Zaanse Oekraïne-acties en events: bier, lezingen, stilte, sponsorloop, zingen

Op veel plekken in de Zaanstreek worden acties en evenementen georganiseerd rond de oorlog in Oekraïne.

Dat varieert van het drinken van een ‘Vredespijpje’ tot eenvoudig stilstaan. Hieronder wat wij verzameld hebben.

Ook een Oekraïne-actie? Meld het hieronder of mail het aan De Orkaan.

Woensdag 16 maart: Wij Staan Hier Sterk

Om vijf voor twaalf vandaag, komen de kinderen van de basisscholen uit Wormer samen op het evenemententerrein in Wormer om het lied “Wij Staan Hier Sterk” te zingen. Met dit lied willen de kinderen een hart onder de riem steken van de kinderen in en uit Oekraïne. Burgemeester Judith Michel:

“Toen ik over deze actie hoorde, was ik direct enthousiast en heb ik de scholen uitgenodigd om dit gezamenlijk op te pakken. Onze kinderen krijgen veel mee van wat er gebeurt in de Oekraïne en op deze manier kunnen de kinderen hun stem laten horen. Met elkaar dragen we uit: We staan voor vrede.”

Woensdag 16 maart: HOOP-Vredespijpje

HOOP bier kan niet meer naar Rusland, “we hadden een bestelling staan, maar die lading fusten en flessen gaan gezien de situatie in Oost Europa geen kant op. Ironisch genoeg zaten daar ook een aantal fusten Vredespijpje bij”. Wie vandaag langs komt bij HOOP steun de Oekraïne! Alle omzet van de getapte biertjes gaan naar Giro 555! Alle getapte glazen gaan weg voor €3,- Een gevulde petfles voor €7,50! (afbeelding onder)

Donderdag 17 maart: lezing

Oekraïne En Rusland In Historisch Perspectief door oud-wethouder en geschiedenisdocent Hans Luiten. Van 12.30 uur tot 14.00 uur (inloop vanaf 12.00 uur) bij LAB44 op het Hembrugterrein (De Middenweg 44 Zaandam). Georganiseerd door De Maatschappij. De kosten van de lunchbijeenkomst zijn € 20,- bij binnenkomst te voldoen – na afloop wordt er ‘Vredespijpbier’ geschonken van HOOP, de opbrengst daarvan gaat naar giro 555. Aanmelden hier.

Vrijdag 18 maart: sponsorloop

Alle 360 leerlingen van basisschool de Oceaan in Assendelft doen mee aan de sponsorloop voor Giro 555 Steun Oekraïne. Op een versierd plein zullen de groepen vanaf 09:00 uur rondes rond het gebouw lopen, om geld in te zamelen voor dit goede doel. De Oceaan, is gevestigd aan de Parkrijklaan.

Zaterdag 19 maart: stiltekring

Elke zaterdagmiddag aan Pasen wordt op de Gedempte Gracht in Zaandam in een stiltekring stilgestaan worden bij het leed dat plaatsvindt in Oekraïne. Rondom de Oekraïense vlag wordt een kring gevormd van 15.00 tot 16.00 uur. (foto helemaal boven)

Woensdag 23 maart: Vermaning-lezing

Oekraïne-avond in de Vermaning in Wormerveer met Hans Luiten, historicus, vertelt over de geschiedenis van Oekraïne. Daarnaast is er een muzikaal optreden. Ook komt de vraag aan de orde hoe en wat de mogelijkheden zijn voor particuliere opvang. Hoe worden zij begeleid, waar moet rekening mee gehouden worden. Aanvang: 20.00 uur

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *