Hotel Zaandijk voorlopig nog niet open

Volgende week zouden Hotel Zaandijk en restaurant Il Mulino in theorie weer open kunnen. Dan loopt de sluitingstermijn af die burgemeester Hamming afkondigde nadat eind april een explosief bij het pand tot ontploffing was gebracht.

In de praktijk zal de opening op zich laten wachten. Zaanstad heeft een veiligheidsplan van de eigenaar geëist, en hoewel dat plan op papier in orde is, staat het pand nog in de steigers waardoor het nog niet in werking is. Voordat de gemeente het plan in de praktijk gecontroleerd heeft, kan Hotel Zaandijk niet open.

In de nacht van 24 april kwam een explosief tot ontploffing bij het restaurant. De burgemeester sloot het pand onmiddellijk voor 4 weken. Ondanks dat er filmbeelden van de dader waren is tot dusver nog niemand aangehouden. Op 22 mei verlengde burgemeester Hamming de sluiting met 3 maanden, dat loopt dus volgende week af. De burgemeester sloot het pand om de “veiligheid van de directe omgeving te waarborgen”.

Tijdens de sluiting had de politie de gelegenheid om het onderzoek verder af te ronden. De brandstichting werd onder meer in verband gebracht met een eerdere poging tot brandstichting op 22 januari van dit jaar. Aanvankelijk werd dat afgedaan als een keukenbrandje maar later bleek dat een brandbom de oorzaak was. Die twee aanslagen waren kennelijk reden om tot sluiting over te gaan.

De Partij voor de Dieren, GroenLinks en de SP hebben inmiddels vragen over de opgelegde sluiting gesteld. Zij vragen zich af of op deze manier bedreigingen niet geloond worden door de lokale overheid terwijl horeca-ondernemers daarvoor de tol betalen. Ze willen ook graag weten welke criteria aangelegd worden en welke overwegingen de burgemeester maakt bij de sluiting.Melchior Mattens van de PvdD: “Dat is vooral relevant mochten er eventueel nieuwe gevallen zich voordoen.”

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *