereen de toegang weigeren, ook de overheid, tenzij in het bezit van vergunning, afgegeven door een daartoe bevoegde overheid om de woning te betreden. In volkstaal : bevel tot huiszoeking.

    En nee, ik heb geen hond maar erger mij aan de expliciete wijze waarop de gemeentelijke overheid in Oostzaan en Wormerland er van uit gaat dat ze zomaar binnen mogen komen….

 • Jaap Meeuwsen

  Moeten we ook nog opvang organiseren voor illegale honden, kan er ook nog wel bij.
  Buiten laten slapen zal vast op grote tegenstand stuiten bij de dierenliefhebbers.

 • Jack Woestenberg-van Dalen

  Gewoon terug blaffen … Dit is een ordinaire uitpersing van hondenbezitters … kom met de paarden-, boten-, katten- en burenbelasting … Melkkoe! en de belasting wordt geenszins gebruikt voor het welzijn van de honden, maar voor het welzijn (het dichtstoppen van financiële gaten) van het college. Spelletjes met geld! Daar gaat ook het geld heen van de overheid van de lokale radio, de veteranen en heeeeeeeeel veeeeeeel ander geld dat NOOIT op de juiste plaats terecht komt! (wetje van Napoleon geeft ook dit college het recht om hondenbezitters te NAAIEN)… daarnaast is de nieuwe burgervader een kwistige uitgever, dus dit wordt gezien als een financiële meevaller…

 • Lida van Enter

  In vele delen van Nederland betaal je niks voor je hond, in graai gedeeltes natuurlijk wel, word al jaren gezegd in Zaanstad we schaffen het af??????

 • Dirk Marinus Sr

  De honden zitten met de brokken….

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *