Als je in de zomer op een terrasje zit of simpelweg over straat loopt, heb je het gierende geluid van dit zwarte vogeltje vast wel eens gehoord! Dit zijn gierzwaluwen, echte zomervogels. In Nederland komen ze in stedelijk gebied voor, en ook in Zaanstad zijn ze bijna overal wel te zien. Kijk vooral eens omhoog op een warme dag, of je deze snel vliegende vogel kan waarnemen!

Leven tussen stenen

Gierzwaluwen leven van oorsprong in gebieden met een rotsachtig landschap, waar ze op hoogte een nest hebben. Stedelijk gebied, met alle bebouwing, biedt daarom voor soorten als de gierzwaluwen veel kansen! Op een creatieve manier heeft deze vogel zijn plaats in het stedelijke ecosysteem gevonden. Onder dakpannen of achter regenpijpen bijvoorbeeld, als er genoeg ruimte is. Maar zelfs in gaten of tussen spleten in de muur wil de vogel nog wel eens broeden. Natuur is dus soms veel dichter bij huis te vinden dan je denkt!

Ecologie

De gierzwaluw is niet altijd te zien in Nederland, het is namelijk een trekvogel. In laat april / begin mei arriveren de vogels en in juli / augustus vertrekken ze weer naar het zuiden. Bijzonder aan de gierzwaluw is dat ze nooit landen, behalve wanneer ze broeden. Eten, drinken, slapen, en zelfs paren, gebeurt dus in de lucht! Geen enkele vogel die dit beter kan! Het voedsel bestaat uit vliegende insecten. In hun zogeheten keelzak kunnen ze veel insecten opslaan, die ze later aan hun jongen kunnen overdragen. Ze hebben jaarlijks twee of drie jongen. Wanneer deze oud genoeg zijn, vliegen ze uit door zich een paar meter naar beneden te laten vallen, waarna ze hun eerste vlucht maken.

Wat kan jij voor deze vogel betekenen?

Helaas wordt het aantal gierzwaluwen in steden steeds lager, door te weinig nestmogelijkheden. Gebouwen worden geïsoleerd of op een manier gebouwd waardoor er geen ruimtes tussen de muur of onder dakpannen meer aanwezig zijn. Wel kunnen er speciale gierzwaluwkasten opgehangen worden. Gierzwaluwen broeden vaak in kolonies, dicht naast elkaar. Als er daarom een kolonie gierzwaluwen broedt bij jou in de straat of buurt, is er een goede kans dat ze ook gebruik zullen maken van de nestkast die opgehangen wordt! Belangrijk is om de kast op te hangen aan de noord- of oostgevel, in de schaduw dus. Op een hoogte van minimaal vier meter zodat de vogels genoeg ruimte hebben om in en uit te vliegen. Maar ook het groener maken van je tuin werkt altijd goed. Dit trekt meer insecten aan waar uiteindelijk ook insect-etende dieren als gierzwaluwen van profiteren!