Leerlingen Michaelcollege en Regiocollege (en Zaanlands en Pascal) willen ijsvrij

Wij zouden onze kat nog niet het ijs op sturen maar de leerlingen van het Michaelcollege denken daar anders over: zij willen ijsvrij.

Om dat voor elkaar te krijgen, startten ze een online petitie die inmiddels 1.111 keer ondertekend is. Ook het Regiocollege is een petitie begonnen die 198 keer getekend is.

UPDATE 10:13: ook het bij Zaanlands willen ze ijsvrij (305 keer getekend, doel: 500).

UPDATE 12:26: bij het Pascal College willen ze ‘Sneeuwvrij‘ (808 van de gevraagde 1000 handtekeningen binnen)

Dat ijsvrij is overigens niet het ijsvrij dat wij vroeger kenden, maar vrij omdat het volgens de opstellers van het St. Michael college “niet verantwoordelijk [is] om ruim 1000 leerlingen door het noodweer verwacht door het KNMI te laten reizen.”

Het Michaelcollege wil naar de 2000 stemmen, maar is al tevreden bij 650 (meer dan 50% van schoolpopulatie). Het Regiocollege wil naar de 200 (en dat moet lukken).

Regiocollege:

“Zodat studenten die met moeiten naar school kunnen gaan hier een vrije dag van kunnen hebben.”

(Bijles Nederlands?)

Foto De Orkaan: gister aan het eind van de middag op het Zaaneiland.

Deel dit artikel:

14 reacties

 • Niceau

  Je kan later ook geen ijsvrij bij je baas krijgen.. Wederom een zeer slecht voorbeeld voor deze generatie..

  • joop tralala

   Je kan wel later bij je baas verschijnen zonder straf of het missen van taken wat bij leerlingen wel gepaard gaat met straf resp. nablijven. Buiten dat kan je bij je baas een snipperdag aanvragen als het te gek weer is/wordt, kan je niet op school. Kortzichtig argument Niceau. Volwassenen gaan vaak middels auto, de meeste leerlingen moeten op de fiets. Autowegen worden meestal als eerste schoon gemaakt en daarna de fietspaden zo dat al gebeurt.

   • joop tralala

    Nog even toevoegen dat er richting Gemeente Oostzaan een compliment uitgedeeld kan worden voor het schoonmaken van een groot deel van de voetpaden in de Gemeente!!! Compliment.

    • Willemsen

     Dat heb ik ook gezien. Mensen van Baansteder waren daar aan het werk. Wat mij betreft mogen ze ook mensen met een taakstraf zoiets laten doen.

    • Erik Esteie

     Ik werk in een winkel en die winkel moet open en ik kan dus niet even een snipperdag vragen. Wel zal er begrip zijn als de winkel later opengaat

     Dus het argument dat je geen ijsvrij kan vragen bij een werkgever is een heel goed argument….

     Stel je trouwens eens voor dat iedereen die in een ziekenhuis werkt ijsvrij vraagt, of bij de politie?

  • The one and only

   Maar het gaat toch echt over school

 • Willemsen

  En ook gelijk erbij zetten wanneer ze die dag of middag gaan inhalen.

 • hans van loo

  Een stukje extra aandacht voor het juiste gebruik van de Nederlandse taal is misschien nog wel belangrijker dan dat vermeende ijsvrij.

  De zin van het Regiocollege,zoals in het artikel hierboven weergegeven,is toch griezelig. Je komt dat soort kromme taal ook regelmatig op fora tegen.

  Studenten? Het zijn toch scholieren op zo’n school?

 • A. Harmens

  De hamvraag is natuurlijk of de scholen ook daadwerkelijk ijsvrij gegeven hebben. Ik hoop het niet, anders is het hek van de dam, met al die petities.

 • Rob

  In de barre winter van 1979 voor het eerst meegemaakt dat er sneeuwvrij werd gegeven – op het Michaël …

  Het was zo bar en boos dat om en nabij de helft van leerlingen en leraren de school gehaald heeft en de andere helft gestrand was. Naar verluidt stonden er leraren vast in de file op de A9, zodanig ondergesneeuwd dat die pas bij het dooien in het voorjaar teruggevonden werden 😉

  Per direct werd er een telefoondienst in het leven geroepen volgens welke leraren en leerlingen snel gewaarschuwd konden worden (het was namelijk nog even voor het internettijdperk). Dat systeem heeft heel behoorlijk gefunctioneerd: diezelfde winter werd er nog een paar maal sneeuwvrij gegeven.

  Ik vind het een mooie actie dat leerlingen nu het middel van de petitie gevonden hebben om sneeuw/ijsvrij te vragen en dat weten te organiseren. Of de huidige omstandigheden dat ook noodzaken is een tweede. Volgens mij lag er in 1979 meer sneeuw 😉

 • Geke

  Eerlijk gezegd denk ik dat de initiatiefnemers van deze petities niet zozeer uit zijn op een dagje vrij. Geloof me, het merendeel van leerlingen houdt van regelmaat en een gewone schooldag. De onrust en boosheid ontstaat doordat de schooldirecties niet kordaat optreden. Op de meeste scholen werd afgelopen maandag pas rond 11:30 uur besloten dat de school de rest van de dag gesloten zou zijn. Tot die tijd was er sprake van chaos. Niet alleen op de scholen zelf maar natuurlijk ook thuis. Leerlingen vragen ouders om ze naar school te brengen in de wetenschap dat er ’s middags nog een pak sneeuw zou vallen.
  Mijn voorstel is om bij de eerstvolgende dag met de waarschuwing code oranje alle scholen (Voortgezet Onderwjs)te sluiten. In deze tijd kunnen leerlingen en docenten prima communiceren via systemen als Magister. Opdrachten en instructies kunnen die dag dan gewoon thuis gemaakt worden. En wie weet heeft de jeugd dan ook nog een uurtje over om de stoep sneeuwvrij te houden. Een mooie les burgerschap. Net als het aanmaken en rondsturen van deze, door leerlingen geïnitieerde petities. En ja, het schrijven van een mooie Nederlandse zin, moet je, net als burgerschap, ook leren. En laten we dan niet vallen over het niveau van de tekst (vergeet niet dat de meeste Nederlanders een taalniveau B1 hebben) maar ze juiste prijzen om dit initiatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *