De Rekenkamer Metropool Amsterdam is negatief over de manier waarop Zaanstad bedrijven controleert die veel energie gebruiken. Omdat de gemeente tussen 2030 en 2040 klimaatneutraal wil zijn en een groot deel van de CO2-uitstoot van bedrijven komt, moeten die bedrijven minder energie gaan gebruiken.

Bedrijven die veel energie gebruiken zijn verplicht energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Zaanstad moet erop toezien dat dit gebeurt en laat dat doen door de Omgevingsdienst. De Rekenkamer constateert “dat de uitvoering en de informatie daarover nog niet op orde zijn.”

Zaanstad heeft slechts ‘beperkt bijgestuurd’ volgens de Rekenkamer als de Omgevingsdienst vastloopt:

“Uit ons onderzoek blijkt dat deze bijsturing niet voldoende is gebeurd. Ook niet toen er tegenvallende resultaten waren. De omgevingsdienst had bijvoorbeeld geen goed beeld van alle bedrijven die vallen onder de energiebesparingsplicht.

Ook waren nog niet met alle bedrijven afspraken gemaakt over energiebesparende maatregelen. Daarnaast zijn nog niet alle maatregelen uitgevoerd. Hoewel dit bekend was bij de gemeente, heeft de gemeente dus beperkt bijgestuurd.”

De gemeente krijgt van de omgevingsdienst slechts ‘beperkte’ informatie over de energiebesparingsplicht. De Omgevingsdienst heeft wel een budget voor toezicht en de handhaving van de energiebesparingsplicht, “maar het is onduidelijk hoe de omgevingsdienst dit geld heeft gebruikt”. Het is ook onduidelijk hoeveel minder CO2- uitstoot er is door de maatregelen.

“Het valt ons op dat de gemeente niet aan de omgevingsdienst heeft gevraagd om deze informatie beschikbaar te maken. Door deze beperkte informatie kan de gemeente niet goed volgen hoe het gaat met de uitvoering van de energiebesparingsplicht en daarmee bereikte resultaten. Daardoor kan het college ook de raad niet voldoende informatie geven om te kunnen controleren en eventueel bij te sturen.”

De Rekenkamer dringt er bij Zaanstad op aan de Omgevingsdienst meer aan te sturen (“zeker wanneer de resultaten achterblijven”) en helder krijgt hoe het geld besteed is. Ook moet de gemeente informatie over het verminderen van energiegebruik en CO2-uitstoot opvragen en delen.

Het volledige rapport is op de website van de Rekenkamer te lezen.