Hoogspanningsmasten blijven in Zaanstad

Het verplaatsen van hoogspanningsmasten in Zaanstad is duur en ingewikkeld en zou ook de stroomvoorziening in gevaar kunnen brengen. Daarom ziet Zaanstad daar vanaf.

In Zaanstad staan 52 woningen loodrecht onder hoogspanningsverbindingen, waaronder 11 appartementen in het appartementencomplex ‘de Dikkert’ aan de Westzijde in Zaandam.

De 52 woningen liggen in Zaandam onder de leidingen langs de Hoornse lijn (Oost-Zaandam, De Dikkert, de Westzijde en Provincialeweg en een deel van het Blauwe Arendspad – foto boven), in Westzaan en Assendelft.

Het ministerie van Economische Zaken financiert tot eind 2021 een uitkoopregeling voor huizen die onder hoogspanningsverbindingen staan. Zaanstad heeft 15 van de 52 woningen aangekocht. Van woningen die door de gemeente zijn aangekocht, moet de woonbestemming worden afgehaald.

Ze kunnen wel voor andere bestemmingen worden gebruikt, bijvoorbeeld voor bedrijfsruimten. In Zaanstad en Oostzaan zijn ze wel tijdelijk verhuurd voor bewoning.

B&W heeft al eerder besloten om onderzoek te doen naar een “maatwerkoplossing voor de 38 woningen die zijn gelegen onder de 380 kV bovengrondse verbinding tussen de Provincialeweg en de Heijermansstraat.” Samen met bewoners van ‘de Dikkert’ wordt o.a. onderzocht welke mogelijkheden/ bestemmingen er zijn voor de aangekochte woningen.

Het onderzoek zou aanvankelijk in het derde kwartaal van 2018 af zijn en is dus 2,5 jaar vertraagd.

Wonen onder hoogspanningsmasten is niet verboden, maar het verkopen van een huis wordt lastig omdat de woonbestemming na de verkoop vervalt.

De uitkoopregeling geldt alleen voor woningen die recht onder een leiding liggen (alsof straling recht naar beneden sijpelt als regen). Gevaar voor de gezondheid is niet echt aangetoond. De overheid wil met de regeling vooral maatschappelijke onrust wegnemen.

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Simon Mes

  Waarom zou je niet onder een hoogspanningsleiding kunnen wonen?
  Er is geen straling er van.

  • Dimitrie Grinwis

   Sommige mensen vinden alles wat ze niet snappen eng.
   En iedereen kent wel iemand met onverklaarbare klachten die toevallig onder een hoogspanningskabel woon. En tja, wanneer de dokter het niet weet moet het wel die kabel zijn.

   • Erik Esteie

    Ik ga niet zeggen dat het slecht is om onder een hoogspannings netwerk/kabel te wonen, ik ben geen wetenschapper, maar we weten nog helemaal niks over eventuele werkelijke effecten en uitsluiten doe ik het ook niet.

    Een feit is in ieder geval dat ons lichaam uit o.a. elektrische stroompjes bestaat, en we weten nog totaal niet wat voor invloeden van buiten een effect kunnen hebben op ons welzijn

    Dat we iets niet kunnen zien(de oorzaak) betekent niet dat het niet zou kunnen bestaan(het gevolg)

    Een paar honderd jaar terug dacht men dat Malaria een luchtziekte was, maw, het werd verspreid door de lucht(Malaria betekend letterlijk “luchtziekte”) tot men er achter kwam dat de ziekte verspreid werd door een parasiet.

    Wie kan mij vertellen dat het 100% zeker is dat een hoogspanningsnet niet voor allerlei verstoringen zorgt in een menselijk lichaam?

    Het is niet voor niets dat men gevoelige internet verbindindingen afschermt van elkaar om dat ze kunnen intefereren. Waarom zou dat intefereren niet plaats kunnen vinden tussen een hoogspanningskabel en een menselijk lichaam?

    Nogmaals, ik ben geen wetenschapper, maar ik sluit het niet uit omdat er niet genoeg van bekend is

    Laat ik het even wat zweveriger maken

    Hier wat informatie over de frequentie van hersengolven 😉
    (voor alle duidelijkheid, hersengolven hebben een bepaalde frequentie, denk maar aan het maken van een EEG of elektro-encefalografie)

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Neurofeedback

    • Bert Versteeg

     Beste Erik, als ik jou theorie zo lees dan zou het ook slecht kunnen zijn om langs een spoor- of trambaan te wonen of (langdurig) te reizen met de trein, tram of metro.
     In woonwijken staan transformatorhuisjes tussen woningen die 10.000 Volt omvormen naar 230V.
     Op de bovenleiding van een spoorlijn staat 1500V,dat is wel veel minder dan de 380.000 Volt die op de hoogspanningsleidingen staan maar ze hangen veel lager.
     Ook zijn er diverse elektrisch apparaten in huis die de 230V die uit het stopcontact komt omvormen naar een hogere spanning.
     Als het wonen onder hoogspanningskabels slecht zou zijn waarom mag je er dan niet onder wonen maar wel onder werken?
     Want mensen die werken in bedrijven die onder hoogspanningskabels staan worden ook minimaal 8 uur per dag blootgesteld aan de vermeende schadelijke straling.
     Ik zag laatst schilders in de masten langs de Houtveldweg en die zaten behoorlijk hoog en dus veel dichter bij de kabels, misschien een idee voor de wetenschap deze mensen eens te testen?

     • L. Dirksen

      In een metalen railvoertuig reis je in een, tevens geaarde kooi van Faraday, dus is eventuele straling niet werkzaam.
      Stralinglijders kunnen dit effect bij hun huis nabootsen door hun woning in fijnmazig kopergaas te hullen. En nu niet gaan lachen. In Zweden waar ik een flink aantal jaren heb gewoond waren er een paar mensen die dit inderdaad hebben gedaan. Nog veel meer verkasten naar gebieden in Noord Zweden, ver van alle straling. En neem van mij aan dat dat niet leuk is als je niet van onherbergzame wildernis houdt.
      Het is met straling van elektriciteitskabels, radio en mobiele netwerken hetzelfde als met UFO’ s . Je gaat het pas aanvaarden als je ermee wordt geconfronteerd…..

    • Volgens mij is er, vanwege ongerustheid bij bewoners van de Dikkert, begin jaren negentig al onderzoek gedaan. Ik zou niet weten wat het resultaat was.
     Een bemoeilijkende factor bij dit soort onderzoeken is dat bewoners vaak niet hun hele leven bij zo’n mast wonen, zodat een eventuele klachten ook een andere oorzaak kunnen hebben.

 • Erik Esteie

  Voor ik het vergeet.

  Ga maar eens in de Oostzijde staan waar de hoogspanningskabels de Zaan kruisen.

  Je kan de kabels horen “zingen”
  (Is dat slecht/goed? ik weet het niet…)

  • Bert Versteeg

   De masten staan een behoorlijk stuk uit elkaar en zelfs met weinig wind kunnen de kabels bewegen.
   Ik denk dat het “zingen” van de kabels door beweging komt en dat ze ook zingen als de spanning eraf gehaald zou worden.

   • Melvin van der Velde

    Goedendag Bert Versteeg,

    Het zingen van de kabels komt helaas door de spanning. De spanning die door de kabels gaat is in de jaren gigantisch toegenomen. Als ik het goed begrepen heb, met bijna 40%. De kabels zijn dikker gemaakt of iets. Als er piekspanning is, meestal tussen 17:00 en 19:00 uurkan je de kabels ook horen knetteren (op sommige knooppunten). Of het schadelijk is weet ik niet.

 • Ron Bouw

  Er zijn wel degelijk rapporten dat het wonen onder-naast hoogspanningkabels schadelijk voor de gezondheid is, vooral bij kleine kinderen,
  Bij langdurige bloodstelling-straling worden de witte bloedlichamen naar 1 kant gestuurd waardoor leukemie kan ontstaan, dit is mij ooit verteld door een wetenschapper die hier onderzoek naar deed.
  Wij waren toen bezig met de aankoop van een stuk grond in Assendelft vlak nabij de hoogspanningkabels, inmiddels wel 25 jaar geleden en toen was dit al bekend.
  Inmiddels is de spanning op de kabels verhoogd, dus nog meer straling.

 • Jaap Meeuwsen

  @ Bert Versteeg

  Klopt van dat zingen, zie ook de kabels van de Erasmusbrug in Rotterdam.
  Wel is er bij rustig weer en een stille omgeving gezoem te horen.

  @ Erik Esteie

  Ben het helemaal met je eens Erik. De stelling dat wanneer het niet bewezen slecht is dit niet automatisch betekent dat het geen kwaad kan.
  Invloed van straling op de hersenen is zeer goed denkbaar. Dit betreft natuurlijk niet alleen de hoogspanningsmasten maar net zo goed alles in huis zoals magnatrons, wifi, bluetooth, draadloze telefoons en opladers, alles wat verbonden is met internet enz.
  Vergeet ook de auto’s niet waar we tegenwoordig inzitten met al z’n elektronica.
  Kan zomaar zijn dat alles bij elkaar dit de vele ” onverklaarbare ” klachten veroorzaken tegenwoordig.
  Maar, ik zeg er met nadruk bij, zou kunnen want over hoe onze hersenen met ons lichaam omgaan is nog veel onduidelijk maar zolang we het niet zeker weten blijft voorzichtigheid geboden op het gebied van dit soort straling.

  Blijft inderdaad raar, wel er in de buurt werken, niet wonen ?
  Dat is natuurlijk duidelijk weer een kwestie van geld, brengen deze woningen toch nog wat in het laadje.

 • Jan oskam

  Er zijn normen opgesteld m.b.t. electromagnetsche straling. Men kan alles lezen en zoeken op http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/straling/controle-op-straling/magnetische-straling

  • Jaap Meeuwsen

   Deze normen van de overheid zijn gebaseerd op uitkomsten van de weinige onderzoeken die gedaan zijn.
   Lees ook ” zouden, lijken ” enz, blijft allemaal een beetje vaag.
   Zal over een langere tijd goed onderzocht moeten worden voordat we er met enige zekerheid wat over kunnen zeggen.
   De toekomst zal het leren.

   • Erik Esteie

    Beste Jaap,

    Het is met heel veel dingen zo dat men niet kan bewijzen dat iets slecht is en men dus maar aanneemt dat het geen kwaad kan.(en ben dus ook met je eens)

    Voortschrijdend inzicht heeft tijd nodig en ik kan heel goed begrijpen dat we door moeten gaan met vooruitgang. Blijven we vragen of iets goed(of niet) is betekend dat we stil blijven staan omdat we simpel weg niet alle antwoorden weten. En iets tegenhouden omdat we alle risico’s willen uitsluiten gaat niet werken

    Ik vind het echter goed om een gezond wantrouwen te hebben als de zogenaamde experts het hebben over “zou kunnen” en “waarschijnlijk niet”, of vergelijkbare termen 😉

    Helaas moeten de mensen die ons welzijn bepalen(lees de politiek) zich ook baseren op dit soort vaagheden.

    Ik denk echter wel dat, en hoe zal ik ze noemen, de “grote” bedrijven vaak meer onderzoek doen(hebben gedaan) en als de uitkomsten niet welgevallig zijn, de uitkomsten verzwegen worden, of zelfs niet gepubliceerd worden. Ik denk dat hier voldoende voorbeelden van te vinden zijn

    Ik vrees echter dat ik nu richting de aluhoedjes schuif met mijn mening 😉

 • Bruce Latham

  Ik verbaas mij er altijd over hoeveel er afgedwongen wordt voor mogelijke gevaren (zekere voor het onzekere!) en wantrouwen over ‘gevestigde belangen’ worden uitgesproken. Tegelijkertijd is het al decennia bekend dat uitstoot van auto’s, vrachtwagens enz schadelijk is voor mensen, en met name kinderen. Maar huizen en scholen staan nog steeds langs drukke wegen en klagende bewoners krijgen hooguit onderzoek na onderzoek zonder dat er ooit concrete actie wordt ondernomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *