Laag inkomen? Minder huur! 🥳

Per 1 juli kunnen huurders van sociale huurwoningen met een inkomen tot 120 procent van het minimumloon rekenen op een huurverlaging. De huurverlaging is een eenmalige landelijke maatregel bedoeld om het wonen voor huurders met een laag inkomen zo betaalbaar mogelijk te maken.

Huurders van corporatiewoningen met een laag inkomen komen in aanmerking voor huurverlaging. Deze huurverlaging geldt voor huurders met een maandelijkse huurprijs hoger dan € 575,03 en een inkomen lager dan € 23.250,- per jaar (voor alleenstaanden) of € 30.270,- per jaar (voor huishoudens van twee personen of meer).

Voor huurders die AOW ontvangen liggen de inkomensgrenzen op € 24.600,- per jaar (voor alleenstaanden) of € 32.270,- per jaar (voor huishoudens van twee personen of meer). Uiteindelijk zal het neerkomen op een gemiddelde huurverlaging van € 57,00 per maand. Alleen inwoners die voor 1 maart van dit jaar huurder waren, vallen onder deze regeling.

Zaanse sociale huur

Ongeveer een half miljoen huishoudens in Nederland zullen in aanmerking komen voor deze huurverlaging. Het percentage van de inwoners in Zaanstad dat hiervoor in aanmerking komt, bedraagt 15,6 procent.

Er zijn geen exacte cijfers beschikbaar over het aantal mensen in Wormerland en Oostzaan dat hiervoor in aanmerking komt. In Nederland ligt het gemiddelde percentage van sociale huurwoningen op 34 procent.

Binnen Zaanstad is het aandeel sociale huurwoningen relatief hoog, namelijk 38,1 procent. In Wormerland bedraagt dit aandeel 31,4 procent en in Oostzaan is dit 28,3 procent.

Zelf actie ondernemen?

In de meeste gevallen is het niet nodig om zelf actie te ondernemen. De corporatie krijgt van de Belastingdienst te horen of iemand wel of geen recht heeft op huurverlaging, op basis van het (gezamenlijk) inkomen in 2021. Het exacte inkomen wordt niet gedeeld door de Belastingdienst. De wooncorporatie brengt de huurders op de hoogte van de huurverlaging.

Update: mensen die zich afvragen of hun huurtoeslag ook zal dalen bij een huurverlaging, kunnen gerustgesteld worden: dit kan inderdaad gebeuren omdat die toeslag afhangt van je huur, maar de huurverlaging is altijd meer dan de daling van de huurtoeslag. Huurverlaging loont.

Lees ook:

Door Marion Bakker / Nick Boeske

Deel dit artikel:

29 reacties

 • Nico Smit

  Hoe wordt de huurtoeslag hierin verwerkt ??

  • Erik Schouten

   daar is nog niet over gecommuniceerd door de belastingdienst/toeslagen dus of het een 🥳 is vraag ik me sterk af

  • E.M van de Woestijne

   Neen. Je moet de verlaging zelf melden bij de Belastingdienst Toeslagen. Als het goed is hou je na de verlaging van de huurtoeslag ongeveer een derde van het bedrag over.

 • Erik Schouten

  En dan gekort worden op de huurtoeslag en onderaan de streep er bekaaid vanaf komen

  • Ingrid ploeger

   Dat is hetzelfde als wanneer de aow omhoog gaat, ze gaan er nooit echt op vooruit 🥺

  • Dinie dingemans

   ja zal niet zo gunstig zijn voor mensen die huursubsidie krijgen denk ik ,Het zal wel zo zijn met de ene hand geven,en de andere hand terug pakken,

   • Rini Blakenveld

    Uit eigen ervaring,ja de huurtoeslag wordt verlaagd.
    Nee,je komt er niet bekaaid vanaf.
    Door de huurverlaging ga je er nog altijd, ondanks minder toeslag,nog altijd op vooruit.

 • maikel kat

  Laag inkomen? Minder voor brood betalen.(minder voor alles betalen)

 • Jannie Slijkhuis

  Met verbazing zit ik de berichtjes te lezen.
  Het is nooit goed.
  Er is een vergeten groep,mensen die net een paar euro boven de grens zitten,die krijgen helemaal niets.
  Ook de alleenstaande komen er bekaaid vanaf
  Hele leven gewerkt altijd alles betaald en die krijgen echt helemaal niets
  Ga jullie schamen en wees dankbaar dat je het krijgt.

