Koude douche voor ZNSTD

‘Geachte heer/ mevrouw, Uw zaak wordt afgebroken omdat deze niet door de gemeente behandeld kan worden. Wij vragen u contact op te nemen met de eigenaar van het pand.’

En hoewel er keurig met vriendelijke groet van Gemeente Zaanstad werd afgesloten, komt het ons vreemd voor.

(Update 26 juli: zie onderaan dit artikel)

Erik Rongen had de gemeente gemeld dat hij op de hoek Westzijde – Botenmakersstraat ongewild een koude douche kreeg, omdat er vanaf één hoog een regenpijp uit het pand steekt:

‘Aan de tegels is te zien dat dit al een tijdje aan de gang is, het zand eronder is weggespoeld en de tegels liggen schots, scheef en los, het wachten is tot er iemand over struikelt.’

Ellende

Eigenlijk is de stoep op dat stukje niet te gebruiken.

De wijkmanager (toevallig ook een Erik) meldt aan Erik dat Zaanstad niet handhaaft op regenpijpen omdat ‘we als gemeente geen zorgplicht hebben ten aanzien van het hemelwater afvoeren.’ zijn zaak kan niet behandeld worden, want:

‘..als er geen beleid is kun je er ook niet op handhaven’

Onze Erik zit met zijn handen in het nat-geloosde haar: ‘Kunnen jullie er wat mee?’ vraagt hij ons.

Nou Erik, nee, om eerlijk te zijn handhaven ook wij niet op regenpijpen.

Wel kunnen we de foto’s laten zien van het effect van de pijp op de stoep, waar ook ouderen en kinderen overheen zouden moeten kunnen… En we kunnen ook best tikken dat we het maar gek vinden.

In de zomer een frisse douche, in de winter een spannende ijsbaan?
Kommer en kwel…

Update 26/07

Wijkmanager Erik van Druenen is het niet eens met bovenstaand artikel. Hij wenst goed geciteerd te worden: ‘en laat geen woorden weg.’

Daarom hebben we besloten de volledige mailwisseling tussen Erik, Erik en De Orkaan op te nemen. Oh, en we moesten ook melden dat de wijkmanager eigenlijk met vakantie is:

‘zodat men kan zien dat ik tijdens mijn vakantie u ieder geval nog de moeite neem om iemand te woord te staan en dat ik daarom op dat moment ook nog maar beperkte info heb.’

De eerste mail van Erik Rongen aan wijkmanager Erik van Druenen is van 20 jul. 2020 13:43 uur:

Geachte heer Van Druenen,
Naar ik begreep bent u de wijkmanager voor Oud West en daarmee wellicht degene die dit raadsel kan oplossen; onderstaande pdf bevat mijn melding betreffende overlast in het publieke domein vergezeld van foto’s ter verduidelijking, daaronder leest u het antwoord van de gemeente dat zij hierin geen rol voor hen zien weggelegd waar ik zoals u inmiddels duidelijk zal zijn niets van snap.
Benieuwd naar uw reactie,
Met vriendelijke groet,
Erik Rongen

Van Druenen mailt dezelfde dag terug:

Beste Erik, Dat komt waarschijnlijk omdat we als gemeente geen zorgplicht hebben ten aanzien van het hemelwater afvoer.
https://www.infomil.nl/onderwerpen/lucht-water/handboek-water/activiteiten/lozen-afvloeiend/afvloeiend/
met vriendelijke groet, Erik van Druenen
Wijkmanager Zaandam West en Oude Haven

Erik Rongen reageert per omgaande:

Maar wel op handhaving dat iemand niet zodanig loost dat je het als argeloze voetganger vanaf 1 hoog in je nek gekletterd krijgt en het de stoep onbegaanbaar en gevaarlijk maakt lijkt me.

Met vriendelijke groet,
Erik Rongen

De wijkmanager reageert dezelfde avond nog (vanaf zijn vakantieadres! Hadden we dat al gemeld?):

Dat ben ik wel met je eens, ik zie wel vaker dit soort lozingen waar ik mijn bedenkingen bij heb, zeker als het gaat vriezen. Maar als er geen beleid is kun je er ook niet op handhaven. 

met vriendelijke groet, Erik van Druenen

Wijkmanager Zaandam West en Oude Haven

Dat is het moment dat Erik Rongen besluit dat hij met de gemeente niet verder komt. Hij mailt ons om te vragen of wij er iets mee kunnen. In eerste instantie mailt hij alleen de pdf met daarin zijn melding en daarbij het antwoord van de gemeente (‘uw zaak wordt afgebroken…. etc). En hij geeft aan dat de wijkmanager er niets mee kan.

Pas als wij doorvragen of hij persoonlijk contact heeft gehad met de wijkmanager (wij willen geen consumentenman worden voor elke losliggende stoeptegel als er geen dossier van onmacht onderligt), krijgen we de mailwisseling door. Daaruit citeren we in bovenstaand artikel.

Tot groot ongenoegen van de wijkmanager die op 25 juli reageert:

Wat ook raar is, is dat je ongevraagd mijn e-mails doorstuurt naar de pers. Best wel onbeschoft zelfs. Ik zal nog een keer de moeite nemen om tijdens mijn vakantie e-mails te beantwoorden….

met vriendelijke groet, Erik van Druenen

Wijkmanager Zaandam West en Oude Haven

Harde woorden, maar Erik Rongen voelt zich niet aangesproken. hij reageert:

Wat hier onbeschoft aan zou zijn ontgaat me volledig. Zowel de vraag als de beantwoording bevatten niets vertrouwelijks, ook geen persoonlijke gegevens. Bovendien betreft het een zaak in het publieke domein waarbij het niet denkbeeldig is dat er iemand valt; naar mijn stellige overtuiging ligt hier absoluut een taak voor de gemeente, bij uitblijven staat het iedere kritische burger vrij hier ruchtbaarheid aan te geven. 

Met vriendelijke groet,
Erik Rongen

Als wij reageren dat we het met Rongen eensch zijn, mailt Van Druenen ons (vanaf zijn vakantieadres):

Citeer me dan wel goed en laat geen woorden weg.

met vriendelijke groet, Erik van Druenen
Wijkmanager Zaandam West en Oude Haven

Goed, volgens mij zijn we nu bijgewerkt. Je hoort ons er niet over, maar ook wij vieren liever vakantie.

Deel dit artikel:

26 reacties

 • Jan van Geffen

  Een goed jaar geleden heb ik over deze situatie geklaagd bij de wijkmanager. Hij heeft er toen de eigenaar op aangesproken en die repareerde de regenpijp provisorisch.

  Niet handhaven heel dubieus. Het trottoir is bij regen onbruikbaar, voetgangers gaan de straat op en dat levert gevaarlijke situaties op.

  Niet handhaven, dan elke paar maanden een stratenmaker heen sturen om de stoep te herstellen.

 • Bas Sommeijer

  Vraagje, wie is eigenaar van de stoep? Dus wie is verantwoordelijk als iemand struikelt, iets breekt en de schade wilt verhalen omdat de stoep schots en scheef ligt? Of dan eigen schuld, je had beter moeten uitkijken?

 • Lize Leguit

  Daarom gaan wij na 47 jaar binnen afzienbare tijd weg uit Zaandam, gevaarlijke fietspaden op bruggen,gevaarlijk fietspad rondom het station, buren die hun tuin als parkeerplaats gebruiken, sloop- en nieuwbouw in Peperstraat, wij hebben er geen zin meer in.

  • Lize Leguit

   Behalve de Gedempte Gracht ziet het centrum van Zaandam er armoedig uit.

   • Agnes van der Kramer

    De zogenaamde Fluwelen Westzijde, waar geracet word door auto’s en brommers en de vouwen uit je broek gereden word. Waar veel leegstand is en daardoor een armoedig beeld geeft.

 • Thedor Pragt

  Afvoer hemelwater valt onder het bouwbesluit, de handhaving op overtredingen is een verantwoordelijkheid van de gemeente. Ook staat er in het bouwbesluit info over vluchtroutes en open deuren, waarvan er in het artikel voldoende te vinden zijn. Wanbeleid is ook beleid!

 • Frieda Kok

  Waarom wordt de eigenaar van die tent niet aangesproken en verplicht tot reparatie.
  Zonnescherm, uithangbord en andere reclameborden mogen niet aan of op het trottoir….., dit geeft toch ook overlast en levert gevaar op!

 • G. Kraaier

  Dit is typisch weer zaandorp. Stel, je breekt je been ophet trottoir. M.i.z. Kan je de gemeente gewoon aansprakelijk stellen voor de schade. Ik geef lize leguit volkomen gelijk. Ik ben bijna 70 maar als ik jonger was geweest…..l

 • P de Bruin

  Wijkmanager Erik moet zijn ogen uit zijn hoofd schamen.

 • A.J.Gigengack-Kan

  Tja het is niet in het zicht van de Gedempte Gracht, dus dan mag het er haveloos uitzien lijkt wel. Bijzonder dat de wijkmanager hier niet meer werk van maakt, en de bewoners van Oud-West die zich er zorgen om maken, in de kou laat staan. Het is de route die bewoners van oa Saenden afleggen met hun rollator naar de stad. Triest dit Zaanse beleid.

 • Valentijn Sessink

  Eerst piepen dat de mail niet doorgestuurd mag worden en daarna piepen dat de mail volledig geciteerd moet worden.

  Ik had geloof ik doodleuk teruggemaild “helaas hebben wij geen beleid voor volledig citeren”.

  Verder citeert Van Druenen keurig wat er over regenwaterafvoer bekend is, maar ik denk dat het hier om “hinder” gaat. En daar is wél beleid voor.

 • Eelco Taams

  Het lijkt mij dat de gemeente wel een beleid heeft waarmee schade die wordt veroorzaakt aan de openbare weg kan worden verhaald bij de veroorzaker van die schade. Overigens mooi dat de Orkaan ook tijdens de vakantie door wijkmanagers wordt gelezen. Dat hebben jullie toch maar bereikt! Het is natuurlijk ook de manier om te weten wat er gebeurt in Zaanstad zonder uit je stoel te hoeven komen.

 • Agnes van der Kramer

  Die stortbuien uit de regenpijp is al jaren en er is niemand die er iets aan doet. Het hoort bij het leegstaande , voorheen Hostel. Ja ik ben het er mee eens dat de Gemeente Zaandam er iets aan moet doen, voor dat er ongelukken gebeuren, dan is de Gemeente duurder uit. Wie verder de veroorzaker is, dat is moeilijk te achterhalen. De ouderen van o.a. Saenden kunnen letterlijk doodvallen.

 • Ria de Leeuw

  Tjeemig, wat een gezeik over een beetje regenwater. Pak een handdoek, droog je hoofd af en meld aan 14075 dat het trottoir gevaarlijk is. Het valt me tegen dat de Orkaan zich verlaagt tot dit niveau van journalistiek. Maar ach, het is “komkommertijd” dus ach…

  • De Orkaan

   Hoi Ria, wat fijn dat je zo luchtig, gewapend met je handdoek, door het leven danst. Maar juist omdat het komkommertijd is kan je misschien iets meer tijd nemen om het stuk echt te lezen.
   We geven al aan dat we niet voor elke losse stoeptegel in het geweer willen komen, maar hier ligt een aardig dossier onder waarbij de gemeente letterlijk heeft gemeld niets te kunnen doen en de melding niet te willen behandelen.
   Dit stuk stoep is – zeker voor kwetsbare gebruikers – niet veilig en zelfs op momenten – niet begaanbaar. Ook buiten komkommertijd hadden we hier graag onze journalistieke toetsenbord voor willen gebruiken.

  • Geert Spiering

   Beste Ria,
   Juist die kleine dingen zijn belangrijk in het leven van een burger. Dat zou je toch moeten weten als voormalig fractie voorzitter ZOG?

   Beste groet.

   • Ria de Leeuw

    Lieve Geert, er zijn op dit moment wel belangrijker dingen in het leven van een burger lijkt mij. Maar fijn dat jij in de bres springt voor ongemakken die een bewoner van Oud West ondervindt tijdens een periode van hevige regenval. Het is goed (en ik waardeer dit zeer) dat jij, als voorzitter van Wijkoverleg Oud West, het college en de raad zal vragen om de APV in deze aan te passen. (Laat onverlet dat de gemeente in deze zeer onzorgvuldig handelt.) Ondertussen schijn ik luchtig, slechts gewapend met een handdoek door het leven te dansen. Ik zou willen dat het waar is. Ik dank dan ook de orkaan voor dit sprankelende beeld… Warme groet, Ria

    • Marcel van Kampenhout

     Nou, als de of het ZOG bij de volgende verkiezingen nog meedoet, krijgt het zeker weten NIET mijn stem!

     • De Orkaan

      De kans op een terugkeer van ZOG lijkt ons klein. Ooit was dat de grootste partij van Zaanstad en kwam in het college van B&W. Binnen de kortste keren zegde de fractie het vertrouwen in de wethouders op, splitste zich op in sub-partijen die vervolgens ook weer uit elkaar vielen en stond immer garant voor gekrakeel en onenigheid (DZ is het blijvende resultaat van zo’n splitsing). In 2014-2018 maakten we de laatste opleving van ZOG mee toen Leny Vissers de coalitie aan een meerderheid kon helpen en toetrad tot het college. Na verloop van tijd (je geloof het niet) kreeg ze ruzie met de fractie die zichzelf ZVI (Zaanstad voor Iedereen) ging noemen maar waar niet iedereen op ging stemmen, ze kwamen namelijk niet in de raad. In Zaanstad weet je het nooit, maar wij denken dan ZOG definitief tot het verleden behoort.

 • Beste redactie,

  Het lijkt een kleine kwestie, maar kan veel overlast geven en gevaar opleveren.

  Op die plek is de weg en stoep vrij smal, een vrachtauto kan er net doorheen. De stoep is smal en bij regen ben je gedwongen de rijbaan op te gaan.
  Als je in je rollator een handdoek (zie vorige reactie) bij de hand hebt is het natuurlijk geen moeite om even van de stoep af te gaan.
  De Botenmakerstraat kan best druk zijn en daardoor is het gevaarlijk!

  De wijkmanager geeft aan en ik citeer hem letterlijk:
  “Dat komt waarschijnlijk omdat we als gemeente geen zorgplicht hebben ten aanzien van het hemelwater afvoer.” Dat klopt en ook andere wetten (o.a. het Burgerlijk Wetboek 5) geven aan dat er op de openbare weg geloosd mag worden. Ook de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) geeft geen oplossing. Iemand noemde het Bouwbesluit, ik weet niet of je met deze wet handhaving van hinder gebruik kan maken.
  Wijkoverleg OudWest zal het college en de raad vragen om het volgende artikel in de APV Zaanstad op te nemen:

  Afdeling 6. Veiligheid op de weg
  Nieuw artikel 2.10 Hemelwaterafvoer op de openbare weg is geoorloofd mits er geen hinder en gevaar door voetgangers en verkeer wordt ondervonden.

  Dat zal ieder veel plezier doen.

  Met vriendelijke groet,
  Geert Spiering,
  voorzitter

  • Agnes van der Kramer

   Er staat nu ook iedere dag een scooter daar op de stoep van een koerier, dus is het helemaal gevaarlijk.

   • Ab Ras

    De gemeente heeft veel belangrijker werk. De project ontwikkelaars die onbetaalbare woningen op formaat schoenendoos maken hebben voorrang. Dus mede zaankanters wen er maar aan dat de burgers alleen maar goed zijn om belasting te betalen terwijl zaanstad er alles aan doet om onderdeel te worden van Amsterdam.

 • Kees van Buren

  Tjonge er valt wat druppels water op het hoofd van een passant en deze man maakt zich daar erg druk over en mailt zich suf over de gevallen druppels. Ik vraag mij af hoe deze man reageert op serieuze gebeurtenissen die er echt toe doen. Ik zou het volgende tot de klager willen zeggen:Get a life

 • Kees van Buren

  Ja als het regent en je gaat eronder staan dan wordt je nat. Je kan er ook omheen lopen. Tjonge waar een mens zich niet druk om kan maken. Triest leven terwijl er zoveel gebeurt waar je je echt druk om moet maken

 • Rob Milikowski

  De Waterwet spreekt wel over de zorgplicht van de overheid:

  Hoofdstuk 3. Organisatie van het waterbeheer

  § 1. Toedeling beheer en zorgplichten
  Artikel 3.5
  1. De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders dragen zorg voor een doelmatige inzameling van het afvloeiend hemelwater, voor zover van degene die zich daarvan ontdoet, voornemens is zich te ontdoen of zich moet ontdoen, redelijkerwijs niet kan worden gevergd het afvloeiend hemelwater op of in de bodem of in het oppervlaktewater te brengen.

  (https://maxius.nl/waterwet/artikel3.5/lid1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *