Bij de gemeente Zaanstad is een aanvraag voor een omgevingsvergunning binnengekomen om het ‘hotel’ aan de Dorpsstraat 1062 in Assendelft – de voormalige Dansstudio2 – te ‘wijzigen’ en de woning boven het hotel te splitsen in drie appartementen.

De voormalige dansstudio werd begin deze maand door Zaanstad gesloten. De gemeente had een vergunning afgegeven voor een hotel en woning. De eigenaar, de heer Menawari, had het pand echter ‘omgekat’ naar een opvang voor 15 mensen met verslavings-, of justitieel verleden of met psychische kwetsbaarheden en per 1 maart verhuurd aan Leven & Zorg GGZ B.V., een ‘multiculturele dynamische organisatie’ die het pand als ‘geclusterde WLZ/GGZ woonlocatie’ (WLZ: Wet Langdurige Zorg) wilde exploiteren.

Burgemeester Hamming heeft op 6 maart een bouw- en gebruikstop afgegeven. Het pand mag niet meer gebruikt worden, zolang niet aan alle voorwaarden wordt voldaan. Behalve dat het pand voor iets ander gebruikt werd dan in de vergunning stond, was er ook van de bouwtekening afgeweken en was er geen vergunning voor brandveilig gebruik.

Tijdens de hoorzitting van 4 maart waarbij omwonenden hun bezwaren tegen het plan uiteen zetten, ontstond er verwarring over een ‘nieuwe’ aanvraag. Die was volgens Menawari en J. Bleekemolen van de MakeoverGroep al in december 2023 gedaan maar ze konden daarvan geen bewijs leveren. De aanvraag die nu door Zaanstad is gepubliceerd (op 27 maart) is echter op 5 maart (één dag na die hoorzitting) bij Zaanstad binnengekomen. De gemeente heeft ruim drie weken gewacht met publicatie.

De Orkaan heeft de aanvraag opgevraagd bij Zaanstad, zodra we meer informatie hebben, berichten we daarover.

Door Piet Bakker. Bronnen: aanvraag omgevingsvergunning en eerder nieuws op De Orkaan. Foto’s: Michel Schermer.