In een recent rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het Ministerie van Justitie en Veiligheid over jeugdcriminaliteit staat de Russische Buurt in Zaandam in de ’top 1%’ van de buurten waar “de jeugdcriminaliteit zich concentreert“.

Dat was schrikken (ook omdat de Orkaan-redactie zelf in die buurt zit). Moord en doodslag, overvallen en geweld in Golofkinstraat, Czaar Peterplantsoen en Vorstenburg?

Klopt dat? Het korte antwoord: nee, niet echt.

Het onderzoek gaat over het aantal door de politie geregistreerde misdrijven gepleegd door jongeren in de leeftijd 12 tot en met 22 jaar in 2019. Landelijk gezien is dit teruggelopen: van 70.200 in 2014 naar 53.200 in 2019. Het aantal jeugdige verdachten is in de periode gedaald van 62.800 naar 46.200. Maar de Russische Buurt staat toch maar in dat rapport!

Maar wat is de Russische Buurt? Dat blijkt dus heel centrum Zaandam te zijn. Inclusief het uitgaansgebied op de Dam, de winkels op de Gedempte Gracht en station Zaandam. Alles tussen Zaan, Vinkenstraat, Provincialeweg en De Haven is ‘Russische Buurt’.

Pleegbuurt

Wie de lijst met ‘gevaarlijke’ buurten bekijkt, zal zien dat het grotendeels centrum-buurten zijn met winkels en horeca. Dus alle winkeldiefstallen, uitgaansgeweld en fietsendiefstallen op Gedempte Gracht, fietsenstalling De Droogschuur en op de Dam vallen er ook onder.

Ook wordt deze buurt (Zaandam Centrum zou een betere aanduiding zijn) alleen genoemd als ‘pleegbuurt’ – dus waar de misdrijven gepleegd worden.

In 2019 werden er 130 misdrijven gepleegd door jeugdigen geregistreerd in de buurt. Gemiddeld over de periode 2016-2019 waren dat er 140 per jaar.

Woonbuurt

Het WODC deed ook onderzoek naar de ‘woonbuurten’ van de jeugdigen die werd aangehouden voor misdrijven. Daar komt de Russische Buurt dus niet voor. Wel Poelenburg, de Rosmolenbuurt, de Bomenbuurt en Peldersveld (die staan in die top 1% buurten van Nederland met de meeste jeugdige verdachten).

In Poelenbrug woonden in 2019 1.261 jongeren tussen de 12 en de 22. Daarvan werden er ongeveer 60 als verdachte van een misdrijf geregistreerd wat op 5 procent neerkomt (dat ‘ongeveer’ slaat op de getallen die altijd op tientallen worden afgerond, 60 kan dus alles tussen de 55 en 64 inhouden).

In de Rosmolenbuurt woonden in 2019 841 jongeren waarvan er ook ongeveer 60 geregistreerd werden als verdachte (7 procent). In de Bomenbuurt en Peldersveld ging het ook om ongeveer 7 procent (ieder ongeveer 60).

Het hele rapport is hier te lezen en te downloaden.

Door Piet Bakker / data: WODC / foto: Czarinastraat (De Orkaan)