De krakers die eind september in het voormalige schoolgebouw aan de Tulpstraat in Wormerveer trokken, moeten daar op last van de rechter uit.

Donderdag 3 november oordeelde de rechter-commissaris dat het pand ontruimd moet worden. De weggeefwinkel, de vrije gymzaal, het acrobatiek clubje Anarcrobatts en de SokkePoppeCreaHoek moeten weg. De acht bewoners staan vanaf 9 november op straat.

De ontruiming is op last van Zaanstad. Volgens de krakers “weigerde de gemeente pertinent om een dialoog aan te gaan.” Op het terrein van de school moet in 2023 een ‘Ecohof’ (ecologisch wijkje) komen. De krakers wilden in het pand blijven totdat de nieuwe plannen gerealiseerd werden. Bewoner Mark zegt in een verklaring van de krakers:

“Direct na de kraak hebben we contact gezocht met de gemeente. We willen de plannen van het eco-hof absoluut niet in de weg zitten, dus leek het ons een goed idee om ons verblijf en vertrek in een overeenkomst vast te leggen. Maar de gemeente wil gewoon niet met ons praten.

Zij heeft duidelijk liever een leeg gebouw met misschien 1 hooguit, 2 ‘anti-krakers’ en zonder meerwaarde voor de buurt, dan een bruisende plek die onderdak biedt aan acht leden van onze groep”.

Zaterdag 5 november is tussen twee en vijf uur de weggeefwinkel voor de laatste keer open. De bewoners weten nog niet waar ze heen moeten.

“Het is voor de bewoners erg pijnlijk dat zij nu dakloos moeten worden. Terwijl zij, met hun nuttige buurtprojecten, prima in de school zouden kunnen wonen tot er volgend jaar eindelijk aan de bouw begonnen wordt. In de plaats daarvan moet, en zal, gemeente Zaanstad hier de leegstand handhaven en beheren.”

Lees ook: Krakers in voormalig schoolgebouw Tulpstraat Wormerveer (9 oktober 2021)

Door Piet Bakker / foto helemaal boven van Michel Schermer (Facebook Wormerveer) genomen in begin oktober, foto weggeefwinkel is gemaakt door de krakers.