Zaanstad wil IKEA-terrein kopen

Zaanstad wil eigenaar worden van het IKEA-terrein aan de Stormhoek in Zaandam. IKEA is sinds 2017 eigenaar van het stuk grond maar trok de plannen voor een vestiging terug.

Het voorstel om de 34.433 m2 te kopen moet door de gemeenteraad worden goedgekeurd.

Wethouder René Tuijn zegt in het persbericht:

“Vanwege de strategische ligging houden we als gemeente graag de regie over de invulling van de grond op zowel korte als lange termijn. Centraal gelegen aan de entree van Zaandam, kunnen we het goed benutten als een verbindende factor tussen het stationsgebied, Westerspoor en het Hembrugterrein.

We onderzoeken bijvoorbeeld de mogelijkheden om hier een fijne woon- en werkomgeving te creëren.

Tussentijds kun je denken aan korte termijn invullingen zoals tijdelijke woningen, waar met de woningnood ook behoefte aan is.”

Toen Zaanstad vorig jaar een voorkeursrecht op de koop van de grond vastlegde was er nog sprake van een haalbaarheidsstudie. Die zou gemaakt moeten worden (of openbaar gemaakt worden) als Zaanstad daadwerkelijk tot koop zou overgaan. Die studie is – voor zover wij het weten – nog niet beschikbaar.

UPDATE. Wethouder Tuijn laat via zijn woordvoerder weten: “Naar verwachting zal de haalbaarheidsstudie voor mogelijkheden in Zuiderhout – Noord eind 2023 afgerond zijn.”

Ons IKEA_dossier.

Door Piet Bakker. Bronnen: persbericht, contact Zaanstad, eerder nieuws op De Orkaan.

Deel dit artikel:

18 reacties

 • Hans van den Berg

  Ikea is al sinds 2017 eigenaar van het perceel. Toen gekocht van de gemeente Zaanstad voor een appel en een ei. Nu wil Zaanstad de grond terugkopen van Ikea. “Vanwege de strategische ligging houden we als gemeente graag de regie over de invulling van de grond op zowel korte als lange termijn.
  Je raadt het vast wel. Hiermee gaat Ikea een goede slag slaan, want de grondprijs zal onherroepelijk goed gestegen zijn. Zaanstad zal voor zeker diep in de buidel mogen tasten, om dit perceel terug te krijgen. Maar ach. Het is maar overheidsgeld opgehoest door de burgers. Nu weet u meteen, waarom de OZB en andere lokale belastingen zo zullen stijgen. Het moet toch ergens vandaan komen!

  • misschien gewoon een dealtje tussen een enkele wethouder en Ikea; wij kopen het voor 2 appels en dan kopen jullie het binnen 10 jaar terug voor een fruitmand.

   • CGM Veldt

    Komt nog steeds danwel vaker voor in de lokale politiek. Het zou mij niet verbazen. Want zo krijgt de lokale politieke notabele toch veelal zijn of haar finest moment. Ik ben benieuwd of een ieder in de Zaanse gemeenteraad bedacht is op dit soort praktijken. Hoe dan ook, ik zie de transparantie in deze zaak nog niet terug.

  • Caroline Boone

   Sinds 2015 zelfs is IKEA eigenaar van het stuk grond geworden idd voor een habbekrats gekocht en waarvoor 2 hallen met monument status zij afgekocht en gesloopt!
   #gemeentezaandstad #visieloos
   Doodzonde. Die hallen zijn weg en komen nooit meer terug!

   Helaas wordt mijn slechte gedachte waarheid.
   Waarschijnlijk is dit van begin af aan de bedoeling geweest van IKEA, om de grond te kopen en weer te verkopen met veel winst.
   En de gemeente spreekt nergens meer over. Alsof het nooit gebeurd is…
   Prima dat er geld besteed wordt aan een mooi bouwproject maar ik zou het als inwoner van Zaanstad wel prettig vinden om te weten waar aan mijn belstinhcentjes worden besteed.
   Het lijkt er toch zo vaak op dat @gemeentezaanstad een beetje vergeet dat dergelijke projecten voor een groot deel tot stand komen met belastinginkomsten…

  • Agnes van der Kramer

   Ja, wij Zaankanters betalen wel, hoor. De Gemeente geeft wel uit.

 • Enige jaren geleden heeft TV Noord- holland een reportage gemaakt met een aantal voormalige Bruynzeel werknemers.
  zij waren de laatste die in de te slopen hallen daar rond wandelde.
  En vertelde over het verleden van de onderneming.

  ik was daar bij

 • Pieter Heine

  wellicht een leuk idee om er hallen te plaatsen voor evenementen of iets dergelijks

 • Cor Best

  Ach wat maakt het uit? Het geeft makkelijk uit hoor als je voor de centen niet hoeft te ploeteren. Gewoon WOZ omhoog en je kunt weer smijten met een ander z’n geld.

 • Frans Kwast

  Het geld dat Zaanstad kwijt is met een eventuele grondaankoop, wordt dik terugbetaald door projectontwikkelaars, die weten er wel weer wat moois van te maken, zodat ook zij er weer dik aan gaan verdienen….en gebruikers, huurders of kopers gaan de hoofdprijs betalen…

 • Doede Heeres

  schandalig, maar je weet blijven met z’n allen maar stemmen op die lui. dat moet veranderen en de topambtenaren die echt de dienst uit maken.

 • Johan Prins

  Er is een simpele oplossing en dat heet onteigenen en dat heeft de gemeente Zaanstad al heel vaak in het verleden gedaan…

 • mooie plek om 60% Huurwoning EN 40 % Koopwoningen te plaatsen, dit wordt echt wel verhuurd of verkocht !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *