Koop een kerk!

De Zaandijkerkerk krijgt een nieuwe bestemming, er komen zeven appartementen in. De Vredekerk in Krommenie is gesloopt en heeft al plaatsgemaakt voor appartementen.

In de voormalige christelijk gereformeerde kerk aan de Herengracht in Zaandam zijn in 2010 vier appartementen gebouwd, de Morgenster-kerk in Wormerveer is al bijna 20 jaar een appartementencomplex.

Maar voor de liefhebbers van hergebruik van godshuizen is er meer op markt: twee kerken in Zaandam, een in Westzaan en eentje in Wormer. Wonen in de kerk? Partycentrum beginnen? Slopen en nieuwbouw?

O. L. Vrouw van Lourdes
In de O. L. Vrouw van Lourdes aan Ds ML Kingweg 9 was in 2010 de laatste viering. De kerk staat sindsdien te koop. Vrijwel alle meubilair is uit de grote kerkzaal verwijderd. Het orgel “schijnt” naar elders te zijn verkocht. De drie kerkklokken zijn naar Polen (foto van Reliwiki, 1985, Alie Stok-Britting).

RK._OLV._1964_bg._2005_opname_April_1985_foto._Alie_Stok-Britting_Krommenie

Nederlands Gereformeerde Kerk
Nederlands Gereformeerde Kerk, Botenmakersstraat, 112-114 (te koop voor ruim € 525.000). Bestemming: wonen en maatschappelijk. Gebouwd als hervormd rechtzinnig kerklokaal (“Vereniging tot Verbreiding der Waarheid”) in 1906. Ontwerp van Jan Jansonius. Sinds 2006 in gezamenlijk gebruik door GKV en NGK, als Zaankerk. Architectuurhistorische waarde vanwege Jugendstil kenmerken.

In de kerk bevindt zich een orgel, in 1784 door Strumphler gemaakt voor de hervormde kerk te Beemster, in 1868 door Flaes en Brünjes uitgebreid, in 1908 in de kerk geplaatst.

kerk botenmakerstraat

Gereformeerde Kerk Westzaan
Aan de Groene Jagerstraat in Westzaan staat de voormalig Gereformeerde Kerk te koop (foto reliplan). Op de kerk rust nu een horecabestemming (snackbar) waardoor het te huur is voor verschillende soorten festiviteiten. Op de verdieping is een woning. Vraagprijs: € 495.000. De kerk is in 1928 gebouwd en heeft in 1983 haar kerkelijke status afgestaan. Westzaners kennen het beter als partycentrum ‘De Bun’.

gereformeerder-kerk1

Nederlands Hervormde Kerk Wormer (De Tempel)
Dit is al lang geen kerk meer, het was een club, een snackbar en nu een luxe woonhuis. Voor € 649.000 ben je de nieuwe eigenaar. Er mag (bijna) alles: snacken, dansen, vermaak… “met uitzondering van een erotisch getinte vermaakfunctie.”

tempel wormer funda

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Dwarsligger

  In Wormer is het pand Dorpsstraat 197-199 te koop, zie op Funda:
  http://www.funda.nl/koop/wormer/huis-48161211-dorpsstraat-197-199/
  Dit bouwwerk was tot 1983 in gebruik als gereformeerde kerk, plaatselijk bekend als ‘De Tempel’; zie reliwiki:
  http://reliwiki.nl/index.php/Wormer,_Dorpsstraat_199_-_Gereformeerde_Kerk
  Er zit al een horecavergunning op, dat zal de reden voor de hoge prijs zijn.

 • Frits Krom

  Grappig om te zien, hoe het woord “godshuis” door de tijd heen verandert van betekenis. Ik heb de “Beschrijving van de Zaanlandsche dorpen” door Adriaan Loosjes uit 1794, waarin te Zaandam sprake is van “godshuizen”, die weliswaar gesticht zijn op initiatief van kerkgenootschappen, maar waarin géén godsdienstoefening gedaan werd, geen kerkdiensten dus. Het ging hier b.v. om het Armen- annex Weeshuis op de Bloemgracht te Oost-Zaandam, en om het Spinhuis op het Stikkelpad te West-Zaandam, dat hierdoor ook wel het Spinhuispad heten ging. Het Stikkelpad werd later opgenomen in de Stationsstraat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *