RTV Zaanstreek procedeert door, nu naar Raad van State

RTV Zaanstreek geeft het niet op. Ze stapt naar de Raad van State om haar uitzendlicentie terug te krijgen.

Op 1 februari 2022 ging de ‘aanwijzing’ als lokale media-instelling over naar De Orkaan nadat de gemeenteraden van Zaanstad en Wormerland daarover hadden beslist. RTV Zaanstreek ging in beroep bij het Commissariaat voor de Media, en toen dat bezwaar werd verworpen, bij de rechtbank in Haarlem. Die oordeelde dat het Commissariaat juist had gehandeld.

Het beroep van RTV Zaanstreek werd in april van dit jaar verworpen door de meervoudige kamer van de rechtbank. Tegen dat besluit gaat de voormalige lokale omroep in hoger beroep, ditmaal bij de Raad van State in Den Haag.

Volgens RTV Zaanstreek had de aanwijzing niet naar De Orkaan gemogen omdat die geen traditionele radio en tv maakt. De rechtbank schreef dat dit niet juist is:

“het beroep is ongegrond. Dit betekent dat de derde-partij [De Orkaan] tot 1 februari 2027 aangewezen blijft als lokale publieke media-instelling in de gemeenten Zaanstad en Wormerland.”

Volgens het Commissariaat was de toewijzing wettelijk wel degelijk in orde omdat de verplichting om media-aanbod via radio, tv en internet te verzorgen helemaal niet in de Mediawet staat. Ook uit de Memorie van Toelichting bij de Mediawet wordt volgens het Commissariaat duidelijk dat radio en tv niet verplicht zijn.

De rechtbank ging hierin mee: radio- en televisie zijn niet verplicht, RTV Zaanstreek interpreteert de wet verkeerd: “In artikel 2.61 van de Mediawet is niet de eis vermeld dat een lokale publieke media-instelling zijn media-aanbod moet verzorgen via radio, televisie én internet.” Volgens de rechtbank was ook uit andere stukken niet af te leiden “dat voor een lokale publieke media-instelling de verplichting geldt media-aanbod via radio, tv én internet te verzorgen.”

Voorzitter Jan Lapère van Stichting Zaans Media Platform de Orkaan

‘Dit is verspilling van tijd en geld. Ook voor De Orkaan. We zijn er niet om ons met dit soort procedures bezig te houden en de voorgaande uitspraken waren duidelijk.’

De zaak is gericht tegen het Commissariaat voor de Media, De Orkaan is geen partij, maar wel uitgenodigd als belanghebbende.

Wanneer het hoger beroep dient, is nog niet bekend. RTV Zaanstreek kan overigens niet eisen dat zij de ‘aanwijzing’ krijgen, alleen dat het besluit van het Commissariaat wordt vernietigd.

Lees hier ons dossier over RTV Zaanstreek en de aanwijzing.

Door Piet Bakker / Merel Kan. Bronnen: stukken Raad van State, eerder nieuws De Orkaan, interview Jan Lapère. Foto: De Orkaan.

Deel dit artikel:

16 reacties

 • zelden zulke slechte verliezers meegemaakt, en dat kost en kost maar en legt onnodig druk op de instanties.

 • Martin Rep

  Heeft RTV Zaan zukke diepe zakken?

  • Lidia de Bruin

   Dat wordt betaald door de gemeente, dus door de inwoners van Zaanstad. De vorige procedure was tegen de gemeente en die draaide op voor de kosten. EX RTV ZAANSTAD wordt/werd gesubsidieerd door de gemeente.

 • Bert Versteeg

  Viaplay maakt ook geen traditionele radio en tv maar we ze hebben helaas wel de Formule 1 rechten gekregen.
  RTV Zaanstreek heeft al 2x verloren, grote kans dat ze de 3e en laatste rechtszaak ook gaan verliezen.
  Het zijn de laatste stuiptrekkingen van RTV Z.

 • Ed Renkema

  Slechte verliezers! Zonde van het geld dat dit weer gaat kosten en waar halen ze het vandaan. Als ik het goed had begrepen hebben ze zelfs een negatief saldo op de rekening..

 • A. De Jong (1)

  Lijkt me een gevalletje voor .Pieter Lakeman.

 • Katja Zwart

  En wat is de volgende stap? Het Internationale Gerechtshof in Den Haag?
  Als oud medewerker van RTVZ krijg ik hier enorme plaatsvervangende schaamte van.
  In vredesnaam, geef je ongelijk toe en zoek een nieuwe hobby.

 • jan warrring

  Waarom niet als zij denken dat zij in hun recht staan advocaten zien daar vast wel dat er een kans is en terecht vind ik het was beter als dit linkse geneuzel

  • Advocaten zijn altijd wel een mogelijkheid, als ze maar uren kunnen schrijven.
   Waarom je over links geneuzel begint is mij onduidelijk.

  • Advocaten zijn altijd wel een mogelijkheid, als ze maar uren kunnen schrijven.
   Waarom je over links geneuzel begint is mij onduidelijk.

   (Mijn reactie kwam eerst verkeerd terecht, zelfs mijn vingers zijn soms te groot)

   • Cees Viergever

    Het is gewoon een slechte website de vormgeving etc doel niet eens op de inhoud maar dat kan ook nog wel beter, zoals klagen over aangevallen worden terwijl je zelf eerst iemand aanvalt door een heel artikel ergens aan te wijden. En reacties verwijderen zonder duidelijke regels te communiceren. Je reacties niet kunnen verwijderen of aanpassen, enz. Al bij al is de orkaan niet echt een verbetering ten opzicht van rtv zaanstreek. Sowieso ben ik van beide geen fan het is echt te amateuristisch.

    • Fijn dat je over je eigen problemen begint, maar dat ik mijn reactie op de verkeerde plek plaatste, dat was echt mijn fout, niet die van de website.

    • De Orkaan

     Niet iedereen hoeft fan te zijn natuurlijk. Het is ook niet verplicht De Orkaan te lezen en zeker niet om te reageren.

     Het klopt dat je reacties zelf achteraf niet kan verwijderen of aanpassen. Dat is logisch. Mensen reageren op elkaar, en als in die discussie mensen achteraf hun bijdrage gaan wijzigen of weghalen, slaan de reacties daaronder vaak nergens meer op (of ze verdwijnen). WordPress (het systeem dat De Orkaan gebruikt) laat daarom aanpassen en verwijderen niet toe. En wij vinden dat een goed systeem Wie vindt dat hij of zij een hele rare typefout heeft gemaakt of op de verkeerde plek heeft gereageerd (zoals ook hier gebeurde) meldt dat even en dan zetten wij het recht.

     De voornaamste regel is: ‘doe een beetje normaal’. Dus geen gescheld (HOOFDLETTERS) of beledigingen, geen racisme, geen onderlinge vetes, bij het onderwerp blijven, met je eigen echte naam reageren en met een werkend mail-adres en niet overal permanent op reageren.

     Op De Orkaan komen per dag tussen de 20 en 50 reacties binnen. Het merendeel wordt meteen toegelaten, maar een paar weigeren we (redenen hierboven). We gaan zeker niet in discussie over het weigeren van een reactie. Want gek genoeg is niemand het met ons eens, en die gaan dan weer terugmailen en dan moeten wij het voor de tweede en derde keer uitleggen. We tikken liever artikelen.

 • R. Kreuger

  Ze hebben de mediawet niet goed gelezen.
  Van mij mogen ze trouwens best wel Zaanradio maken. Kunnen ze daar al hun energie kwijt.

 • E.M van de Woestijne

  Het proces lijkt me een soort proefballon. Ik heb al ongeveer 25 keer tegen ze gezegd dat er een convenant van de NVG genegeerd is. Ben benieuwd of de gemeente alsnog een proces aan de bevallige broek krijgt. Enfin, die 5 jaar toewijzing zijn zo om. Kan het hele spelletje opnieuw gespeeld worden..

  • Dimitrie Grinwis

   Tja. Wanneer er in de aanbesteding een maximu budget genoemd wordt en daar ga je in je bod ruimschoots over heen, moet je niet vreemd opkijken wanneer je de aanbesteding verliest. Wanneer ze na afloop van de huidige consessie hetzelfde doen zal het resultaat hetzelfde zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *