De plannen voor een nieuwe techniekcampus (Zaancampus Techlands) aan de Aris van Broekweg in Zaandam zijn door Zaanstad in de ijskast gezet.

Om de techniekopleiding toch dit jaar na de zomer door te laten gaan, wordt de nieuwe opleiding op de locatie van het Regio College aan het Cypressehout (Westerwatering) gehuisvest.

In feite had de opleiding begin dit jaar moeten starten. Door financiële tegenvallers, problemen met het bouwterrein en bezwaarprocedures wordt het allemaal later.

De nieuwe campuslocatie op de hoek van de Aris van Broekweg en de Houtveldweg wordt voorlopig niet gebouwd. Zaanstad:

“De voorbereidingen waren al in een vergevorderd stadium. Als gevolg van een bij de Raad van State ingediende beroepsprocedure, kan de nieuwbouw voorlopig niet starten.”

Dat is een curieuze redenering. Een beroep bij de Raad van State heeft geen schorsende werking en het bestemmingsplan is goedgekeurd. Zaanstad had dus de bouw door kunnen zetten met ontwikkelaar CTBO, maar kennelijk vreest men de procedure die pas in het najaar dient (en dan is er nog geen uitspraak).

Als de verhuizing niet door zou gaan, zou Tetrix Techniekopleidingen in de knel komen. Die gaan onderdeel uitmaken van de Zaancampus. Ze zitten nu nog aan het Jonkerplantsoen (Kogerveld), maar daar komt woningbouw.

Lange termijn

CTBO BV (moedermaatschappij van Tetrix en de ontwikkelaar van de campus) en gemeente Zaanstad onderzoeken hoe zij op de lange termijn alsnog de campuslocatie aan Aris van Broekweg kunnen bouwen gezien de beoogde groei en ambities van de partners binnen Techlands.

De Techniekcampus biedt onder andere opleidingen werktuigbouwkunde, metaal, installatie- of elektrotechniek, service en onderhoud of foodprocesoperator. De campus is niet alleen voor jongeren, maar ook voor zij-instromers die willen overstappen naar de techniek of werknemers die zich willen bijscholen. 

Hier ons Zaancampus-dossier

Zo had de nieuwe locatie eruit moeten zien