HVC niet blij met ‘extra’ afvalpas

In Saendelft (Assendelft) zijn folders verspreid waarin een bedrijf aanbiedt de afvalpas te kopiëren (‘2 voor €10’). Op Facebook worden mensen gewaarschuwd dat niet te doen omdat de gegevens daarna ook door derden kunnen worden gebruikt.

Ook HVC is niet blij met het initiatief. Per huishouden wordt maar één pas verstrekt. HVC gaat contact opnemen met het bedrijf dat de kopieën aanbiedt.

De waarschuwing werd gedeeld in de Facebookgroep ‘Geen Afvalbakken In De Tuinen Van Zaanstad’. De angst is dat anderen die over de gegevens beschikken die gaan gebruiken om (illegaal) afval in Saendelft te storten wat “meer volle containers, en hogere afvalstoffenheffing” tot gevolg kan hebben: “Trap er niet in!”

Een woordvoerder van HVC meldt:

“Wij zijn op de hoogte van deze folder die verspreid wordt. Uiteraard is het niet toegestaan om kopieën van de pas te maken, juist om misbruik te voorkomen. Daarnaast kunnen we ook niet instaan voor de kwaliteit van deze kopieën.”

HVC zegt contact op te zullen nemen met het bedrijf dat deze kopieën aanbiedt.

Deel dit artikel:

19 reacties

 • Karel de Groot

  Tja ze hebben het er ook wel zelf naar gemaakt. 1 pas per huishouden en 20 euro oid als je hem kwijt raakt. Zelf ook een kopieerapparaat geregeld voor 15 euro op alixpres inlcusief 10 pasjes/sleutelhangers. Nu heeft mijn en onze buren aan elke sleutelbos een pas/sleutelanger om ze te openen.

  • Valentijn Sessink

   Hier precies hetzelfde: ik kopieerde mijn pas ook, nu zitten er passen aan onze sleutelhangers. De buren kregen van mij ook een pas cadeau. Dit is gewoon een gat in de markt.

   Of de beveiliging omzeild wordt (en het dus niet mag, wat HVC zegt), is nog maar de vraag: de passen zijn helemaal niet beveiligd, ze zijn leeg. Ze bevatten alleen een “kaart-ID”, verder staan er allemaal nullen op.

   Dit is dus gewoon een soort sleutelservice. (Sjonge, alsof je bij de Dr. Shoe op de gedempte gracht gaat waarschuwen dat iemand anders je sleutel nu kan gebruiken. Ja en je schoenen zeker ook?)

   Samengevat: de mededelingen van HVC kun je gewoon weggooien bij het restafval, zo’n kopie is een prima idee.

   • Corine Gorter

    Is dat zo? Toen de afvalcontainer geblokkeerd raakte kon HVC zien wie als laatste de afvalcontainer met zijn pas had geprobeerd te openen.

    • Valentijn Sessink

     Dat klopt: ze zien dan het kaart-ID. Maar verder is het kaartje dus leeg. Dat betekent dat je voor het kopiëren niets hoeft te “hacken” of zoiets, het is echt een hele gewone kopie. Net als bij de sleutelservice eigenlijk.

  • Albert schenk

   Die 20 euro kan uitgespaard worden door een foto te maken van de pas. Raak je hem kwijt, meld dan dat hij het niet meer doet, er wordt een foto van de pas gevraagd en daarna…..gratis een nieuwe

  • Juist! 5 tot 20 euro vragen voor een plastic pasje is misdadig. Er is geen alternatieve methode of afvalverwerker waar ik voor kan kiezen.

   Er zijn gemeenten die begrijpen dat afvalverwerking toegankelijk hoort te zijn: https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/afval/ondergrondse-containers/. Gelukkig is er een trend gaande voor het openen van de containers voor iedereen en zonder pas.

   Lees op mijn website hoe makkelijk het is om zelf een HVC pas te kopiëren: https://richardperee.com/afvalpas-klonen/

   Iedereen kan het!

  • Sascha hamers

   Hoi heeft u voor mij een link van dat kopieerapparaat op Ali exspress

 • Ilse Janssen

  De volgende stap wordt een pas met een pincode voor de container en de stap daarop gelijk afrekenen bij de container.

