Krommenie in zwavelstank van Tata Steel?

Sinds afgelopen maandag wordt er in Krommenie melding gemaakt van een zwavelstank.

Eén van de melders heeft het over een indringende lucht die op je keel slaat. Zij heeft dit aangegeven bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZGK). 

Daar vertellen ze dat er zich een incident heeft voorgedaan in een stoomketel van Kooksgasfabriek 1 van Tata Steel. De stoomketel is daardoor kapotgegaan: 

‘Door het defect kan de reinigingsinstallatie van de Kooksgasfabriek 1 momenteel het gas dat bij de productie van kooks vrijkomt, onvoldoende reinigen.’ 

De Omgevingsdienst meldt ook dat het verbrandingsgas veel zwavel bevat en dat ‘veroorzaakt daardoor een vervelende geur in de omgeving rond deze fabriek’. 

De woordvoerder van Tata Steel laat weten dat ze Krommenie wel erg ver weg vindt (zo’n 17 kilometer), ze zou navragen of dit wel mogelijk was en hoe de wind de afgelopen dagen stond.

UPDATE: Zwavelstank Krommenie inderdaad van Tata Steel

Door Merel Kan, informatie via bewoners, Tata Steel en Omgevingsdienst. Foto: De Orkaan.

Deel dit artikel:

21 reacties

 • Winnie de Wit

  Wanneer er brand is bij Tata – de transportband van iets van een jaar geleden – ruikt heel de Dorpsstraat in Assendelft naar brand.
  Al Tata’s kankerverwekkende uitstoot bereikt bij heersende wind Krommenie en Assendelft dus ook met gemak. Heerlijk gezond wonen hier hoor, met twee banen kankerverwekkende uitlaatgassen van Schiphols vliegverkeer nog op je neerdalend…

  • Hannes Kraakman

   Ik zag afgelopen zondag dat de affakkelpijp witte rook uitblies (hoort normaal een vlam te zijn). Is de ontsteking defect?

  • Piet verdonk

   De transportband was rubber, ja dat rookt en dat ruik je. Gelukkig hebben andere bedrijven het niet die kunstof of andere vluchtige stoffen hebben die afgelopen jaaren ook een brand hadden.

 • Jolanda Schouten

  Krommenie te ver van Tata om wat te kunnen ruiken? De woordvoerder heeft kennelijk geen idee. Na 20 jaar wonen in Krommenie en overwegend zuidwestelijke wind kan ik het volgende melden: we ruiken Tata steel hier bijna dagelijks. Maar nu is het inderdaad wel een behoorlijk tikkie erger!

  • Richard Popping

   wij wonen meer dan 30 jaar in krommenie niks van gemerkt. ik denk dat de overlast van vliegtuigen vele malen erger is. we hebben zelfs al een keer een kerosine losing over de straat gaat. maar ja iedereen wil wel lekker op vakantie kunnen .

   • M van Oers

    in het AD heeft gestaan dat alle Nederlanders op vakantie kunnen met 250 duizend vluchten.
    Dus Schiphol kan halveren!!

    • Henk Hoogland

     zo is dat. Zet maar een tax op de vliegtuig vluchtte per personen. Ben 40 x wezen vliegen in je leven dan mag je niet meer vliegen. of het moet je werk zijn.

 • Mirjam Iedema-Willems

  dat commentaar geven om maar niet de schuld op zich te hoeven nemen. Vieze stank, vies bedrijf!!

  • Piet verdonk

   Wil je dat het dicht gaat dan ben je weer een basis behoefde kwijt, net als gas van Rusland en ook nu met asml ship fabriek. Lekker uitbesteden aan landen die de baas zijn en dan vervolgens de kraan dicht draaien dat eu bijna of niets meer krijgen.

 • M van Oers

  Tata steel is zware vervuiling.
  Schiphol is zware vervuiling en een enorme geluidsoverlast.

  • Remco kerssens

   wat een zeik mensen hier /ga ergens anders wonen dan😡meschien is China wat voor jullie 😂😂klimaatwappies en maar zeuren over schiphol.kijk even beelden van de jaren 70 toen de vliegtuigen nog rookpluimen hadden..zeik volk die Nederlanders..maak je liever druk om de kilometerheffing.. boodschappen die duurder worden en benzine..je heb straks toch geen leven meer .je mag niet roken..niet drinken..niet meer barbecueen ..niet meer met de auto naar de stad…enz enz en mensen make zich druk over schiphol dat al 150 jaar bestaat 😡get a life

   • Luther de Boer

    Ik begrijp dat je gefrustreerd bent en je mening wilt uiten over verschillende onderwerpen, zoals milieuactivisme, de kosten van levensonderhoud en beperkingen op bepaalde activiteiten. Het is echter belangrijk om te onthouden dat dit platform bedoeld is voor constructieve en respectvolle discussies.

 • Winnie de Wit

  Zaanse burgers betalen voor deze enorme vervuiling met hun gezonde levensjaren, aandeelhouders vangen de winst.

 • Chris Puls

  In Westerkoog bij Weste wind ook regelmatig stank van Tata. Ook hier afgelopen dagen een vieze weeïge lucht.
  Vanaf ons huis zie je Tata zo liggen. Er zit geen groen of andere bebouwing tussen. Op de kozijnen regelmatig een zwarte vette aanslag. Wanneer het rooster in het raam op het westen openstaat, zit het zelfs op de luxaflexjalouziën.

 • Peter van de Werken

  De 17 kilometer is via de weg 😉

  Helaas voor de woordvoerster gaat de vervuiling en uitstoot via de lucht.
  In vogelvlucht gemeten is het een kilometer of 10/11 naar Krommenie, Assendelft etc.
  En da’s dichtbij genoeg voor overlast in welke vorm dan ook.

 • Cor Best

  Voor alle huilenbalken, vroeger hoorde je nog wel eens, waar stank is, is werk, waar werk is, is brood te verdienen!
  Nu hoor je alleen maar geklaag en dat het moet stoppen.

  Weet u wel wat u daarmee zegt? Einde fabrieken is einde inkomsten. Tata is zeker goed voor werk voor honderdduizend mensen. 9000 man eigen personeel, duizenden toeleveranciers, onderhoudsbedrijven, wegenbouw, treinonderhoud, elektronica en werktuigbouwkundige installaties, schoonmaakbedrijven, catering enz, enz.

  Industrie weg uit Nederland is armoede en hyperinflatie in Nederland. Koester de industrie alstublieft. Kunt u hier niet mee leven? Verhuis dan naar het schone Drenthe of Groningen of zoiets.

  • T Laan

   @Cor Best: vroeger waren ook totaal andere inzichten over milieuvervuiling en effecten op de mens. Dat heeft niks met huilenbalken te maken: je hebt maar één aardbolletje, die op dit moment best wel heel erg wordt vervuild, of het nou in Nederland of China is. Industrie zoals Tata hoeft niet weg, maar er zou een razendsnelle omslag moeten plaatsvinden zodat het veel minder vervuilt. Idem voor Schiphol: jarenlang kon de luchthaven z’n gangetje gaan. Het hoeft niet weg, maar de balans was een beetje zoekgeraakt…

   • Cor Best

    Over balans gesproken, raad ik u aan eens een rondtoertje te gaan maken in het continent Afrika of Zuid Amerika en Zuid-Oost Azië. U gelooft blijkbaar alles wat er in de grote media kanalen gespuid wordt, tja dan ben ik uitgesproken. De vervuiling waar u over schrijft is volgens mij sterk verbeterd. Vroeger kwamen er gele en rode rook uit de schoorstenen van Tata en sinds er een immens groot en dure rookgasreinigingsistallatie is toegepast bij o.a. de Sinterfabriek en de Palletfabriek zijn die kleuren niet meer te zien. En hoe je het wend of keert, vraag naar staal is er nu meer dan ooit. Een voorbeeld wat mij te binnen schiet is dat de Zaan erg vies was in mijn jeugd. M’n moeder poetste iedere 14 dagen het zilverwerk omdat het zwart werd. Nu poets je zilver 2x per jaar omdat het iets zwartig is. Dus er is al heel veel verbeterd in 60 jaar tijd en ja, er kan nog meer verbeterd worden.

 • Jaap nopppen

  Ik heb al langer bekend gemaakt dat er hier in Zaanstad uitstoot neer komt maar als je het aangeeft en zeg hoe je er overdenk dan wordt het niet geplaatst omdat de waarheid niet gezegd mag worden, alleen al kijkend op 45 jaar terug toen liep er soms 1 met een wandelstok en was bijzonder nu loopt iedere bijna met een rolater en dat is nog maar 1 ding wat te denken aan dementie enz maar de maatschappij heeft er baat bij bij een ziekemaatschapij

  • Cor Best

   Meneer Noppen, zou dat kunnen komen omdat de gemiddelde levens duur van de mens meer is geworden door de betere medicijnen en zorg? Als je nu op je zeventigste sterft zegt met poe die is niet oud geworden, terwijl dat 60 jaar geleden vrij gewoon was. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *