POV-fractieleider Harrie van der Laan doet een gokje: “Ik ga een voorspelling doen voor #Zaanstad. Komende maandag… De ruil met Geke Faber als voorbode?”

Waar dat laatste op slaat is duister, maar het eerste is duidelijk. Harrie tipt Bernt Schneiders, voormalig burgemeester van Haarlem en Bloemendaal als nieuwe burgemeester van Zaanstad.

Schneiders nam al eerder afscheid in Haarlem, en nu ook in Bloemendaal waar hij met weinig succes waarnam. Hij werd directeur bij het VSB-fonds. De PvdA’er is bij zijn eigen partij omstreden omdat hij bij de vorige verkiezingen aankondigde op de VVD te gaan stemmen.

Maar Van der Laan is ervan overtuigd dat het PvdA gaat worden. Op Twitter haalt hij ook al uit naar Rekenkamer-directeur Jan de Ridder die in Haarlem prominent PvdA’er zou zijn. Een doodzonde kennelijk voor de Zaanse spokenjager die via de hashtag #partijkartel samen met andere complotdenkers de strijd met de PvdA aanbindt.

Vertrouwenscommissie

Een vertrouwenscommissie van acht raadsleden houdt zich bezig met de voordracht die voor maandagavond 10 juli aangekondigd is. Dat collega-raadsleden uit de school klappen of zich aan speculaties bezondigen wordt over het algemeen als ongepast gezien. Maar POV-manieren zijn uiteraard anders.

Zaanstad heeft een reputatie als het gaat om het schenden van de geheimhouding. In 2006 werd Jan Baas afgewezen door de raad omdat hij in Wieringen niet integer gehandeld zou hebben. Onderzoek toonde het omgekeerde aan maar uit de commissie in Zaanstad was al gelekt. Baas kwam niet.

Hoe zou het toch komen dat er zo weinig burgemeesterskandidaten voor Zaanstad waren? En dat vrijwel alle wethouders weg willen?