Kogerveld wil ‘groene hart’ houden en nieuwe school op andere plek

Zaanstad organiseerde een ‘informatieavond’ over de plek van de nieuwe school die in de wijk moet komen. Maar aan die plek – hoek Veldbloemenweg / Hondsdrafweg – kan niet worden getornd volgens de gemeente.

Bewoners van Kogerveld voeren actie om bouw op die plek tegen te houden. Tussen de bomen in het ‘groene hart’ hangt een duidelijk spandoek: “Gemeente / ZVH Hier bouwen NEE. Wij houden van dit stuk mooie groen.”

Volgens de gemeente is er weinig keus:

“Wij hebben verschillende locaties bekeken in de wijk: waar is genoeg ruimte en welke plek is het meest geschikt voor een nieuwe schoollocatie? Uit dit vooronderzoek kwam het veld aan de kruising Veldbloemenweg / Hondsdrafweg als meest geschikte locatie. Een basisschool is daar ruimtelijk gezien in te passen. Op dit moment is deze plek een grasveld en is er een speeltuin.”

Dat grasveld en die speeltuin willen actievoerders dus behouden, bovendien hebben ze een alternatief voorgesteld – meer richting Jagersplas – dat de gemeente zou onderzoeken.

“Alle buurtgenoten willen dit groene hart behouden. Het geeft lucht aan de wijk i.p.v. een groot gebouw van twee verdiepingen waar de speeltuin bomen etc. voor moeten wijken.“


De ‘Actiegroep Kogerveld’ heeft een WhatsApp-groep en gaat handtekeningen verzamelen. Wijkbewoners worden op de hoogte gehouden en bovendien wordt ook de gemeenteraad meegedeeld “dat wij dit helemaal geen goed idee vinden.”

De huidige Kogerveldschool aan Perzikkruidweg moet volgens Zaanstad vervangen worden en “op de huidige locatie kan de school vanwege de hoogspanning niet uitbreiden of herbouwen.”

Deel dit artikel:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *