Huisbioloog Sam: De gierzwaluw

Als je in de zomer op een terrasje zit of simpelweg over straat loopt, heb je het gierende geluid van dit zwarte vogeltje vast wel eens gehoord! Dit zijn gierzwaluwen, echte zomervogels. In Nederland komen ze in stedelijk gebied voor, en ook in Zaanstad zijn ze bijna overal wel te zien. Kijk vooral eens omhoog op een warme dag, of je deze snel vliegende vogel kan waarnemen!

Leven tussen stenen

Gierzwaluwen leven van oorsprong in gebieden met een rotsachtig landschap, waar ze op hoogte een nest hebben. Stedelijk gebied, met alle bebouwing, biedt daarom voor soorten als de gierzwaluwen veel kansen! Op een creatieve manier heeft deze vogel zijn plaats in het stedelijke ecosysteem gevonden. Onder dakpannen of achter regenpijpen bijvoorbeeld, als er genoeg ruimte is. Maar zelfs in gaten of tussen spleten in de muur wil de vogel nog wel eens broeden. Natuur is dus soms veel dichter bij huis te vinden dan je denkt!

Ecologie

De gierzwaluw is niet altijd te zien in Nederland, het is namelijk een trekvogel. In laat april / begin mei arriveren de vogels en in juli / augustus vertrekken ze weer naar het zuiden. Bijzonder aan de gierzwaluw is dat ze nooit landen, behalve wanneer ze broeden. Eten, drinken, slapen, en zelfs paren, gebeurt dus in de lucht! Geen enkele vogel die dit beter kan! Het voedsel bestaat uit vliegende insecten. In hun zogeheten keelzak kunnen ze veel insecten opslaan, die ze later aan hun jongen kunnen overdragen. Ze hebben jaarlijks twee of drie jongen. Wanneer deze oud genoeg zijn, vliegen ze uit door zich een paar meter naar beneden te laten vallen, waarna ze hun eerste vlucht maken.

Wat kan jij voor deze vogel betekenen?

Helaas wordt het aantal gierzwaluwen in steden steeds lager, door te weinig nestmogelijkheden. Gebouwen worden geïsoleerd of op een manier gebouwd waardoor er geen ruimtes tussen de muur of onder dakpannen meer aanwezig zijn. Wel kunnen er speciale gierzwaluwkasten opgehangen worden. Gierzwaluwen broeden vaak in kolonies, dicht naast elkaar. Als er daarom een kolonie gierzwaluwen broedt bij jou in de straat of buurt, is er een goede kans dat ze ook gebruik zullen maken van de nestkast die opgehangen wordt! Belangrijk is om de kast op te hangen aan de noord- of oostgevel, in de schaduw dus. Op een hoogte van minimaal vier meter zodat de vogels genoeg ruimte hebben om in en uit te vliegen. Maar ook het groener maken van je tuin werkt altijd goed. Dit trekt meer insecten aan waar uiteindelijk ook insect-etende dieren als gierzwaluwen van profiteren!

Deel dit artikel:

13 reacties op Huisbioloog Sam: De gierzwaluw

 1. Josefien Gigengack-Kan schreef:

  Hoe zien die nestkasten er uit? Ik zie op verschillende plekken in parken en bos rare bouwsels tegen in bomen en ging er vanuit dat dit voor vleermuizen bedoeld was, maar begin nu te twijfelen. Misschien iets voor hier in de parken?

 2. Marene Kok schreef:

  De kop is er af. Fijne lengte, Sam. Ga zo door.

 3. Femy van Dillen schreef:

  Ik heb een hele vlucht gierzwaluwen onder de pannen. Het huis is aan de westkant daarmee afgedekt. Ik vermoed dat het wel 6 tot 8 nesten zijn. Prachtig gezicht om ze te zien landen onder het dak. Zie alleen de staartjes dan nog even.

 4. Leoni vrolijk schreef:

  Ik persoonlijk vind dat de gemeente er voor moet opdraaien honde belasting afschaffen en dat geld gebruiken via gem belasting.dat kasten aanschaffen voor de kasten .
  Huis en worden zo gebouwd dat er geen vlieg meer binnen kan ..en mag .
  Ik vind gemeente draait er voor op .

 5. De Orkaan schreef:

  Hoi Femy, je zou je filmpje (of link) kunnen sturen naar info@deorkaan.nl Wij kunnen het dan bij het artikel plaatsen.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.