  • Karin de boer

   Jannie ben het met je eens ,werk in ploegen en zit er idd net boven en betaal 700 huur per maand. krijg geen stuiver,tis te zot voor woorden. je werkt je eigen een slag in de rondte,en je word nog harder gestraft. en zo zijn de nog heel wat gedupeerden 😡

  • Erik Schouten

   is het niet een beetje raar dat kleinverdieners überhaupt toeslagen nodig hebben om rond te kunnen komen? inkomens omhoog bij de minima en die toeslagen helemaal afschaffen, het is een idioot systeem waar al jaren over wordt gedebatteerd in de 2e kamer maar knopen doorhakken homaar!

   • Karin Singeling

    Volkomen mee eens! In feite spekt de overheid de kassen van werkgevers, immers, te laag salaris dan fijne toeslagen die we met zijn allen ophoesten. Dus waarom zouden werkgevers salarissen verhogen?

   • Tilly De Wit

    ik begrijp wat je zegt.
    maar ik zou niet weten hoe ik moet rond komen met mijn loon zonder toeslagen.
    ik ben een alleenstaande moeder met 3 kinderen. als ik meer ga werken wordt ik weer gekort op een heleboel andere dingen.
    het is niet dat ik niet extra wil werken, maar wil er ook kunnen zijn voor mijn kinderen.

    ik vind wel dat er voor de groep die net boven het minimum zitten best wat meer steun mag komen.

  • Joke van der Meer

   mee eens ja

 • Bep schilder

  huurverlaging een advies geef het door aan de belasting om je huurtoeslag aan te passen

 • Erik Schouten

  de schaamte voorbij, als reactie op de update in het bericht ik heb zojuist zo’n 40 minuten aan de lijn gehangen met de belastingtelefoon en door deze huuraanpassing ga IK er zo’n 28 euro per maand aan koopkracht op achteruit.! dat kan er ook nog wel bij!? ik zou het fijn vinden als de Orkaan redactie de emoticon bij het bericht verwijderd bvd 🥳 Ook wil ik mensen met recht op huurtoeslag op het hart drukken zelf de huuraanpassing door te geven aan de belastingdienst om te voorkomen dat men aan het einde van het jaar bij de definitieve berekening een grote som geld terug moet betalen!

 • Monique Spaan

  ik heb huurtoeslag en kreeg daardoor altijd huurbevriezing. nu niet meer maar ook geen verlaging ik ga € 18 per maand meerbetalen. daar gaat de 10% loonsverhoging op mijn uitkering zie er niets van terug met alle gestegen kosten

 • Meta Brinkman

  vraagje, in 2021 woonde ik samen. ik had geen inkomen, mijn ex vriend wel. wij zijn uit elkaar en woon nu alleen. bij mij is het afgewezen, terwijl ik toen geen inkomen had, maar ze gaan uit van de inkomsten van mijn ex. kan dit wel? ik heb nu een uitkering. ik wil hier toch nog verder naar informeren, maar misschien krijg ik hier al een antwoord.

  • Erik Schouten

   Bij mijn weten gebruikt de belastingdienst de inkomensgegevens van het jaar ervoor, ik raad u aan om deze vraag te stellen aan het sociaalwijkteam in uw district

  • E.M van de Woestijne

   Ja dat kan! Gevonden bij de Rijksoverheid:
   Huurverlaging vragen als u nu een laag inkomen heeft
   Huurt u een woning? En was uw gezamenlijk inkomen in 2021 niet laag, maar nu wel?
   Of huurt u een woonwagen? En heeft u nu gezamenlijk een laag inkomen?
   Dan kunt u zelf om huurverlaging naar € 575,03 vragen aan de woningcorporatie.

   Om in aanmerking te komen voor huurverlaging, moet u kunnen bewijzen dat uw gezamenlijk bruto-inkomen over de laatste 6 maanden laag was (maximaal 120% van het sociaal minimum). In onderstaande tabel staat wat uw maximale inkomen mag zijn geweest over de afgelopen 6 maanden.

   Bedragen 120% van het sociaal minimum over 6 maanden (bruto)
   Uw huishouden Inkomensgrens, uw gezamenlijke inkomen over de laatste 6 maanden is niet hoger dan
   Huishouden van 1 persoon, die geen AOW krijgt € 11.625
   Huishouden van 1 persoon, die AOW krijgt € 12.300
   Huishouden van 2 of meer personen, die allemaal geen AOW krijgen € 15.135
   Huishouden van 2 of meer personen, van wie minimaal 1 persoon AOW krijgt € 16.365

 • Nanny Van de Laar

  Geldt dit ook als je particulier huurt?

 • Peggy Bessenlaar

  Het is het ene gat vullen met het ander,wand nu krijg je dus ook minder huursubsidie dus schiet je er weinig mee op!….

 • Gert lankhaar

  mensen mogen erg dankbaar zijn. ik werk mij een slag in de rond en betaal me scheel als alleenstaande mijn huur wordt 951 en ik krijg niks. En nu ik al een jaar daar niet woon omdat ik in een scheiding zit en wel mijn huis en alles heb terug gewonnen weigert mijn ex het huis te verlaten. zelf kan en wil ze niet betalen dus om alles te behouden heb ik niet veel andere keus om al meer dan een jaar door te betalen voor niks.

 • stel de huur van alle sociale huurwoningen op € 0 per juli aanstaande.
  Voer opnieuw huur weer in als de woning minimaal label A, B of C heeft.
  In de tussentijd hebben de huurders minder stress en kunnen ze hun zaken weer op de rails zien te krijgen.
  Bureau huurtoeslag en Energie toeslag kunnen worden ingezet om de achterstand bij toeslagenaffaire weg te werken.

  Zij die buiten de boot dreigen te vallen nemen contact op met haar Gemeente en overleggen de aangifte IB 2022.

  De huur corporaties overleggen een accountants verklaring van hun bezit aan Minister de Jonge voor een maandelijkse bijdrage.

  Dit alles is minder arbeidsintensief en voorkomt fouten en eventuele fraude.
  Niemand wordt zo vergeten en of komt tekort.

 • Nico Smit

  Misschien is het een schone taak voor de Orkaan om de achtergrond van laag inkomen ?
  Minder huur te onderzoeken.
  Ik geef alleen maar aan, verhuurderheffing vanaf 2013 t/m 2022 meer dan 15 miljard euro.
  Is ingesteld om een begrotingstekort te korten en zogenaamd de woningbouw te promoten van koopwoningen. (Mensen moesten doorstromen van te goedkope huurwoningen naar koopwoningen).
  Om deze verhuurderheffing te kunnen betalen (1,8 miljard in 2021) mochten er achterlijke huurverhogingen plaats vinden. (Bijv. Een oude huurder betaalde 300 Euro en een nieuwe huurder ging 500 Euro betalen)
  Daardoor als deze verhuurderheffing per 1 januari 2023 vervalt, moet dat bedrag weer terugvloeien naar alle huurders van huizen tot huurtoeslag.
  Echter bij het vervallen van deze verhuurderheffing is bepaald dat voor een flink bedrag, de woningcorporaties nieuwe huurwoningen moeten gaan bouwen, maar daar dat hoeven de huidige huurders toch niet te betalen.

 • John wilms

  dit draait uit op het nieuwe toeslagenaffaire is nu al puinhoop voor veel mensen

 • Mimi Lovinde

  Er zit een luchtje aan…
  Mijn onderbuikgevoel zegt dat er iets niet aan klopt. Ik kan mijn vinger er niet op leggen.

  Maar… in mijn geval ben ik wel blij, want ik krijg bijna 125 euro huurverlaging. Netto zal dat minder vooruitgang betekenen, maar waarschijnlijk nog wel een flinke hap op mijn budget. 🙂

  • E.M van de Woestijne

   Je houdt ongeveer 1/3 over van dit bedrag want je huurtoeslag gaat omlaag. Maar toch mooi meegenomen 👍 Niet vergeten het aan de belastingdienst te melden ajb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *