Het verplaatsen van hoogspanningsmasten in Zaanstad is duur en ingewikkeld en zou ook de stroomvoorziening in gevaar kunnen brengen. Daarom ziet Zaanstad daar vanaf.

In Zaanstad staan 52 woningen loodrecht onder hoogspanningsverbindingen, waaronder 11 appartementen in het appartementencomplex ‘de Dikkert’ aan de Westzijde in Zaandam.

De 52 woningen liggen in Zaandam onder de leidingen langs de Hoornse lijn (Oost-Zaandam, De Dikkert, de Westzijde en Provincialeweg en een deel van het Blauwe Arendspad – foto boven), in Westzaan en Assendelft.

Het ministerie van Economische Zaken financiert tot eind 2021 een uitkoopregeling voor huizen die onder hoogspanningsverbindingen staan. Zaanstad heeft 15 van de 52 woningen aangekocht. Van woningen die door de gemeente zijn aangekocht, moet de woonbestemming worden afgehaald.

Ze kunnen wel voor andere bestemmingen worden gebruikt, bijvoorbeeld voor bedrijfsruimten. In Zaanstad en Oostzaan zijn ze wel tijdelijk verhuurd voor bewoning.

B&W heeft al eerder besloten om onderzoek te doen naar een “maatwerkoplossing voor de 38 woningen die zijn gelegen onder de 380 kV bovengrondse verbinding tussen de Provincialeweg en de Heijermansstraat.” Samen met bewoners van ‘de Dikkert’ wordt o.a. onderzocht welke mogelijkheden/ bestemmingen er zijn voor de aangekochte woningen.

Het onderzoek zou aanvankelijk in het derde kwartaal van 2018 af zijn en is dus 2,5 jaar vertraagd.

Wonen onder hoogspanningsmasten is niet verboden, maar het verkopen van een huis wordt lastig omdat de woonbestemming na de verkoop vervalt.

De uitkoopregeling geldt alleen voor woningen die recht onder een leiding liggen (alsof straling recht naar beneden sijpelt als regen). Gevaar voor de gezondheid is niet echt aangetoond. De overheid wil met de regeling vooral maatschappelijke onrust wegnemen.