Oostzaan: bezwaarmakers reclamemast wonen te ver weg

De gemeente Oostzaan heeft bezwaren tegen de komst van de reclamemast bij Van der Valk van de bewoners van Zijkanaal-H niet-ontvankelijk verklaard. De indieners wonen volgens de gemeente te ver weg.

Ron Kistemaker diende namens de bewonersvereniging van Zijkanaal-H in november 2016 bezwaar in tegen de komst van de mast. Dat hij te ver zou wonen, gaat er bij hem niet in: “Ik woon recht tegenover het hotel. Wij zien dag en nacht knipperde reclame in alle kleuren van de regenboog.”

De gemeente liet eerder weten dat er geen bezwaren ingediend waren tegen de komst van de mast, maar dat is niet geheel juist. Het bezwaar dat werd ingediend is nooit inhoudelijk behandeld omdat de indiener dus te ver woont:

“De reden dat de heer Kistemaker (namens de bewonersvereniging Zijkanaal) niet als belanghebbende kan worden beschouwd, is omdat de afstand tussen de woonarken en de reclamemast meer dan 300 meter bedraagt. Bij ruimtelijke besluiten is het van belang dat de afstand tot een gebouw, mast of windmolen binnen die 300 meter is.”

Dat de reclamemast vanaf zijn huis goed te zien is, was geen reden om van dit criterium af te wijken, hoewel dat wel mogelijk was geweest:

“Daarnaast wordt er gekeken of er andere omstandigheden zijn, in het bijzonder wordt er gekeken naar de aard en omvang van de inrichting of de milieugevolgen, waardoor iemand alsnog als belanghebbende kan worden aangemerkt. Dat was hier niet het geval.”

Ron Kistemaker, voorzitter van de bewonersvereniging Zijkanaal-H, is zelf ook bij Van der Valk langs geweest. Daar werd hem verteld dat het geen zin om bezwaar te maken: “De mast kwam er toch omdat dit bij de bouwvergunning van het hotel al was besloten.”

Hier nogmaals het uitzicht vanuit zijn tuin.

Op onderstaande kaart de foto’s van de mast. De afstand tussen Zijkanaal-H en de mast is 1,3 km. De afstand tussen Westerstijfselmakerspad (andere foto op de kaart) en de mast is ruim 2 km.

Tegen lichtoverlast kan bij de gemeente Oostzaan een melding gemaakt worden.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Willemsen

  Oostzaan heeft natuurlijk eerst gemeten hoever de dichtstbijzijnde woning stond van die zuil. Dit was zeker iets meer dan die 300 meter. Dus kan ze ieder bezwaar de prullenbak ingooien.

 • Jaap Meeuwsen

  Ach ja,het gaat zoals atijd weer om de inkomsten, niet om de bewoners / belanghebbenden.
  Win je nu eenmaal nooit van die gasten.

 • John

  Dit is tenenkrommend. Genegeerd wegens de te grote straal. Die flikkerende mast zie je overal. Ik hoop dat de bewonersvereniging in beroep gaat.

  • De Orkaan

   De termijn voor dat beroep is helaas verstreken. De gemeente had van het 300 meter criterium (dat hier uiteraard volledig ongepast is omdat de mast nu juist bedoeld is om ook erg ver zichtbaar te zijn) af kunnen wijken maar heeft dat niet gedaan. Opvallend is ook dat geen enkele politieke partij in Oostzaan zich laat horen. Van der Valk is kennelijk onaantastbaar.

 • Herman Velink

  Het is sowieso onbegrijpelijk dat deze ZEER STORENDE RECLAME SCHERMEN langs onze snelwegen geplaatst mogen worden.
  Het kost seconden tijd om de tekst op de schermen te lezen!!!
  Net als het gebruiken van een mobiel geeft dit aanleiding tot zeer gevaarlijke situaties en vergroot de kans op het zoveelste ongeluk op de Nederlandse snelwegen!
  Dan heb ik het nog niet gehad over de horizon vervuiling,
  we beginnen aardig op België te lijken……

 • Monique

  Wat een horizonvervuiling. Dit verdient echt geen schoonheidsprijs. Rondom het Twiske en Oostzaan en ook vanuit Zaandam zie je overal deze afschuwelijke, flikkerende reclamemast. Ik heb echt medelijden met alle bewoners die nu uitkijken op het hotel van der Valk en deze reclamemast. Dat dit wordt goedgekeurd en ook veel afleiding voor al het verkeer op de snelweg die hier langs rijdt. Deze reclamemasten zijn echt horizon vervuilend en te erg voor woorden. Dit zou echt verboden moeten worden om in Nederland te plaatsen.

 • Joop Tralala

  Vroeger heette het een vlag op een modderschuit, tegenwoordig een modderschuit (lees reclamezuil) op een vlag (lees horizon). Gemeente doe er iets aan!

 • Noot

  Ik zie die torens meer in Nederland, verblinden de weggebruikers en storen, ik zou zeggen , Veilig verkeer Nederland, doe er wat aan en mensen, klaag er op los tot er eindelijk iemand wakker wordt in plaats van zijn zakken te vullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *