Huisbioloog David Sluis: Jij vieze vuile STINKWANTS!

Nee, dat is niet aan de lezer gericht, maar hopelijk heb ik nu je attentie, want dit keer zijn weer veel leuke wetenswaardigheden te leren over onder andere de Stinkwants.

Het is geen grap, dat is zijn naam, of een van de vele: Groene schildwants, Groene wants. Maar wat zijn wantsen eigenlijk? We beginnen even bij de absolute basis.

Je had natuurlijk al gezien dat dit een insect is? Reminder! Alle insecten hebben 6 poten, spinnen 8. Je hebt op de wereld miljoenen soorten insecten en ook in Nederland ca 20.000 stuks. Je kunt deze in 2 groepen onderverdelen, te weten:

 • Soorten met een VOLLEDIGE gedaanteverwisseling
 • Soorten met een ONVOLLEDIGE gedaanteverwisseling

Wat wordt daarmee bedoeld? Elk insect begint als een ei dat wordt ‘gelegd’. Wat er daarna gebeurt hangt samen met de gedaanteverwisseling. Neem een vlinder. Eerst is het een ei, dat groeit uit tot een rups. De rups verpopt zich en een daar komt een volwassen vlinder tevoorschijn. Wat mij betreft een van de grootste wonderen der natuur. De rups is ‘ineens’ een vlinder en hij heeft een VOLLEDIGE gedaanteverwisseling ondergaan. Bij bv kevers gaat dit net zo. Maar…

Er zijn ook soorten waarbij het heel anders gaat. Die beginnen als ei, en uit dat ei komt een minidier wat al sterk lijkt op hoe ze eruitzien als ze volwassen zijn. Het dier groeit geleidelijk, en als zijn exoskelet (zeg maar de huid van het insect) te krap wordt, ‘trekt’ hij deze uit (vervelling). Dit gaat een aantal keren zo door totdat het insect volwassen is. Ze ondergaan dus een ONVOLLEDIGE gedaanteverwisseling. De onvolwassen dieren worden overigens nimf genoemd. Insecten die deze vorm van verwisseling kennen zijn o.a. de sprinkhanen, krekels, libellen en dus wantsen! Maar wat zijn nu wantsen? (tekst gaat door na de wants-foto)

Wantsen worden ook wel snavelinsecten genoemd. Ze hebben allemaal een zuigorgaan (een soort rietje), wat wel wat lijkt op een snavel. Meestal zit de snavel/rietje opgeklapt onder de kop. Met dat rietje zuigen ze iets uit. De meeste zuigen in planten en kunnen soms een behoorlijke schade aan oogsten aanrichten. Ook worden door dat zuigen soms gallen ontwikkeld. Sommige zijn roofzuchtig en zuigen andere insecten leeg. De bed wants was vroeger berucht onder de mens, jakkie! In Nederland heb je behoorlijk veel soorten wantsen, ongeveer 1600. (Na de pikante wants-foto gaan we verder)

Stinkwants-volwassen-parend-vliezige-voorvleugel-zichtbaar

Interessant is ook dat dit type wantsen, zoals de Stinkwants een deels verharde, en een deels vliezige voorvleugel hebben (ze hebben ook nog achtervleugels en die zijn altijd vliezig). Dit kun je goed zien op de foto van de parende Stinkwantsen. De meeste kunnen ook redelijk vliegen. In het najaar wordt de Stinkwants trouwens helemaal bruin van kleur. Dat doen ze, om niet op te vallen in hun winterslaap op een boomstam. Slim he! In het voorjaar kleurt hij weer mee met de groene kleur van de bladeren. (weer een wants-foto die niet geschikt is voor minderjarige kijkers, daarna tikken we nog even door)

Stinkwants-volwassen-parend

De stinkwants is heel algemeen en ik kom hem vaak tegen aan de randen van bosschages gewoon om de hoek. Hij heet stinkwants, en meer wantsen hebben dat omdat ze een weeïge stinkende substantie kunnen afscheiden bij beetpakken of gevaar. Dit wordt geproduceerd door speciale klieren. Deze lucht is zo penetrant, dat gewassen hier ook naar gaan ruiken en dan heb jij gegeten, en de wants gedronken..

Stinkwants-nimf

Tot slot nog een waarschuwing. Pak niet zomaar een wants beet als je er eentje ziet. Met het grootste gemak steken ze je, en dat schijnt zeer pijnlijk te zijn!

Deel dit artikel:

8 reacties

 • hans van loo

  Schaamteloos publiekelijk parend.En het dan ook nog fotograferen…

 • Jan Broersma

  David, ik kijk elke week weer uit naar jouw artikel als huisbioloog van de Orkaan, ik leer elke keer weer wat bij, heel interessant! Bedankt!

 • Gre Luttik

  Tijdens een vakantie in een plaggenhut kennis gemaakt met deze grapjasjes. Als het donker is gedaald begint hun pret.
  Prikkie au. Ook de beide honden werden slachtoffer. Zaten die dingen gewoon in het matras! Rare jongens die wantsen.
  Na twee nachten had ik het gehad met dat avontuur onder de plaggen. Maar de gedachte dat ik ze zou kunnen meegenomen hebben in mijn koffer heeft me nog een paar weken bezig gehouden…..
  Verigens sluit ik me aan bij de vorige reactie. Ik kijk ook alle weken weer uit naar een nieuwe aflevering van wat er allemaal groeit onder blaadjes en stenen en struiken.

  • Ik heb zojuist perongeluk een groene schildwants samen met wat wijnbesjes in mijn mond geplet (niet gebeten).
   Het smaakte opeens alsof ik een rode peper had gegeten.

   Ik spuugde de besjes uit en zag een dode wants. De vieze smaak was niet 1 2 3 verdwenen en mijn lip voelt ruw en dikke aan. Ik weet niet hoe ze ruiken, maar smaken doen ze vies.

 • Riek Berndsen

  Ik ben vorige week gebeten door zo’n groene stinkwants. Ik was in de dichtbegroeide tuin van mijn ouders druk bezig om het weer een beetje onkruidvrij te maken. Toen ik ineens een pijnlijke steek in mijn nek voelde. Ik dacht eerst aan een wespensteek. Maar geen wesp te bekennen. Wel een hele horde van deze kleine groene jongens. Wist ik veel dat die ook kunnen bijten. Het is nu een week later maar de plek is nog steeds pijnlijk. Kan het kwaad? Moet ik ermee langs de huisarts?

  • Petra Lodewijk

   Als goed is kan je online contact leggen met je huisarts en je vraag voor leggen, of de assistent telefonisch raadplegen( scheelt onnodig huisartsbezoeken) Je weet het maar nooit, straks verander je wel in een wants ofzo 🤣

  • David Sluis

   Hoi Riek, vervelend! Ik ben geen arts maar voor zover mij bekend, zijn inheemse wantsen geen verspreider van ziekten oid. Ze hebben ook geen gif zoals bijen en wespen. De pijn zit m vooral in de prik zelf. Die kan natuurlijk net op een vervelende plek terecht zijn gekomen. Bij twijfel, toch de huisarts is mijn advies. Beterschap!

 • Hedwig Boerrigter

  Ik ben zondag gebeten in mijn pink. De Stinkwants zat in mijn tuinhandschoen. Zondag had ik stekende pijn. Nu is het dinsdag en heb ik een dikke, rode, pijnlijke hand die vreselijk jeukt en pijn doet. Veel erger effect dan welk insect tot nu toe (ben 58).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *