Lange omfietsroute snelfietspad geschrapt

Het bord bij De Vlinder staat er nog wel (Omleiding – Fietspad ri. Twiske Oostzaan afgesloten) maar de omleidingsroute via Poelenburg en Oostzaan is van de baan.

Vanaf maandag 7 oktober wordt de brug over Zijkanaal H bij het Barnegat in de fietsroute tussen Zaandam en Amsterdam-Noord vervangen. Het werk duurt maximaal 2 weken.

Aanvankelijk was een lange omleidingsroute gedurende twee weken voor fietsers voorgesteld. Vanuit Zaandam zouden fietsers via de Vlinder, Poelenburg, het Weerpad, de Kerkstraat en het Zuideinde naar Amsterdam-Noord moeten, een paar kilometer om als je pech hebt.

Orkaan-lezer (en fietsforens) Valentijn Sessink bekeek de situatie en de kaart en suggereerde dat er ook een hele simpele route was: gewoon stukje over de Westkolkdijk fietsen en dan het fietspad weer op. Die route is nu ook gewoon toegankelijk voor fietsers, dus veel hoeft daar niet te gebeuren. We informeerden bij de gemeente Zaanstad (en onder de kaart onthullen de we uitkomst).

Kaart uit Google Maps, bewerkt door Valentijn Sessink

De woordvoerder van verkeerswethouder Slegers meldde dat de afsluiting slechts een paar uur zou duren en waarschijnlijk veel sneller klaar zou zijn. In die paar uur zou de weg afgesloten zijn omdat de brug eruit en erin getild zou worden.

Dat loste het probleem van het omleiden natuurlijk niet op, want dat bord stond veel eerder op de route en stuurde de fietsers gedurende de hele periode door Oostzaan. Tijdens het hijsen zou de weg overigens ook voor auto’s en bussen gesloten zijn. Daar stond niks over op de borden.

Bij Zaanstad leek men de situatie aanvankelijk niet als een probleem te zien maar na overleg met de gemeente Oostzaan werd besloten dat het bord zou worden weggehaald en dat er een nieuw omleidingstraject komt. Dat gebeurde omdat ook de Fietsersbond aan de bel had getrokken, de fietsomleiding was ‘onwenselijk’.

Het alternatief is nu dat fietsers moeten afstappen en dan 20 meter langs het werk moeten lopen, ook wordt er een verkeersregelaar ingezet als het teveel overlast oplevert.

Dat laatste zou vooral tijdens de ochtendspits zijn omdat de Westkolkdijk door automobilisten als sluiproute wordt gebruikt om de Thorbeckeweg te omzeilen.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Stephan

  Bijzonder dat je dan moet afstappen en lopen.
  Terwijl er op de Westkolkdijk niet eens borden staan verboden voor fietsers oid.
  (pas als je richting tankstation gaat staat er een bord)

  • De Orkaan

   Dat klopt, ondanks dat er een fietspad is, mag je op de hele dijk fietsen. Vlak voor de stoplichten bij het tankstation staat een ‘verboden voor fietsen’ bord. Je kan dan met fiets aan de hand aan de andere kant een voetpad nemen, oversteken bij het stoplicht en op het bedrijventerrein weer fietsen, helemaal aan het eind begint daar weer een fietspad dat uitkomt in de Kerkstraat in Oostzaan.

 • Bart Prins

  De Westkolkdijk is geen sluiproute.
  Het is een alternatieve route!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *