Onderzoek verplaatsing hoogspanningsmasten ‘complexer’ (en duurder)

In Zaanstad staan 52 woningen onder hoogspanningsmasten. Het gevaar van wonen onder zo’n mast is nooit overtuigend aangetoond maar om ‘maatschappelijke onrust’ weg te nemen heeft het Rijk een uitkoopregeling ingesteld.

Een alternatief is de masten te verplaatsen. Zaanstad kondigde in oktober 2017 een onderzoek aan naar de mogelijkheden op dat gebied, het zou in het tweede kwartaal van 2018 af moeten zijn.

Het onderzoek is ingewikkelder dan vooraf was gedacht en het lukt dan ook niet voor € 50.000. “Vanwege de complexere opgave gaat het haalbaarheidsonderzoek € 140.000,- kosten” aldus Zaanstad. Daarmee zijn de masten uiteraard niet verplaatst, maar is alleen onderzocht of het haalbaar is.

In Zaandam gaat dat onder meer over een deel van appartementencomplex De Dikkert, woningen aan de Westzijde en Provincialeweg en een deel van het Blauwe Arendspad. In totaal 38 woningen, waarvan 11 in De Dikkert.

Leegstaande appartementen

Bewoners kunnen (vrijwillig) hun huis aan de gemeente verkopen. De woonvergunning vervalt bij verkoop, wat verkoop aan een particulier niet aantrekkelijk maakt. Die nieuwe bewoner kan namelijk geen gebruik maken van de uitkoopregeling. Voor kantoren of andere zakelijke activiteiten zijn de woningen wel geschikt.

Inmiddels zijn al drie appartementen in De Dikkert verkocht aan de gemeente. Co van Luit, de voorzitter van de VVE weet dat er twee appartemente respectievelijk 9 maanden en een half jaar leeg staan, maar “de gemeente betaalt daarvan keurig de VVE-kosten” aldus de voorzitter. De woordvoerder van de gemeente Zaanstad stelt dat het al om drie van de elf appartementen gaat.


Lees hier ons eerdere artikel – met kaartje, foto’s en veel reacties – over de hoogspanningsmasten.


Behalve de complexe situatie bij De Dikkert zijn er ook

“onvoorziene gevolgen van de verplaatsing van de hoogspanningslijn ten opzichte van het spoor en de spoorbrug. Hiervoor worden specialisten van ProRail en externe deskundigen, binnen de nog op te stellen opdracht van Zaanstad aan TenneT, ingeschakeld.”

Ook in Oostzaan, aan de Oostzijde, in Westzaan en Assendelft liggen woningen onder de hoogspanningsleidingen. De uitkoopregeling geldt alleen voor woningen die recht onder een leiding liggen (alsof straling recht naar beneden sijpelt als regen).

Deel dit artikel:

2 reacties

  • H. Peeters

    Is er nu al enig zicht op een besluit of de masten worden verplaatst?

  • Kees Rijpkema

    Hou toch op, ik heb 45 jaar gewerkt onder een hoogspanningmast. Eerst 220 kV en in de jaren 70 400 kV. Werkte ik ook nog in een bedrijf welke elektro machines repareerden en testen. Nou die staan toch stijf van elektrische en magnetische velden. Nou wat denk je. Nooit iets van gemerkt. Oh ja de voortplanting, ook zoiets, ik heb alleen maar meisjes/jongetjes !!! Ik heb ze allebij. Dus geneuzel in optima forma. Neem dan ook geen t.v. of een p.c. in huis en pas op met onweer, want dan komen pas echte energievelden vrij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *