Komkommertijd Reces-Recept 7: Paul Laport

De bewoners van Stadhuisplein 100 zijn met reces tot eind augustus. Wat ons betreft zou het verboden moeten worden.

Niet omdat we het ze niet gunnen na zo’n bewogen jaar, maar gewoon omdat we ze zo verschrikkelijk missen.

Gelukkig laten ze ons goed verzorgd achter.

Onze Zaanse politieke helden voorzien ons tijdens hun afwezigheid van hun favoriete recept zodat we de weken tot hun terugkeer toch een klein beetje van hen kunnen smullen.

Vandaag recept 7 van: Paul Laport, fractievoorzitter van GroenLinks maakt een (Zaanse) Zoete Zomerzonde: Thais Kokosijs.

thaise keuken“Als student Nederlands liep ik stage bij een uitgeverij. Ik kreeg toen de kans een kookboekenschrijfster te begeleiden bij de totstandkoming van een Thais Kookboek. In De Thaise Keuken staan maar liefst 250 recepten uit de rijke culinaire keuken van Thailand.

Destijds wist ik maar weinig van koken (gelukkig wel van taal). Maar het boek heeft me wel geïnspireerd om eens andere dingen te koken dan de gebruikelijke aardappelen met groenten of pasta/rijst met een prutje.

Regelmatig heb ik Thaise ballen, Thaise curry’s of Thaise chutney gemaakt voor visite. Mijn favoriete gerecht uit het boek is een van de eenvoudigste. En het is gegarandeerd een succes, want ik heb nog niemand ontmoet die het niet lekker vindt.

Ik heb het de laatste jaren niet meer gemaakt, maar nu voor De Orkaan heb ik weer eens opgeduikeld hoe het gerecht ook alweer gemaakt moet worden. Terwijl ik de receptuur bekijk, schrik ik trouwens van de grote hoeveelheid suiker die in het gerecht wordt verwerkt. Gelukkig is het geen zwembroeken- en bikiniweer in Nederland, dus een pondje extra ziet niemand. Bovendien is een klein bolletje kokosijs al voldoende om een ware smaaksensatie te ondergaan.

Het lekkerste is om het ijs te maken met verse melk uit een kokosnoot*, maar meestal gebruik ik blikjes kokosmelk. Het is wel belangrijk om dunne én dikke kokosmelk te gebruiken.”

De ingrediënten:

 • 175 gram kristalsuiker
 • 2,5 dl dikke kokosmelk
 • 3,5 dl dunne kokosmelk
 • 2 dl slagroom of garderoom

Garnering:

 • 4 eetlepels sesamzaad
 • 4 blaadjes koriander

Bereiding:

 1. Doe de suiker met beide soorten melk in een steelpan met dikke bodem. Breng het al roerend aan de kook. Goed roeren, tot de suiker is opgelost. Neem daarna de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.
 2. Sla de slagroom goed stijf. En vouw het luchtig door het afgekoelde kokosmengsel. Zorg dat het een mooie luchtige massa wordt! Verdeel het mengsel vervolgens in een schaal (niet in te dikke laag!) en plaats de schaal (afgedekt met folie) in een vriezer.
 3. Neem na ongeveer anderhalf uur de schaal uit de vriezer. Roer de massa goed door en zet weer terug in de vriezer. Herhaal deze handeling nog eens na anderhalf uur.
 4. Rooster ondertussen de sesamzaadjes en laat ze afkoelen.
 5. Neem de schaal uit de vriezer en verdeel het ijs over schaaltjes/schoteltjes.
 6. Garneer met sesamzaad en korianderblaadjes.
 7. Smullen maar!

ijs maken

Het gerecht kent twee belangrijke nadelen: het is verslavend én dikmakend!
Het gerecht kent ook twee grote voordelen: het is makkelijk te maken én superlekker!

* Wanneer je met een verse kokosnoot werkt: boor twee gaatjes in de ogen en laat het water in een kom lopen. Zaag vervolgens (voorzichtig) de noot doormidden. Schraap het kokosvlees uit de helften en hak dit fijn. Doe dit in een diepe kom. Neem voor het bereiden van kokosmelk ongeveer 250g kokosvlees op 3 kopjes kokend water. Giet het kokende water over het kokosvlees en laat dit 15 minuten weken. Knijp dan de kokos boven een zeef uit en druk het er stevig tegenaan. Op deze manier krijg je de dikke kokosmelk (de santen kental); hiervan heb je dus 2,5 dl nodig. Wanneer je vervolgens de uitgedrukte kokos nogmaals hetzelfde behandelt (maar dan met 2 kopjes kokend water), krijg je ook de dunne kokosmelk (ook wel santen genoemd). Van de dunne kokosmelk heb je 3,5 dl nodig.

Eerdere recepten:

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *