Laatste stukje snelfietspad Zaandam-Amsterdam

Op de grens van Zaanstad en Amsterdam, aan het eind van de Noorder IJ- en Zeedijk, wordt nu ook het laatste stukje van het snelfietspad voorzien van uitnodigend rood asfalt.

Het fietspad is zelf al sinds eind 2016 klaar en werd in maart officieel geopend.

Behalve het nieuwe asfalt voor de laatste tientallen meters moet ook de innovatieve verlichting nog worden afgemaakt (die gaat pas aan als je erlangs fietst).

Het fietspad loopt in het verlengde van de Noorder IJ- en Zeedijk en de Westkolkdijk langs de Oostzanerdijk naar Amsterdam-Noord. Het vervangt voor veel fietsers het fietspad langs de Verlengde Stellingweg.

De Orkaan schreef nogal vaak over het fietspad (en we befietsen het ook zelf) en zette filmpjes online. Die zijn allemaal hier te bekijken.

Deel dit artikel:

11 reacties

 • sonja puhl

  Dat is mooi gedaan van de gemeente Amsterdam. Wanneer gaat Zaanstad aan de slag om het paaltje te verwijderen en de weg daar bij het paaltje te verbeteren?

 • Boon

  Mooi fietspad maar zolang die rare aansluiting van de Noorder Y en Zeedijk/Sluispolderweg nog steeds niet fiets vriendelijk is niet aan te bevelen. Daarnaast nog doorgaande snelbussen die je niet verwacht omdat je fietspad wel afbuigt .

  • sonja puhl

   Bij de oversteek van de snelbussen gaan de lichten branden en bellen rinkelen. Dus dat is wel goed geregeld

   • Boon

    De laatste keer dat ik nu langs reed was daar helemaal geen geluid dan wel licht seinen. Ik denk dat we elk een andere oversteek bedoelen. Waar ik toen van schrok was de snelle bus die richting A8(Coentunnel) ging en ik die A8 onderdoor moest.

 • Ricardo

  Boon en Sonja hebben beide gelijk. Er is 1 oversteek met bellen en lichten. Maar 2 zonder en bij alle drie kun je behalve door een bus ook door een zandwagen geschept worden. Deze kruisingen zijn wel overzichtelijk. Dit in tegenstelling tot de aansluiting richting Poelenburg en de IJ- zeedijk. Die is echt levensgevaarlijk zoals Boon al meldt. Maar eh genoeg gezeurd. Verder lekker fietspadje. Morgen weer

  • JanN

   Enkele weken geleden de desbetreffende wethouder een berichtje gestuurd over deze, inderdaad, levensgevaarlijke kruising. Hem waren nog geen ongelukken ter oren gekomen en verplaatsen van het Liander transformatorhuisje kost €400.000.
   Geen aanpassing op handen derhalve

   Dus moeten we wachten op een eerste ongeluk dat de krant haalt..

   • Sonja

    Dat de wethouder geen ongelukken ter oren is gekomen,komt omdat deze niet gemeld zijn/worden. Zijn ambtenaren zijn ook van mening dat de situatie niet ideaal is.

 • Leo

  In ieder geval is het een enorme verbetering, enne ja, je moet af en toe goed uit doppen kijken maar dat moet je als fietser altijd al heb je voorrang.

  • Boon

   Ik ben als fietser redelijk alert en voorrang, eerst zien dan geloven. Maar zoals ik al zei”Ik verwachte helemaal geen doorgaande bussen richting A8″. Maar die kunnen nog net voor de tunnel inschuiven, een gewaarschuwde fietser telt voor 3. Alleen had ik daar dus ook graag een wat betere duiding van het gevaar. Ze komen zomaar van achteren, vanuit Amsterdam zie je ze beter recht door gaan.

  • Rob

   Klopt. Als fietser mag je in je handen knijpen als je voorrang krijgt. De meeste automobilisten kijken niet verder dan hun motorkap lang is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *