Huis-aan-huis in de Zaanstreek: de oplagen en de lezers

Gister werd De Orkaan vijf jaar. We vierden dat – in alle bescheidenheid – met een artikel waarin ook onze rapportcijfers stonden (bezoekers, volgers, reacties…). Hoe zit dat bij de andere media?

De Zaanstreek kent vijf wekelijkse huis-aan-huisbladen. Wat is hun oplage en door hoeveel mensen worden ze gelezen?

De grootste titel is Rodi’s Zaanstreek op Zondag, een oplage van 73.000 in Zaanstad, met evenveel lezers. Binnen een huisgezin lezen meestal meerdere mensen de krant, dus in een deel van huishoudens wordt de krant dus niet gelezen. Zaanstad heeft 129.000 inwoners die 15 jaar of ouder zijn, 57 procent van de inwoners ziet de krant.

Het Zaans Stadsblad (Rodi) heeft minder lezers (66.000) dan dat er kranten gedrukt worden (70.000): 51 procent van de inwoners (van 15 jaar of ouder) slaat de krant open.

De Zaankanter (BDU) heeft net even meer lezers (56.000) dan dat er kranten gedrukt worden (55.000). Zusterblad De Krommenieër heeft aanzienlijk meer lezers (27.000) dan gedrukte exemplaren (17.000). In de postcodegebieden waar de krant verspreid wordt, bereikt De Krommenieër twee derde van de inwoners, voor de Zaankanter is dat 47 procent.

De oplage van Het Kompas (18.000) wordt niet alleen in Oostzaan maar ook in Landsmeer verspreid. Er zijn 14.000 lezers.

 

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Cees rink

  Al een paarmaanden geen stads bladin de btieven bus in de larixstraat in wormerveer

 • Dick van den Dobbelsteen

  Er kan gedrukt worden bij het leven, maar wat heb je er aan als de weekbladen niet bezorgd worden ?
  Je kan de bladen veelal zelf ophalen bij de papiercontainers…….!!
  Stapels liggen daar.

 • Henk Brunt

  Het aantal gedrukte exemplaren zegt niets over het aantal bladen dat in de brievenbus wordt gedaan. Alleen de bezorgde bladen kunnen gelezen worden. Al meer dan een jaar geen Stadsblad in het Kalf gezien (dus ook geen gemeente Zaanstad nieuws.

 • De huis-aan-huis bladen in Zaandam zijn reclamebombardementen en pure papier- en energieverspilling. Als je echt op de hoogte wil blijven van wat er in je buurt (wel) toe doet, meldt je dan gewoon aan voor de digitale-versie van Zaanstad Journaal en de nieuwsbrieven van de gemeente en niet te vergeten die van De Orkaan…(!)
  En plak die nee-nee sticker (tenzij je die troep desondanks persé wil blijven krijgen voor in de kattebak en om de bezorger te sponsoren).

 • Herman Aartsen

  Wist niet dat Zaanstreek op Zondag nog bestond.

 • Elleke Slikker

  Al maanden geen krant gehad.

 • M Jonker

  Fijn te weten dat dit probleem zich niet alleen voordoet in de wijk Randenbroek in Amersfoort
  Ook hier wordt in de weekkrant niet meer geleverd
  In het begin was het op onregelmatige basis (1x in de 1½ maand) door de buurjongen van 2 huizen verder: nu helemaal nix meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *