Inkomsten reclamemast Oostzaan naar Van der Valk

De gemeente Oostzaan heeft de grond voor de nieuwe reclamemast naast Van der Valk aan de hotelketen verkocht. De mast wordt door Van der Valk zelf geëxploiteerd.

Oostzaan ontvangt dus geen jaarlijkse vergoeding voor de mast. De eenmalige opbrengsten zijn opgenomen in de grondexploitatie Bombraak. Hoeveel Oostzaan voor de grond kreeg wil de gemeente niet bekendmaken.

Aan de uitingen op mast (nu zijn er steeds wisselende felle lichtreclames te zien) zijn door de gemeente geen voorwaarden gesteld. Er is wel een maximale hoogte bepaald.

Voormalig PvdA-wethouder Eelco Taams schreef eerder deze week op Facebook nadat er discussie was losgebarsten over de ‘horizon-vervuilende‘ mast dat:

“voor de mogelijkheid om in die hoek een reclamemast in het bestemmingsplan Bombraak 2 op te nemen was al besloten voordat er sprake was van Van der Valk. De gedachte was dat de gemeente daar zo’n € 50.000 per jaar aan precario aan zou kunnen overhouden, hetgeen in een tijd van draconische bezuinigingen een welkome inkomstenbron zou kunnen zijn.”

De opbrengsten van digitale masten (wisselende reclames op videoschermen) zijn fors. IJsselstein liet dat 5 jaar geleden onderzoeken voor een mast naast de A2. Als de gemeente het zou uitbesteden zou dat minstens € 50.000 bij een tweezijdige analoge mast kunnen opleveren, bij een digitale mast kan dat het dubbele zijn.

In Baarn werd onlangs uitgegaan van een jaarlijkse opbrengst van tussen € 50.000 en € 100.000. Volgens het AD levert een reclamemast langs de A12 bij Zoetermeer € 60.000 per jaar op. Die mast leidt overigens zo af dat er al twee ongelukken door gebeurd zijn.

Mast ’s morgens vroeg, vanaf de Verlengde Stelliingweg. Foto: De Orkaan

De voorgeschiedenis van de mast gaat langer terug zoals Taams al stelt. In 2006 werd er al uitgegaan van een jaarlijkse precario-opbrengst van € 40.000 voor zo’n mast. Eind augustus 2016 is de plaatsing van deze mast aangekondigd door Oostzaan met de mededeling dat er toen (nog) geen bezwaarschriften konden worden ingediend.

Op 20 oktober 2016 werd de omgevingsvergunning “voor het plaatsen van een reclamemast” op de “hoek Westeinde/Verlengde Stellingweg” verleend door de gemeente Oostzaan:

“Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de dag van verzending van het besluit een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders.”

Begin december was de termijn verstreken.

De gemeente meldt dat er over de mast nog geen klachten zijn binnengekomen.

Foto ’s avonds genomen vanaf Westerstijfselmakerspad. Het licht is tussen de huizen van de Kerkstraat door te zien. Foto: De Orkaan

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Meta

    Goed doordacht zo’n afleiding op een stuk snelweg uit de top 3 van gevaarlijkste stukken snelweg in NL.

  • Ron Kistemaker

    Dat er geen bezwaar is gemaakt klopt niet! Ik heb bezwaar gemaakt als voorzitter van de bewonersvereniging Zijkanaal -h. Wij kijken recht in de reclame mast. Echter had het geen zin om bezwaard te maken vertelde vd Valk. De mast kwam er toch omdat dit bij de bouwvergunning van het hotel al was besloten. Toch hebben wij bezwaar gemaakt …… en wat denk je? Bezwaar is afgewezen. Wat een schijnvertoning, dat je als burger bezwaar mag aantekenen via een wettelijke procedure, terwijl er van te voren bekend is dat je nooit gelijk kan krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *