Je heb de schuinsmarcheerder, de potloodventer en de Braamsluiper. Heimelijk bespiedt hij vanuit het dichte struikgewas, en dat kunnen zeker ook bramen zijn, de omgeving. Hij wil graag ongezien blijven, want in de bosjes kan hij stiekem zijn gang gaan.

Je zult hem dan ook zeker eerder horen dan zien, iets wat veel naaste verwanten ook in zich hebben. Eén van die naaste verwanten is de Zwartkop, en die pakken we ook gelijk bij zijn zwarte kop. Het zijn allebei trekkende soorten die zo rond deze tijd bij ons gaan binnenvallen en ik heb de Zwartkop al gehoord.

De Braamsluiper is een vrij saai getekend- en gekleurd vogeltje, en wat dat betreft mis je er visueel niet heel veel aan, tenminste dat vind ik. In het Engels heet hij ‘Lesser whitetroat‘, wat verwijst naar zijn witte keel.

Zijn zang is niet heel gevarieerd, maar wel luidruchtig, want hoe kunnen de dames anders weten dat hij op ze wacht?

Als je hem wilt treffen, zoek dan naar een omgeving met dicht struikgewas, liefst met doornen. Let op, je kunt het beste zelf ook wat behoedzaam en sluipend te werk gaan, want hij ziet jou sneller dan jij hem, en dan is zijn gezang gelijk gestopt!

 

 

Zwartkop

Zwartkop mannetje

De Zwartkop doet zijn naam eer aan, alhoewel? De mannetjes hebben een zwart ‘petje’ op, de vrouwtjes een roodbruin ‘petje’. Daarmee zijn ze allebei gemakkelijk herkenbaar. Ze zijn in vergelijking met de Braamsluiper minder schuw, en hij betreedt ook tuinen. Struikgewas is minder essentieel, maar ze gedragen zich ook redelijk onopvallend. Qua repoirtoire is deze vogel een stuk uitbundiger, maar het meest kenmerkende aan zijn zang zijn de ietwat dissonante tonen die hij brengt, tenminste dat hoor ik erin. Nu kunnen dissonante tonen in de muziek heel mooi zijn, mits goed gebracht en dat doet de Zwartkop.

Qua zang lijkt het wel iets op de Tuinfluiter en/of een op hol gelagen Merel.

Maar beide missen die typische ‘intervallen’ van de Zwartkop. Als het mannetje zingt, en dit kan ook vanuit bomen, dan is hij wat makkelijker waar te nemen, met de nadruk op wat..

 

 

Zwartkop_vrouwtje
Zwartkop vrouwtje

Groentjes!

gratis vogelcursus david sluis

Hoofdfoto ( Ekytza CC BY-SA 4.0 File:Славка-завирушка Sylvia curruca.jpg