Komkommertijd Reces-Recept 3: René Tuijn

De bewoners van Stadhuisplein 100 zijn met reces tot eind augustus. Wat ons betreft zou het verboden moeten worden. Niet omdat we het ze niet gunnen na zo’n bewogen jaar, maar gewoon omdat we ze zo verschrikkelijk missen.

Gelukkig laten ze ons goed achter.

 Onze Zaanse politieke helden voorzien ons tijdens hun afwezigheid van hun favoriete recept zodat we de weken tot hun terugkeer toch een klein beetje van hen kunnen smullen.

 Vandaag recept 3 van: René Tuijn. Het PvdA raadslid kan er echt van genieten om in de keuken eens wat nieuws uit te proberen, vooral als hij gasten heeft. Daarbij heeft hij een voorkeur voor de Italiaanse en –iets minder voor de Franse keuken. Hij kreeg dit niet met de paplepel ingegoten. Zijn moeder kookte prima, maar plichtmatig en niet erg origineel. René’s oma maakte weleens ‘broeder’. Dat moest in een dichtgeknoopt laken onder de dekens in bed.

René deelt het recept van zijn favoriete voorgerecht: heel eenvoudig, maar ontzettend lekker.

Tonijntartaar al la Tuijn

 Ingrediënten:

 Voor 4 personen

  • 250 g verse tonijnfilet (heel vers omdat je het rauw eet)
  • 1 pomodori tomaat
  • 2 sjalotten (50 g)
  • 8 blaadje verse basilicum
  • ½ dl olijfolie extra vierge
  • 2 eetlepels balsamico azijn (aceto balsamico)
  • 2 eetlepels honing
  • Zout en peper

 Bereiding:

 De sjalotjes pellen, halveren en heel fijn snipperen. De rauwe tonijnfilet in blokjes van een 0,5 cm snijden. De tomaat wassen, plicheren (ontvellen) en in vieren snijden. De zaadjes en het vocht verwijderen en in kleine blokjes van 0,5 cm snijden. De basilicum in zeer fijne reepjes snijden. Vermeng de azijn met de honing, sjalot en basilicum en breng op smaak met zout en peper. Voeg de dressing en de tomatenblokjes toe aan de tonijn en schep voorzichtig door elkaar. Breng naar behoefte op smaak met zout en peper. Serveer op een bedje van gemengde sla, bijvoorbeeld rucola en frisee.

Een stukje ciabatta of stokbrood erbij is natuurlijk ook heel lekker.

Deel dit artikel:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *