Nog maar eens: de sociale-huurverlaging

Het Orkaan-artikel ‘Laag inkomen? Minder huur! werd niet alleen erg goed gelezen (12.500 keer binnen 24 uur) maar kreeg ook veel reacties. Die waren voor een groot deel negatief.

Huh?

Nogal wat reacties gingen over andere dingen: bijvoorbeeld over mensen die boven de inkomensgrens zitten (“die krijgen helemaal niets”). Dat klopt, er is een bovengrens bij het inkomen en als je minder dan € 575,03 of meer dan € 808,06 huur betaalt, val je er ook buiten. Ook klaagden mensen over andere toeslagen, dat ze geen huis kunnen vinden, over de ‘vergeten’ middengroepen, huurbevriezing, hun ex-partner en particuliere verhuurders. Daar ging het stuk dus niet over. (We gooiden de anonieme klagers, de schuilnamen en schelders in de prullenbak: “de gene die weigeren te werken worden aan alle kanten geholpen”, “asociaal! Kan je toch beter vanuit het buitenland komen”.)

Maar dan blijven er nog steeds klachten over. Het bericht zou ‘feitelijk onjuist’ zijn en mensen worden “blij gemaakt met een dooie mus”.

De voornaamste oorzaak van de negatieve reacties lijkt te zijn dat niet alleen de huur omlaag gaat maar ook de huurtoeslag. Volgens sommige reacties zou je er dus niks mee opschieten, of zelfs op achteruit gaan.

Klopt dat?

De huurtoeslag (huursubsidie) is afhankelijk van de hoogte van je inkomen en je huur. Hoe hoger je inkomen en hoe lager je huur, hoe minder toeslag. Logisch natuurlijk. Maar voor sommige mensen toch niet, die verlaging van de toeslag vinden ze onterecht. Je zou ‘alles’, twee derde’, ‘de helft’ weer in moeten leveren. Of er zelfs op achteruit gaan omdat de verlaging van de toeslag meer zou zijn dan huurverlaging.

Dat laatste lijkt eigenlijk zo goed als onmogelijk. In de toelichting bij de wet staat dat ruim 510.000 huishoudens in aanmerking komen voor de huurverlaging naar € 575,03 per maand. Het is ‘naar verwachting’ een huurverlaging van gemiddeld € 57 per maand. Ongeveer 90 procent van de huishoudens die in aanmerking komen voor de huurverlaging krijgen ook huurtoeslag: “Een huurverlaging leidt tot een verlaging van de huurtoeslag. Het ingeschatte effect op de netto maandlasten voor huurders is naar verwachting gemiddeld € 20 tot € 25 per maand.”

Samengevat: van die (gemiddelde) huurverlaging van € 57 blijft dus “gemiddeld € 20 tot € 25 per maand” over. Minder dan de helft, dat is natuurlijk geen ‘dooie mus’ maar wel een tegenvaller.

Erop achteruit?

Kan je er ook op achteruit gaan? Experts die wij spraken zeiden dat ze dat onwaarschijnlijk vonden, maar omdat veel mensen ook te maken hebben met andere regelingen (en huren en inkomens per jaar kunnen variëren) zou dat in die gevallen een rol kunnen spelen. Ook kan het komen omdat er in december 2022 en in januari 2023 veranderingen bij de huurtoeslag zijn doorgevoerd. Maar die staan los van deze huurverlaging.

Wat doe je bij vragen of problemen? Je kan bij de Rijksoverheid de regeling zelf bekijken (inclusief een link naar een proefberekening) maar ook bij je eigen wooncorporatie de informatie bekijken. Bij Parteon (waar 4.500 huurders in aanmerking komen voor de verlaging) en bij Rochdale zijn ook formulieren te vinden waarop je zelf de verlaging aan kan vragen. Meestal gebeurt dat automatisch maar als je inkomenssituatie gewijzigd is, kan het zijn dat je het zelf moet aanvragen.

Lees ook: Woningcorporaties overspoeld met vragen over huurverlaging

Deel dit artikel:

20 reacties

 • Els Kruller

  het heeft ook te maken met vermindering van je zorgtoeslag. inkomensgrens geeft verandering.

  • Corine Van der poel

   Dat meen ik niet, zorgtoeslag krijg je over je inkomen, niet over de vermindering vd huur. Dus hier heeft zorgtoeslag niets mee te maken, je inkomen word niet lager, je huur, dus ook de toeslag ervoor, logisch

 • Joop Ham

  De verhuurdersheffing is afgeschaft en dat kost de staat veel geld. Nu wordt er via een omweg de verhuurder terug gepakt. De huurverlaging moet geheel door de verhuurder betaald worden terwijl de staat nu minder huursubsidie betaald, ook de huurder wordt er maar weinig beter van.

 • mijn woningbouw rekend de vole huur de brief van de belasting zij dat mijn huur naar 575 zou gaan mooi niet

 • Linda Jongebloed

  Sociale huurgrens (nu €808) wordt steeds overschreden? Nu nog meer obv ontslagvergoeding 2 jr geleden! Klopt niks meer van, scheefwonen tegengaan, wordt steeds schever🤷‍♀️Nu van €839 naar €879 en dan nog €40 servicekosten! Buren in vrije sector woning betalen nog minder, buren met tuin nog geen €800??? Inkomen 2022 €32.348 Mijn broer in Purmerend heeft meer inkomen en betaald €520??? Hoe dan? De woningbouw zei al eerder “ wij mogen doen van de regering wat we willen”😥

 • Marja Baltussen

  Fijn dat dit eindelijk eens besproken word. In de brief die de belasting heeft verstuurd geen woord over het feit dat je als je huursverlaging krijgt dus ook minder toeslag krijgt, 1 zinnetje was genoeg geweest, maar ja dan hadden ze ook meteen heel die regeling onderuit gehaald.
  Van de 42 euro huursverlaging houd ik 14 euro over, dat is dus 1 derde. Als je dit berekend over de mensen die huurtoeslag krijgen dan scheelt dit gebracht door de Jonge ” kijk wat ik goed heb beda cht voor de mensen met een minimum inkomen” het rijk meer als 300 miljoen euro per jaar wat ze minder aan huurtoeslag hoeven uit te keren.
  De woningbouw verenigingen krijgen minder geld voor hun huizen, terwijl ze er meer zouden moeten bouwen en dat werd ze al niet gemakkelijk gemaakt.
  Dus niet wij maar toch echt het Rijk is de grote winnaar van deze regeling, en niet de groep waarvan de meeste dachten waar het voor bedoeld was.

 • Johan den Breems

  Het is zo wie zo belachelijk dat ze uitgaan van wat je verdiende in 2021, toen was ik net met pensioen en werkte nog 3 dagen, mocht dan ook netjes 8600 belasting betalen, nu werkt ik nog 1 dag maar krijg wel huurverhoging.
  wel bezwaar in gediend dus afwachten maar.

  • E.M van de Woestijne

   Kijk aub even bij de Rijksoverheid. Daar staat precies hoe u in dit geval huurverlaging kan aanvragen. Dat werkt net even anders.

 • wij zijn een echtpaar onze huur is 572.00 en zijn beiden chronische ziek zitten op inkomen die voldoet aan de geldende normen maar omdat je beiden chronische zieke ben kan je ook huur verlaging krijgen klopt dat en hoeveel procent is dat volgens de wet

  • Marieke janssen

   als u aan max inkomen norm voldoet qau lage inkomens wordt de huur per 1 juli 575 00 max!
   u huur is al lager!
   meeste mensen betalen een hogere huur in sociale huurwoning immers. voor hen wordt het nu aangepast.
   u zat al op lage huur

 • E.M van de Woestijne

  Leuke foto trouwens.. Mooie kop: Goed Wonen!
  Deze woningen in de Belgischestraat zijn overigens al een paar jaar geleden gesloopt. De versiering “Goed Wonen” is dankzij mijn lobby in de bewonerscommissie in de nieuwbouw terug gekeerd in de stenen zijwanden van de tuinen.

 • Dora Nieland

  Rekent eens andersom. Voor mijn oude woning betaalde ik 475 voor 45m2 en toeslag was 195. Netto huur 270
  Voor mijn nieuwe huis betaal ik 652 voor 90m2 en toeslag van 310. Netto huur 342.
  Mijn inkomsten blijven gelijk.
  Ik betaal dus 70 meer per maand na mijn verhuizing. Daarvoor heb ik meer ruimte. Bewuste keuze. Nu krap bij kas maar wel ruimte in huis.

  • Det Slieker

   Dank je wel, voor dit positieve geluid. Dat had ik even nodig! 🙏 Ik ben dankbaar voor de netto € 22,00 minder huur, na aftrek huurtoeslag. Alle beetjes helpen.

 • Tis eigenlijk onzin dat de huur verlaagd wordt!
  Want de verhuurder maakt de basishuur iets goedkoper (hierop wordt je huurtoeslag berekend).
  Alleen op alle andere toeslagen die de huurder dan nog extra kan rekenen doen ze er heel veel bij rekenen.. Dus puntje bij paaltje ben je zo goed als het zelfde kwijt! Maar je huurtoeslag wordt lager! Dus niemand wordt hier beter van!

 • Samih Mhanna

  ik heb een bericht dat de huurverhoging per 1 juli met 3.1% terwijl ik heb laag inkomen plus mijn woning is aangepast ivm met mijn gezondheid.de wooncorporatie beantwoorden dat is de overheid regelen..wie begrijpt wat

 • Ed Renkema

  “Samengevat: van die (gemiddelde) huurverlaging van € 57 blijft dus “gemiddeld € 20 tot € 25 per maand” over”

  Volgens mijn berekeningen klopt dat niet. Ik ga er 29 Euro huur achteruit maar de huurtoeslag wordt 22 Euro minder.

 • Marieke janssen

  tja mijn huursverlaging is maar liefst €123 ,00
  per maand. En ja mijn huur was vrij hoog in verhouding qau inkomen.
  maar mijn huurtoeslag gaat ook €86,00 naar beneden.
  Netto dus € 37,00 netto minder huur.

  Natuurlijk erg fijn, €37,00 minder per maand kwijt te zijn maar gezien de hogere energie kosten en duurdere boodschappen is het een druppel maar.
  zeker dankbaar voor de verlaging maar die € 123 ,00 minder zou echt verschil hebben uitgemaakt natuurlijk

  • Fiona Macintyre

   Ik voorspel ook een hoop gedonder aan het ind van het jaar. Er zijn een boel mensen die dit niet in de gaten hebben of het onvermogen om geld opzij te houden voor de definitieve berekening van de huurtoeslag in december en niet kunnen terugbetalen. En dit zijn al mensen met minimum. Zorgelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *