Vanavond, zaterdag 16 maart, spelen de Oranje rugbydames in Amsterdam tegen Colombia. Inzet is kwalificatie voor een nieuw toernooi van World Rugby. Ook de Zaandamse Jet Metz (20) komt in actie. Sinds twee jaar speelt ze in Amerika voor het team van de Lindwood University. Deze week bracht ze een bezoek aan de Orkaan redactie voor een interview.

Al op haar zesde begon ze met rugby bij R.C. Castricum. Ook haar broer Guust Metz speelde daar. Broer en zus werden met het rugbyvirus besmet door hun vader die de sport had opgepikt in Nieuw Zeeland. Bij Castricum ontwikkelde Jet zich door tot international van Oranje en ze kon gaan studeren in Amerika waar de rugbysport ook erg in opkomst is.

De dames in haar team komen uit diverse landen als o.a. Engeland, Schotland, Australië, Nieuw Zeeland, Zimbabwe en Spanje.

‘Het is een mengelmoesje van heel veel gave grieten en iedereen neemt zijn rugbycultuur mee. Daar ben ik echt een betere speler van geworden.’

Verder vertelt Jet in de podcast ondermeer over de Campus waar het hele leven van de studenten zich afspeelt, haar opleiding Excersise science, de Nederlandse nuchterheid die ze inbrengt in het team, de wedstrijden met Oranje en haar ambities.

‘Dit is mijn eerste stap en die duurt nog twee jaar. Ik wil gaan waar rugby mij brengt en het zou mooi zijn als ik kan leven van de sport.’

De Orkaan podcast is te beluisteren via SoundcloudSpotify en alle podcast apps.

De wedstrijd Nederland – Colombia is vanmiddag om 14.00 uur te aanschouwen in het NRCA station op sportpark de Eendracht in Amsterdam.

Jet Metz in actie voor de Lindwood university. Foto: Todd Lunow.

Door: Edwin Kleiss.