Zaanse media ontvingen € 325.000 coronasteun

Uitgever RODI Media heeft voor haar drie huis-aan-huisbladen in de Zaanstreek (Zaans Stadsblad, Zaanstreek op Zondag en Het Kompas) € 235.000 coronasteun van het rijk ontvangen.

RTV Zaanstreek kreeg € 78.000 coronasteun en Zaanstad.Nieuws ontving € 12.000 over de afgelopen negen maanden.

In totaal ging er in de periode 15 maart t/m 15 december 2020 € 325.000 naar Zaanse media. Dat blijkt uit een overzicht dat gepubliceerd werd op de website van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

De steun was bedoeld voor mediabedrijven die door de crisis dreigden ten onder te gaan, het was een “krediet ter dekking van noodzakelijke kosten om de continuïteit van de informatievoorziening te waarborgen.”

Het krediet wordt achteraf omgezet in een uitkering als het medium op “kan verantwoorden dat het krediet is gebruikt conform de bepalingen van deze beleidsregel.” Dus om de continuïteit te waarborgen. Als voorbeeld noemt het Stimuleringsfonds het het wegvallen van advertentie-inkomsten.

Bij RODI werd in juli Zaanstreek op Zondag gestaakt en opgenomen in het Zaans Stadsblad. Het Kompas is het huis-aan-huisblad voor Oostzaan.

Voorzitter Jelle Linnekamp van RTV Zaanstreek zegt dat er voor zo’n € 3000 extra kosten zijn gemaakt, dat moest vooral omdat er op een andere manier moest worden opgenomen, hij noemt als voorbeeld hengels voor microfoons. Ook is de programmering omgegooid, “maar 95 of misschien wel 99 procent is niet gebruikt. Schade hebben we nauwelijks geleden.”

Bij RTV Zaanstreek is het krediet apart gezet, als het niet wordt teruggevorderd zal het worden gebruikt voor investeringen.

Hedwig Heeren van Zaanstad.Nieuws zegt dat 65 procent van de € 12.000 naar het moederbedrijf Nieuws.nl gaat, de rest (‘een gegeven paard’) is voor haar.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • David Sluis

  Die taart is interessant. Enkele taartpunten zeggen me helemaal niets, zei ik niets? Dit ligt zeker aan mij. Het Zaans stadsblad? Is dit een digitaal medium of papier? Ik ken het niet? Kompas?? Zaanstreek op Zondag?? Media zal toch vooral bedoeld zijn als spreekbuis/verslaglegging van nieuws uit jouw omgeving. Kennelijk heeft veel mij niet bereikt. En, ik ben niet uit het steenkolentijdperk. Heeft het met JA/NEE-stickers te maken? Ik heb geen sticker N.B. Ik mis NHD? Hebben die niet te lijden? Ja tuurlijk, ook buiten Zaanstreek actief. Net als NH-nieuws, een goede club ook.

  Maar tenslotte, kent iemand, de website ‘De Orkaan’? Nee?? Het gekke wil, dat deze het meeste Zaanse nieuws brengen van iedereen, al jaren. Actueel en fris, en vele interessante gastschrijvers, opinie, diepgang, maar totaal buiten de rader vallen? Tja..

  • Rinze Hiddink

   Ik ‘ken’ ook slechts 2 van de media genoemd in de taart. Ik ben maar eens gaan Googlen, maar zo te zien heeft ‘Zaans Stadsblad’ geen eigen nieuws website. Wel zie ik vandaag voor het eerst een versie van het blad in een soort online reader.
   Als ik Google op ‘Kompas Zaanstad’, krijg ik hits van deze website en een nieuwsbrief van een seniorenomgeving (op een onbeveiligde verbinding). Bestaat dus ook alleen offline?
   Als ik vervolgens Google op ‘Zaanstreek op zondag’, vind ik weer De Orkaan in m’n resultaten, en een tweet die naar de website zou moeten verwijzen, maar die website komt uit bij Rodi. Ook (letterlijk) alleen offline beschikbaar dus?

 • Wendy Kind

  Eens met David Sluis. Het is alle uitgaven van harte gegund, maar… In de taart zie ik er ook bij die bol staan van advertenties, oud nieuws dat is overgenomen uit weer andere media of 1 op 1 gekopieerde persberichten. Niet dat elk lokaal medium dagelijks hard nieuws en primeurs móet brengen. Maar een overduidelijk verschil met De Orkaan is er natuurlijk wel.

  • De Orkaan

   Wij lijden geen € 4000 verlies per kwartaal (omdat we helaas weinig inkomsten hebben), dus een aanvraag hebben wij niet gedaan.

   • Wendy Kind

    Het ging me vooral om de inhoudelijke verschillen tussen de uitgaven/sites. En verder vind ik dat jullie eindelijk wel een financiële vergoeding voor jullie prima, niet aflatende werk moeten krijgen. Ugh!

 • Jan Schoen

  Huh! … Het Zaans Stadsblad bijna €140.000 coronasteun? Hoezo? Dit jaar is dat reclameblad hooguit 5x in onze brievenbus terecht gekomen. Tel uit je winst. In onze buurt wordt het blad zelden bezorgd. Ik hoop maar dat het in andere wijken anders is.

 • Fred Wolf

  Helemaal mee eens, hier in zaandam zuid ook geen Zaanstad Stadsblad in de bus,heb maar een digitaal Zaans Stadsblad genomen, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling.

 • Dick van den Dobbelsteen

  Toevallig de laatste weken het Zaanstad Stadsblad weer in de brievenbus gekregen. Na bijna een jaar stilte.
  Komt natuurlijk omdat het Kerst / oud- en nieuw kaartje weer aan de man moet worden gebracht. Kassa!!!

 • Jan Schoen

  Het is wel treurig dat het Zaans Stadsblad, waar gemeente mededelingen in staan, blijkbaar maar zelden bij de burger terechtkomt. Dat is behoorlijk zorgelijk. De bezorger, die slechts een paar keer per jaar een exemplaar in onze bus stopt, kwam schaamteloos de kerst- en nieuwjaarsgroeten brengen. Je moet maar durven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *