Onderzoek verplaatsing hoogspanningsmasten opnieuw uitgesteld

zaan hoogspanningsmasten dikkert

Het onderzoek naar de mogelijke verplaatsing van de hoogspanningsmasten bij appartementencomplex ‘De Dikkert’ in Zaandam is opnieuw uitgesteld.

Wethouder Krieger (VVD) verwacht rond eind maart 2019 een ‘conceptadvies’. Als verplaatsing volgens ProRail “vanuit spoorveiligheid mogelijk is” kan in juli 2019 het haalbaarheidsonderzoek worden afgerond.

Aanvankelijk zou het onderzoek in het tweede kwartaal van 2018 af moeten zijn, later werd dat opgeschoven naar eind 2018.

Het haalbaarheidsonderzoek is vooral complex “in relatie tot spoorse zaken”. ProRail en TenneT hebben in oktober al gepraat maar zijn er nog niet uit. Ook het eerdere uitstel was het gevolg van problemen met “de spoorse doorsnijding van de hoogspanning op de spoorbrug”.

Dat is een merkwaardige passage omdat bij de spoorbrug de hoogspanningsleidingen helemaal niet ‘doorsneden’ worden door het het spoor. De leidingen liggen namelijk aan de noordkant van de spoorbaan. Dat zou erop kunnen wijzen dat zo’n doorsnijding wel onderzocht wordt voor een verplaatsing.

B&W verwacht voor eind oktober 2019 te raad te informeren over de eventuele verplaatsing.

Wie recht onder de hoogspanningsmasten woont kan tot eind 2021 gebruik van een uitkoopregeling. Woningeigenaren kunnen op vrijwillige basis hun woning verkopen aan de gemeente.

Zaanstad verhuurt 13 woningen die ze inmiddels heeft aangekocht – drie daarvan in De Dikkert – nu op tijdelijke basis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>