Zwavelstank Krommenie inderdaad van Tata Steel

Sinds afgelopen maandag wordt er in Krommenie melding gemaakt van een zwavelstank. Wij schreven daar gisteren over. Het zou om een indringende lucht gaan die op je keel slaat.

De aanwezigheid van deze stank werd gemeld bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZGK). Daar wisten ze te vertellen dat er zich een incident heeft voorgedaan in een stoomketel van Kooksgasfabriek 1 van Tata Steel. De stoomketel die daardoor kapot is gegaan kon daardoor het gas dat bij de productie vrijkomt niet goed meer reinigen.

De woordvoerder van Tata Steel schrok van de afstand waarop de zwavel te ruiken zou zijn (zo’n 17 kilometer*) en hield een slag om de arm. Ze zou navragen of dit wel mogelijk was en hoe de wind de afgelopen dagen stond. Dat heeft ze gedaan en ze kwam terug met het antwoord: helaas is het mogelijk dat de geur afkomstig is van Tata Steel. Zij streven ernaar het defect zo snel mogelijk op te lossen, maar waarschijnlijk blijft het deze week nog bestaan.

* Over de weg is de afstand inderdaad 17 km. maar in vogelvlucht is het maar 12 km.

Door: Merel Kan, Foto: De Orkaan

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Heer Kolk

  Fijn dat we dit met jullie kunnen delen

  groetjes uit Beverwijk

 • Mieke Hueskens

  ik vroeg mij al af waar die zwavelgeur vandaan kwam?

 • Lidia Soeteman

  In Heemskerk iets geroken. Toch stuk dichter bij tata dan krommenie.

 • Grappig dat Tata maar ook de de omgevingsdienst hier vreemd redeneren. De productie mag blijkbaar doorgaan ondanks dat iets kapot is. Je mag dan gewoon vervuilen. Vreemd dat een omgevingsdienst niet handhaaft, de productie stil laat leggen en eerst reparatie eist.

 • Karin Singeling

  Zelfs in Zaandam ruik ik regelmatig de uitstoot van Tata Steel.

 • Roger Bant

  Zaandam en Krommenie vergeet zeker de lucht en stank die de cacoafabrieken en de Forbo dagelijks rond spreiden, Even als de brandstof opslag in het westelijk haven gebied. Hoor ze daar nooit over zeiken. Was het azijn in de uitverkoop?

 • l. Boonstra

  Het is natuurlijk heel gemakkelijk om TATA de schuld van alle vreemde luchtjes te geven. En zeker zwavelverbindingen hebben een sterke reukfactor . Natuurlijk kun je een werkproces stoppen door een calamiteit maar als de afbouw wat dagen duurt moet je wel in overleg met de omgevingsdienst of tot reparatie de productie door mag gaan of gestopt moet worden.
  Jammer dat veel schrijvers de Hoogovens de schuld geven van veel stankoverlast , alleen vergeten ze de grootste vervuiler voor Zaandam eo namelijk het Westelijk Havengebied met veel fijnstof en PAK . Zeker 90% van alle Zaanse vervuiling komt daar weg.
  PS geen TATA medewerker.

  • De Orkaan

   @I.Boonstra ‘Het is natuurlijk heel gemakkelijk om TATA de schuld van alle vreemde luchtjes te geven’? De meur van afgelopen week werd toegeschreven aan het defect in de stoomketel en zelfs bij Tata beaamden ze dat het bij hen vandaan kwam. Daar ging dit artikel over.
   De overlast van anderen brengen we ook graag in beeld. Onze mail staat voor je open (‘Zeker 90% van alle Zaanse vervuiling’? Kom maar door!)

   • Frank Peter

    Geurtjes horen bij de Zaanstreek toch? Forbo, cacao, Tate & Lyle ( wat op zich grappig is omdat de geur afkomstig is van de milieuunit), hoogovens, mest uitrijdende agrariërs, westelijk havengebied, paasvuren in het oosten, Schiphol en vast nog wel wat andere bronnen.. De industriële revolutie is hier begonnen en verbeterd, we moeten die industrie koesteren, het is hier gewoon geen utopisch natuurgebied! Wat willen we dan? Alle industrie weg? Terug naar de middeleeuwen? De industrie hier wordt al streng gecontroleerd, vergunningen worden al jaar op jaar strenger (gelukkig maar. niemand wil terug naar de jaren 60 waar alles maar geloosd werd).. Dus gewoon even realistisch blijven!

    • Berdt bertsma

     ?????
     Mensen worden ziek Frank van die uitstoot. Wat we willen is niet ziek gemaakt worden. Een veilig leef omgeving, en dat is Zaanstad zeker niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *