IJsvogels in Koog Zaandijk

De mus, merel en mees zijn niet echt bijzonder in de Zaanse tuinen. Maar af en toe strijkt er een vogel neer die we zelden zien. “We” is in dit geval Hans de Bruyne uit Koog aan de Zaan die in zijn achtertuin een ijsvogel spotte.

De ijsvogel komt voor in Nederland maar wordt niet vaak gezien, volgens Wikipedia “een zeer schuwe soort die zich weinig laat zien”, ze komen vooral voor in de tropen. De vogel leeft van vis, dus als hij gespot wordt is dat in een waterrijk gebied, zoals bij de vijver in de Westerkoogse achtertuin van Hans de Bruyne.

De Bruyne is nog steeds verrast “Nog nooit eerder gezien. Ik wist niet wat ik zag” schreef hij op Twitter. Hij reageerde via het Twitter-account Waarneming.nl waar een ijsvogel in Harlingen was geplaatst.

Maar zover hoef je niet te reizen. Orkaan-lezer Martin Jaarsma meldde dat in Rooswijk zelfs twee ijsvogels (ijsvogelplaag?) waren gespot door Annemieke de Gooijer. Zij zette de foto op haar Facebook-pagina.

Hieronder nogmaals de foto van Hans de Bruyne (met toestemming overgenomen, klik op de foto voor een grote versie). Net toen deze post geplaatst werd, liet de ijsvogel zich opnieuw zien in de tuin van De Bruyne.

ijsvogel

Hier ook de ijsvogels van Annemieke de Gooijer.

ijsvogels2

 

Deel dit artikel:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *