Het geplande fietspad langs de Haansloot in Krommenie houdt de gemoederen bezig.

Onlangs schreef een groep (anonieme – dat is dan weer jammer) een brief aan de gemeente waarin ze vragen van de plannen af te zien.

Het pad zou de natuur van de Woudpolder aantasten en als verbindingsweg overbodig zijn. Dat het een ‘ontbrekende schakel’ in een doorgaande fietsroute zou zijn bestrijden ze.

Het nieuwe fietspad van 900 meter lang zou volgens Zaanstad een verbinding moeten zijn voor de fietsroute tussen de Kerkstraat en het Uitgeestermeer.

De ruim 4 jaar geleden opgerichte stichting De Krommenieër Woudpolder stelde zich ook op het standpunt dat het nieuwe fietspad vooral overbodig was.

In een eerdere opiniebijdrage stelde Sonja Puhl-Diehle van de Fietsersbond Zaanstreek dat ze voor “een doorgaande recreatieve route langs natuurgebieden” was en:

“Door het invullen van deze ontbrekende schakel ontstaat aan de oostkant van Zaanstad een recreatieve route met veel vrijliggende fietspaden en relatief weinig hinder van autoverkeer. Deze route begint bij het Veldpark via Haaldersbroek, Zaanse Schans, Bartelsluis, Wormer en Wormerveer tot aan de Westdijk in Krommenie.”

(Dat van ‘langs natuurgebied’ klopt natuurlijk, maar het is hier natuurlijk ook ‘door’ natuurgebied.)

Orkaan feitencheck

Bestaat er zoiets als ‘fietsroute Kerkstraat-Uitgeestermeer’ of een route van het Veldpark via Haaldersbroek, Zaanse Schans, Bartelsluis, Wormer en Wormerveer tot aan de Westdijk in Krommenie? En is het stukje langs de Haansloot de ‘ontbrekende schakel’?

Eeehhh… Nee…

Je kan wel fietsen tussen de Kerkstraat en de Westdijk maar het is geen bewegwijzerde fietsroute. Je kan via

  • Provincialeweg;
  • Noordervaartdijk – Krommeniedijk;
  • Padlaan – Noorderhoofdstraat – Heiligeweg – Militaireweg – Ruimtevaartlaan en het fietspad langs de Kerksloot; of
  • Noordervaartdijk – Kruisstraat – Vlusch – Blok – Serooskerkestraat – Rosariumlaan – Zilverschoonlaan – Titlofstraat.

De beide laatste opties dwars door Krommenie zijn even lang. Maar er is geen doorgaande fietsroute met een ontbrekend stukje. Vrijliggende fietspaden ontbreken overigens vrijwel overal (behalve langs Provincialeweg). De slimste, eenvoudigste en mooiste route (en even lang richting Uitgeest) is natuurlijk via Krommeniedijk.

Doet het fietspad helemaal niks?

Jawel. Één van de alternatieven dwars door Krommenie (via Zilverschoonlaan) wordt een beetje korter en mooier natuurlijk.

Fietsen nu (Google Maps)
Gepland fietspad