 • Fred Blijestein

  Ik begrijp het probleem niet. Wat is er verkeerd aan een extra pas? En mocht HVC hier zo’n probleem met een gekopieerde pas mee hebben, dan zorgen ze er toch voor dat ieder huishouden 2 passen heeft. En dat geraaskal over hogere heffingen, hoezo de passen dienen toch per huishouden?
  Als ik de kans krijg voor een 2e gekopieerde kaart neem ik er een. Mocht je er een niet kan vinden dan heb je de reserve

  • Valentijn Sessink

   Ik heb nog wat lege “passen” (eigenlijk: druppels, zoals op de foto) liggen. Stuur me maar een mail (mailadres kun je wel vinden op internet). Westerwatering. Of probeer die handige lui van de folder in Assendelft te vinden, die komen nog voorrijden ook.

 • Frank Oostrum

  Denk even aan drugslabs die graag hun illegale shit kwijt willen ze krijgen geld en jou pas id daarna dumpen ze op jou naam de container vol met giftige troep die er uit lekt en jou tuintje ook nog vervuilt.
  Die sleutel shop kan geen kopie maken want je staat erbij en als je wel weg gaat heeft hij je adres niet
  Iets digitaal kopiëren is veel eenvoudiger en ze weten in welke wijk je woont en daar gaat het om.
  Als je zelf een kopie maakt is er niks aan de hand maar een vreemde je weet niet wat er mee kan gebeuren.
  Dus zelf ja hoor gewoon doe. Voor je buur ook geen issue door een derde NIET DOEN.

  • Berry van Halderen

   Weet je wat het kost als je je pas een keer kwijtraakt. In een huishouden met kids raakt zo’n pas vanzelf even zoek, maar je wilt je afval wel kwijt. Hoe super handig is een tweede pas dan niet, die andere pas vind je wel weer terug. Maar nee, mag niet, maar 1 pas en bij een way-overpriced nieuwe kaart wordt de oude geblokkeerd.

   Een nieuwe bankpas is goedkoper en die is complexer en hangt veel meer van af. Ik geef mensen groot gelijk. Sterker, handige tip dat die apparaten ook bij Ali zijn…

   En of het mag, ik wens HVC success met mensen voor de rechter te proberen te krijgen. Ze gaan hardstikke nat voor de rechter.

  • Valentijn Sessink

   Ja, als die labs hun rommel in een natuurgebied gooien, hebben ze ook altijd een gekopieerde Natuurmonumentenpas bij zich zeker.

   Je kunt overal bang voor zijn, maar in dit geval gaat het om een afvalpas. Je bibliotheekpas kwijtraken is denk ik een groter risico dan het “gevaar” dat de vele Zaanse drugslabs hun afval in jouw container komen stoppen met een gekopieerde pas…

 • Frits Heinicke

  Inderdaad een minpunt, dat HVC slechts 1 pasje per huishouden verstrekte.

 • Gre Luttik

  Huis aan huis een folder ingooien met opgewekt geklets in de ruimte over ons geweldige scheidingsgedrag ( en niet scheidingsgedrag en wat er nog beter kan) is geldverspilling. Hvc had beter twee pasjes perhuis kunnen aanbied in plaats daarvan.
  En dat ge-jij en ge- jouw in hvc folder en op de ondergrondse container? Echt ik voel me echt niet erdoor aangesproken.
  Het moge dan populair zijn, dat getutoyeer, ik gooi gelijk mijn hoofd in de wind en doe het tegenovergestelde. Al of geen folder.

 • Thomas van Ammers

  Het kan nu dus zijn dat de beveiliging opgeschroeft word en nieuwe passen verstrekt gaan worden. Wait for it.

 • B. Van Rheenen

  HVC denk eens mee! Doe iets aan het belang van jullie klanten: verstrek meerdere kleine druppels voor aan het sleutelbos in plaats van één grote kaart per huishouden. Die is gewoon onpraktisch. Er (naar redelijkheid) voor betalen is geen probleem. Dan hou je het in eigen hand en voorkom je wildgroei.

 • Gerard Kraaier

  Dit gaat ons weer geld kosten.

 • Jan Jaap van der Bregt

  Wat denk je dat zo’n stukje software ontwikkeling kost! En maar met je vuilnis over straat naar zo’n armoedige bak. Nu wordt het hier in de gemeende nog niet gewogen, maar daar gaan we straks wel naar toe. Maximaal 30kg restafval per jaar en anders bij betalen. Afval is een prima verdienmodel geworden. En ik ga zo’n apparaatje bestellen bij Ali.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *