De Nederlandse filmindustrie is een zeer bescheiden speler op het wereldpodium.

De Oscars zijn dun gezaaid (drie stuks) en de gloriedagen van Paul Verhoeven (Turks Fruit! Seks!), Dick Maas (De Lift! Horror!) en Joram Lürsen (Alles is Liefde! Voelgoed!) ligt al een tijdje achter ons.

Toch gloort er hoop, want er is een nieuwe lichting Nederlandse filmmakers om je lippen bij af te likken. Origineel, spraakmakend, hard, en raak. En… het mooie is dat Hollywood nog niet zo hard aan hen trekt, dat ze geen tijd hebben om naar de Zaan te komen!

Nadat eerder topregisseur Viktor van der Valk en producent Erik Glijnis van de nieuwe Nederlandse film Nocturne, zich lieten ondervragen en aanraken, waagt aanstaande zaterdag Ena Sendijarevic de sprong naar Filmhuis de Fabriek.

Voor wie Ena nog niet kent, beginnen we woorden als ‘Nederlandse Oscarinzender’, ‘Cannes’, de ‘Tiger Awards’, ‘Filmfestival van Rotterdam’, te typen, maar eigenlijk moet je – ja, jij! – haar en haar werk gewoon zelf leren kennen. Intiem, toegankelijk en… je mag haar alles vragen.

Ga zaterdag naar Take Me Somewhere Nice, en ontmoet Ena Sendijarevic. Zodat je later tegen je (klein)kinderen kan zeggen dat je nog met haar gebabbeld hebt. En dat je altijd wist dat ze een filmmaker van wereldformaat zou worden…