Krakers weg uit schoolgebouw Tulpstraat Wormerveer

De krakers die eind september in het voormalige schoolgebouw aan de Tulpstraat in Wormerveer trokken, moeten daar op last van de rechter uit.

Donderdag 3 november oordeelde de rechter-commissaris dat het pand ontruimd moet worden. De weggeefwinkel, de vrije gymzaal, het acrobatiek clubje Anarcrobatts en de SokkePoppeCreaHoek moeten weg. De acht bewoners staan vanaf 9 november op straat.

De ontruiming is op last van Zaanstad. Volgens de krakers “weigerde de gemeente pertinent om een dialoog aan te gaan.” Op het terrein van de school moet in 2023 een ‘Ecohof’ (ecologisch wijkje) komen. De krakers wilden in het pand blijven totdat de nieuwe plannen gerealiseerd werden. Bewoner Mark zegt in een verklaring van de krakers:

“Direct na de kraak hebben we contact gezocht met de gemeente. We willen de plannen van het eco-hof absoluut niet in de weg zitten, dus leek het ons een goed idee om ons verblijf en vertrek in een overeenkomst vast te leggen. Maar de gemeente wil gewoon niet met ons praten.

Zij heeft duidelijk liever een leeg gebouw met misschien 1 hooguit, 2 ‘anti-krakers’ en zonder meerwaarde voor de buurt, dan een bruisende plek die onderdak biedt aan acht leden van onze groep”.

Zaterdag 5 november is tussen twee en vijf uur de weggeefwinkel voor de laatste keer open. De bewoners weten nog niet waar ze heen moeten.

“Het is voor de bewoners erg pijnlijk dat zij nu dakloos moeten worden. Terwijl zij, met hun nuttige buurtprojecten, prima in de school zouden kunnen wonen tot er volgend jaar eindelijk aan de bouw begonnen wordt. In de plaats daarvan moet, en zal, gemeente Zaanstad hier de leegstand handhaven en beheren.”

Lees ook: Krakers in voormalig schoolgebouw Tulpstraat Wormerveer (9 oktober 2021)

Door Piet Bakker / foto helemaal boven van Michel Schermer (Facebook Wormerveer) genomen in begin oktober, foto weggeefwinkel is gemaakt door de krakers.

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Duizenden en Duizenden andere mensen wachten al jaren en jaren op een huurwoning in de gemeenteZaanstad. dus deze groep komt eerst aan de Beurt. iedereen gelijke kansen, niet een woning of een gebouw gaan kraken, dan is het einde zoek en dan krijg je wrijving in ongelijkheid dat de een al 14 jaar wacht, en de ander net 2 jaar wacht op een huurwoning.

  • Noah Koks

   Waar heb je het over? Het is een schoolgebouw ze hadden gekraakt, geen (sociale)huurwoning.
   Degene die daadwerkelijk “voordringen” op de woningmarkt zijn (buitenlandse) investeringsmaatschappijen en de achterlijke regelingen met betrekking tot nieuwbouw. Zo’n maatschappij kan een hele wijk met sociale huurwoningen opkopen, alles met der grond gelijk maken en nieuwe woningen neerzetten, waarvan maar X% sociale huur hoeft te zijn.

   Krakers zijn mensen waar je je écht geen zorgen om hoeft te maken, ze dringen niet voor op de woningmarkt, zijn niet eng, voegen meer toe aan de samenleving dat je denkt en kaarten allerlei maatschappelijke problemen aan. Zoals in dit geval dat de gemeente leegstand kiest boven bewoning/ liever in zee gaat met een anti-kraak bedrijf (wat bedrijven zijn die misbruik maken van de woningnood en speculatie van woningen veel makkelijker maakt, wat op ten duur de woningprijzen veel hoger maakt gezien er kunstmatige schaarste mee word gecreëerd)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *