Is fietspad Haansloot ‘ontbrekende schakel’?

Het geplande fietspad langs de Haansloot in Krommenie houdt de gemoederen bezig.

Onlangs schreef een groep (anonieme – dat is dan weer jammer) een brief aan de gemeente waarin ze vragen van de plannen af te zien.

Het pad zou de natuur van de Woudpolder aantasten en als verbindingsweg overbodig zijn. Dat het een ‘ontbrekende schakel’ in een doorgaande fietsroute zou zijn bestrijden ze.

Het nieuwe fietspad van 900 meter lang zou volgens Zaanstad een verbinding moeten zijn voor de fietsroute tussen de Kerkstraat en het Uitgeestermeer.

De ruim 4 jaar geleden opgerichte stichting De Krommenieër Woudpolder stelde zich ook op het standpunt dat het nieuwe fietspad vooral overbodig was.

In een eerdere opiniebijdrage stelde Sonja Puhl-Diehle van de Fietsersbond Zaanstreek dat ze voor “een doorgaande recreatieve route langs natuurgebieden” was en:

“Door het invullen van deze ontbrekende schakel ontstaat aan de oostkant van Zaanstad een recreatieve route met veel vrijliggende fietspaden en relatief weinig hinder van autoverkeer. Deze route begint bij het Veldpark via Haaldersbroek, Zaanse Schans, Bartelsluis, Wormer en Wormerveer tot aan de Westdijk in Krommenie.”

(Dat van ‘langs natuurgebied’ klopt natuurlijk, maar het is hier natuurlijk ook ‘door’ natuurgebied.)

Orkaan feitencheck

Bestaat er zoiets als ‘fietsroute Kerkstraat-Uitgeestermeer’ of een route van het Veldpark via Haaldersbroek, Zaanse Schans, Bartelsluis, Wormer en Wormerveer tot aan de Westdijk in Krommenie? En is het stukje langs de Haansloot de ‘ontbrekende schakel’?

Eeehhh… Nee…

Je kan wel fietsen tussen de Kerkstraat en de Westdijk maar het is geen bewegwijzerde fietsroute. Je kan via

 • Provincialeweg;
 • Noordervaartdijk – Krommeniedijk;
 • Padlaan – Noorderhoofdstraat – Heiligeweg – Militaireweg – Ruimtevaartlaan en het fietspad langs de Kerksloot; of
 • Noordervaartdijk – Kruisstraat – Vlusch – Blok – Serooskerkestraat – Rosariumlaan – Zilverschoonlaan – Titlofstraat.

De beide laatste opties dwars door Krommenie zijn even lang. Maar er is geen doorgaande fietsroute met een ontbrekend stukje. Vrijliggende fietspaden ontbreken overigens vrijwel overal (behalve langs Provincialeweg). De slimste, eenvoudigste en mooiste route (en even lang richting Uitgeest) is natuurlijk via Krommeniedijk.

Doet het fietspad helemaal niks?

Jawel. Één van de alternatieven dwars door Krommenie (via Zilverschoonlaan) wordt een beetje korter en mooier natuurlijk.

Fietsen nu (Google Maps)

Gepland fietspad

Deel dit artikel:

18 reacties

 • Toch maar een reactie, een fietspad door ons Erfgoed, voegt niets toe, verbetert de verbinding niet, wordt niet gedragen door de Krommenieers. Is nooit over gesproken, zou ondemocratisch tot stand komen, als de fietsersbond haar zin doordramt. Als er dan gelden zijn, doe er dan wat zinvols mee, verbeter de fietsverbinding over de Veerbrug, of maak een fietsverbinding vanuit Zaandijk, Saendelft naar het Buurtschap Busch en Dam. Je ontsluit dit geweldige gebied, de zichtbare geschiedenis van het NW Zaaneiland, restanten van een kreek, de plaats waar de Provincie een Landschapspark wil aanleggen. Waar eens de Romeinen rondliepen en voor de jaartelling de mensen uit de IJzertijd.

  • De Orkaan

   Voor de goede orde: het is geen plan van de Fietsersbond maar van Zaanstad. De Fietsersbond is wel voor.

   • Rein Wasscher

    Dat begrijpt de burger wel, daar gaat de Raad over, Het is de fietsersbond, met haar vertakkingen binnen de Raad, die de realisatie enorm stimuleert. Dat heeft Sonja mij verteld. Zo lopen de hazen!

 • Bert Veneman

  Het Orkaan artikel is niet helemaal compleet, er is een nu al bestaande route parallel aan het ongewenste pad langs de Haansloot.
  Vanaf de rotonde bij het (mooie) zwembad in Krommenie kun je via de Zilverschoonlaan en de Glennstraat zo op de mooie Westdijk komen.
  Deze route geeft evenveel zicht op de natuur als de route langs de Haansloot. alleen een andere hoek.
  En verder, zowel de Fietsersbond als de briefschrijvers (tegen het plan voor het pad) hebben het over de “Woudpolder”, het gaat gaat echter over de Krommenieërpolder. Deze polder is wel een deel van de “Krommenieër Woudpolder”, maar langs het “Woudpolder”deel loopt al een fraai fietspad, daar gaat deze discussie niet over!
  En ook, de conditie van de Westdijk, waar het nieuwe aan te leggen pad op zou moeten aansluiten, is in zo’n slechte staat dat er nu waarschuwingsborden staan met “slechtwegdek”!!

 • Kees Langewis

  Na aanleiding van uw artikel wil ik een correctie toevoegen n.l. De groep die het stukje schreef is niet anoniem maar de verontruste buurtbewoners langs de Haansloot.
  Volgens mij stond er een contactadres op de mail die naar u verstuurd is nl.l Contactadres:
  Kees Langewis
  06 20890376
  Ik hoop dat deze correctie doorgevoerd wordt.

  • De Orkaan

   De gemeente heeft de brief geanonimiseerd op de website gezet. Volgens eigen zeggen op verzoek van de schrijvers. Dat blijven we een rare gewoonte vinden. Het klopt dat wij een mail van buurtbewoner Kees Langewis hebben gekregen.

 • Bernhard Boot

  In ieder geval is het duidelijk dat het fietspad zo goed als niets toevoegt aan de bestaande mogelijkheden. Het volgen van het gescheiden fietspad langs de Rosariumlaan geeft al een flink stuk zicht op de polder daarna kun je met een klein leuk stukje binnendoor naar de Westdijk. Wat is dat toch met die ambtenaren en gemeentebestuurders om maar door te blijven drammen? Ongelijkheid toegeven??? Dat nooit!!!

  • yvonne Valk

   …….. het ontbrekende stukje.
   Noordervaartdijk – Kruisstraat – Vlusch – Blok – Serooskerkestraat – Rosariumlaan – Zilverschoonlaan – Titlofstraat…..en dit kost helemaal niets !!!
   Verder: uit het oog uit het hart. Waar haalt u de onzin vandaan. WIJ weten wel wat natuur is. Het is wat de fietsbond wil vernietigen. 900 meter….
   En voor al die mensen uit Wormerveer, Zaandam … is er ooit onderzoek gedaan naar wie er op de Westdijk fietst? Nee dus. Onzinnig en doodzonde. Ga eens aan de slag met de brug bij de Padlaan. Dat is gevaarlijk voor fietsers.

   • David Sluis

    Ik vind de argumentatie van de Fietsersbond niet sterk. Er wordt werkelijk van alles bijgesleept, ik beperk me hier tot natuur. Ik ken het gebied niet goed genoeg, maar ik kan me voorstellen dat bepaalde (weide) vogels daar last van gaan krijgen. Daarnaast het risico van uitbrekende en/of loslopende honden, lawaaige brommers, zwerfvuil. Niet elke vogel is even gevoelig. Een goede ecologisch toetsing zou de voors en de na’s op tafel moeten krijgen. Is het fietspad in het broedseizoen gesloten? Ik realiseer me ook dat dit fietspad een relatief kleine aantasting is, tov bijvoorbeeld de woonwijken die de laatste 15j zijn neergezet. Daar barste het van de zwaar beschermde soorten. Ik kan het weten, want ik was zelf de onderzoeker destijds.

  • Bert Veneman

   Mevrouw Puhl verdient alle lof voor het op komen voor de belangen van de fietsers.
   Jammer dat zij (en de gemeente Zaanstad) niet toegeeft dat het fietspad langs de Haansloot toch niet zo’n goed idee is en het beter zou zijn oplossingen te zoeken voor andere fietsongemakken in en rond Krommenie en Krommeniedijk.
   Dat wordt dan misschien minder scoren, maar wel verstandiger voor haar onervaren of onbekende fietsers in deze omgeving. (Weg bewegwijzering bijvoorbeeld).
   Waar veel mensen zich echter nog meer ongerust over maken is dat, fietspad of niet, er in de honger voor meer bouwruimte plannen komen om de Krommenieërpolder tot de Indijk vol te gaan bouwen. (Oud plan van de vroegere gemeente Krommenie)
   Wat moeten we dan met dat dure fietspad tussen de huizen? Geen natuur meer te beleven. Dus dan toch dit pad niet en via de Zilverschoonlaan naar de Westdijk?
   Die route blijft vast veel langer beschikbaar!!

 • Erwin de Graaf

  Is al bekend wanneer het fietspad klaar moet zijn?

 • Arend

  Wat mij verbaast is dat ik niemand hoor over de speedbootjes die als idioten door de Haansloot en de zijsloten varen waardoor vogels de kant op gegooid worden en wat ik gezien heb zelfs over varen. Ja en dat fietspad zonde van het geld er kan iets beters voor gevonden worden .

  • j.m.kuijer

   De bootjes, zeer hinderlijk zeker om 2 uur ‘s-nachts !!
   Daar wat tegen te doen?! Maak maar een opname met je telefoon en
   stuur die door is het “advies”. Handhavers gezien? nog nooit, die
   handhaven liever op Krommeniedijk en Taandijk, controleren of
   hondenbezitters wel 2! poepzakjes bij zich hebben….
   Tja en dan het fietspad, we zijn er volgens mij ingestonken, het
   ging eerst om een laarzenpad en nu hebben we bijna een fietspad,
   en vervolgens, wie weet huizen(al houdt men bij zaanstad vol van niet)

   • André van Beveren

    Je kent Zaanstad toch wel? Nee zeggen en ja doen of andersom.
    Ik woon nu 45 jaar in Zaanstad en heb nog nooit iets anders meegemaakt in deze gemeente.

    • De Orkaan

     Duidelijk een reactie van iemand die het bericht niet heeft gelezen of begrepen. Zaanstad zegt ‘ja’ en wil ‘ja’ gaan doen. (Dat is het probleem juist.)

 • Jaap van Harlingen, voorzitter Stichting KWP

  Erg jammer dat deze discussie rond het fietspad wordt gevoerd in een periode waarin de helft van de politici nog op vakantie is. De beslissing ligt uiteindelijk in handen van de politiek, zowel gemeentelijk als provinciaal. De Stichting Krommenieër Woudpolder (KWP) werkt aan een uitgebreide notitie, die eind september naar alle bij de besluitvorming betrokken personen en partijen gaat. Te uitgebreid om in dit kader naar voren te brengen. Toch in het kort alvast maar wat huiswerk voor op de camping.
  Zaanstad handelt in strijd met de Prov. Ruimtelijke verordening (PRV) art. 25 “Geen nieuwe infrastructuur in Weidevogelleefgebied, tenzij sprake is van groot maatschappelijk belang en er geen redelijk alternatief aanwezig is”. Groot maatschappelijk belang??? Onzin. Geen alternatief? Er is juist wel een voor fietsers voltrekt veilig alternatief. Art. 19 “Geen significante aantasting van wezenlijke kenmerken en waarden”. Indien toch, dan elders compenseren = elders een gebied ter grootte van 9 ha. inrichten en onderhouden als weidevogelleefgebied, gedurende 30 jaar.
  Toen in 2013 het plan werd opgevat hing er voor Zaanstad een geweldige worst voor de neus: provincie en stadsregio namen de kosten vrijwel geheel voor hun rekening. Nu zijn de potjes leeg of verdwenen. Zaanstad zal de benodigde 1,2 miljoen Euro uit de eigen begroting moeten halen. Wel heel veel geld voor een hondenuitlaatplek voor de buurt.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *