Kultuurklutser niet welkom op Good Vibes Festival

“Knutselen op de duurste vierkante meters van ZNSTD”, “Cultuur met een knuppel naar dat cluster gejaagd.”, “Riskante lange termijn-risico’s die voor tientallen jaren gevoeld zullen worden.”

Een kleine greep uit de commentaren op het nieuw te bouwen cultuurpaleis naast Zaandam station dat minstens dertig miljoen gaat kosten.

1865
Hoewel veel Zaankanters zich erbij neer hebben gelegd dat het er moet en zal komen -“Ze doen toch wat ze zelf willen.”, “NS heeft ons in de tang.”- legt een clubje bezorgde streekgenoten zich er niet bij neer. De petitie Kultuurklutser werd in het leven geroepen. De petitie is momenteel door 1865 mensen getekend, maar de actuele stand vind je hier.

‘T ging mis… 
Vandaag vond voor de eerste keer het door ZNSTD gesubsidieerde festival Good Vibes plaats in het Darwinpark. Omdat het draait om muziek, cultuur en kunst, dachten de Kultuurklutsers dat het de uitgelezen plek zou zijn om bezoekers te informeren over de plannen en te attenderen op het initiatief. Dat ging mis.

11855873_1204165582942155_1590994728111407858_nSlechte vibes
Hoewel ze toestemming kregen van drie verschillende mensen van de organisatie om een spandoek op te hangen, werd dit ineens ingetrokken. Het zouden geen ‘good vibes’ zijn.

Dovemansoren 
Het argument dat het protest ‘er juist was om te voorkomen dat zo’n leuk festival als Good Vibes in de toekomst niet meer mogelijk is omdat al het beschikbare geld voor cultuur dan aan het cultuurcluster op gaat’ was aan dovemansoren gericht.

De 2V’s 
Toen er werd uitgeweken naar een stil hoekje Darwinpark kwamen er zelfs twee V’s* in actie: Het spandoek moest weg. Want er was geen vergunning.

*Mannen met de V van Vibes op de borst.

Op de Facebookpagina van Kultuurklutser vind je het hele verhaal. En hier vind je een aantal van de stukken die wij er over schreven.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • De V-mannen hadden blijkbaar geen bevoegdheid om op te treden. De organisatie van Good Vibes hebben daarop Handhaving opgetrommeld. Het waren dus 2 H-mannen die mij uiteindelijk “op straffe van een boete en het opdraaien voor de kosten van het laten verwijderen” dwongen het spandoek weg te halen.
  Er mee rondlopen had wel gemogen, zo bevestigden zij, maar ik heb niemand kunnen vinden die bereid was mij daarbij te assisteren…

 • Heb ’s avonds alsnog ff het spandoek bij het podium omhoog gehouden. In de stille hoop dat Skere Here de boodschap wel op zou pikken…
  Helaas, werd direct weer door de organisatie gemaand in te pakken.
  Er mee rondlopen mag blijkbaar toch niet…

 • antistalker

  Ik vond het wel grappig dat zij uitgerekend achter mij kwamen staan met hun spandoek. Jammer dat ik al eerder bij een evenement werd geconfronteerd met een verbaal agressieve vastgoedmagnaat, die het initiatief Cultuurklutser claimde als zijn eigen initiatief. Sindsdien is mijn interesse gedropt tot het nulpunt. Sorry. Ik laat mij liever niet voor de kar spannen van een vastgoedmagnaat. Overigens geen kwaad woord van mij over de spandoek lopers hun mening, die mogen zij gewoon hebben. Ik hou van variatie in meningen voor het vormingsproces. Het lijkt mij alleen nuttiger en effectiever om met het spandoek bij het gemeentehuis te staan. Ik hoop dat alle cultuurklutsers iets verder van mijn lijf vandaan blijven in ieder geval. Ik heb persoonlijk voldoende stalkers in mijn leven 😉

  • Als die “verbaal agressieve vastgoedmagnaat” Gerard Klop van de BedrijvigeBij was, dan is dat inderdaad een van de initiatiefnemers. En wel een die als geen ander snapt dat het veel meer loont, ook (juist) voor (armlastige) culturele instellingen, om bestaande bouw te hergebruiken i.p.v. een peperduur nieuw cultuurpaleis neer te zetten.
   Je idee om met het spandoek bij het gemeente huis te staan had ik natuurlijk zelf ook en dat zal wellicht ook nog gaan gebeuren.
   Ik snap alleen niet in welk opzicht ik op Good Vibes gestalkt zou hebben.
   Een boodschap “adverteren” is nog geen stalken.
   Ja, ik heb een aantal mensen persoonlijk gevraagd of ze bekend waren met Kultuurklutser en als ze blijk gaven van interesse verhaal gedaan.
   Maar ik heb bij niemand aangedrongen, niemand achtervolgd en (omdat de organisatie de boodschap niet wilde uitdragen) juist expres een plekje achteraf gezocht om het spandoek op te hangen (wel eentje waar het gezien zou worden, uiteraard)…

 • Jan de Bruin

  ACH,ACH! Volgens mij betekent good vibes : Leven en laten leven en vooral respect hebben voor elkaars mening.
  Dus vrijheid van meningsuiting, die de mannen met de V op hun zwarte T.shirt niet hoog in het vaandel hebben staan.
  Jammer en het blijkt maar weer dat we nog niet veel geleerd hebben van bv. Charlie Hebdo!
  Jan de Bruin

 • Ik ben blijkbaar ook nog eens onterecht door Handhaving gewezen op een vergunningsplicht. De website van de gemeente meldt namelijk:
  “Voor een betoging, demonstratie of manifestatie is geen vergunning nodig. Wel moet u de gemeente uiterlijk 72 uur van tevoren in kennis stellen via een kennisgeving. Is de kennisgeving niet op tijd doorgegeven, dan KAN de betoging verboden worden”.
  Vraag mij ook af of Handhaving in dat geval zelfs wel gerechtigd is om de “betoging” (door het ophangen van 1 spandoekje en informeren van geïnteresseerden door 1 individu dus) te verbieden…

 • Ik ben blijkbaar ook nog eens onterecht door Handhaving gewezen op een vergunningsplicht voor reclame uiting dan wel demonstreren.
  De website van de gemeente meldt namelijk:
  “Is er een vergunning nodig voor flyeren?
  Als u een product of iets anders wilt promoten door het uitdelen van flyers, reclamebiljetten, promotiemateriaal en dergelijke, dan hebt u geen vergunning meer nodig. De verspreider van de materialen is verplicht ontstane rommel direct op te ruimen. Dit geldt ook voor enquêteren.”
  En:
  “Voor een betoging, demonstratie of manifestatie is geen vergunning nodig. Wel moet u de gemeente uiterlijk 72 uur van tevoren in kennis stellen via een kennisgeving. Is de kennisgeving niet op tijd doorgegeven, dan KAN de betoging verboden worden”.
  Vraag mij ook af of Handhaving überhaupt gerechtigd is om een “betoging” (in dit geval dus het ophangen van 1 spandoekje en de aanwezigheid van- en het informeren van geïnteresseerden door 1 individu) te verbieden…

 • Jan Schoen

  Good Vibes, wolven in schaapskleren!
  Dit is te lezen op de homepage van deze organisatie:

  Good Vibes Festival heeft als hoofddoel om bezoekers bijzondere en vooral nieuwe ervaringen te geven. Dit wordt bereikt door verschillende aspecten van kunst, muziek en theater uit Zaanstad te vertegenwoordigen op het festival. Good Vibes wordt een festival waar mensen zich prettig kunnen voelen en zichzelf kunnen zijn. Bijzondere muziek, kunst en theater zorgt voor de nieuwe ervaringen voor de verschillende doelgroepen die wij met dit idee aantrekken.

  Ja, ja, …

 • Dwarsligger

  Een cabaretier (ik ben vergeten wie) heeft al eens gezegd wat het V-tje op het uniform betekent: ‘VMBO gehaald!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *