In november krijgen de kerkklokken van de R.K. St. Maria Magdalenakerk in ’t Kalf een opknapbeurt. Het gaat vooral om de ‘magneethamer’. Die wordt gereviseerd waardoor “het gewenste geluidsniveau van de klokken” beter kan worden ingesteld.

Die laatste passage bezegelt het lot van het luide luiden aan ’t Kalf. De kerkklokken van de Maria Magdalenakerk in ’t Kalf produceren soms wel 82 decibel en dat zorgde eerder voor een heftige Facebook-discussie in de buurt. Dat was aanleiding voor Zaanstad om eerst de klokken helemaal uit te zetten, later werd dat teruggedraaid.

Uiteindelijk bleken er 9 klagers te zijn en mensen op 55 adressen die vonden dat de kerkklokken gewoon konden slaan. De klagers trokken aan het langste eind. Alle kerkklokken in Zaanstad moeten tussen 23.00 en 7.00 uur zachter slaan (als er geklaagd wordt).

Het geluid mag maximaal 60 decibel ‘aan de gevel gemeten’ zijn. Ook over de Noorderkerk en Bonifatiuskerk is geklaagd. Dus die zijn ook aan de beurt. In Krommenie klagen mensen alleen als de kerkklok niet slaat.

De installatie van de klokken is inmiddels al 25 jaar oud volgens Zaanstad. De installatie krijgt een internetverbinding, waardoor de kans dat de klok ongelijk gaat lopen kleiner is en die het mogelijk maakt om storingen op afstand te verhelpen.

De werkzaamheden starten in de week van 30 oktober 2023 en duren tot eind november 2023. Tijdens de werkzaamheden wordt de klepel verwijderd. Daardoor luiden de klokken tijdelijk niet. Vanaf 30 november zijn de klokken weer te horen.

Lees ook: KKZZ (Kerk-Klokken Zaanstad Zachter)

Door Piet Bakker. Bron: Zaanstad en eerder nieuws op De Orkaan. Foto van Reliwiki (Anton van Daal, 2015).