Lintjes!

We zitten er zelf dit jaar niet bij, maar dat verhindert niet dat we iedereen die een lintjes heeft gekregen daar (vanaf veilige afstand) mee feliciteren.

In Zaanstad ging het om veertien inwoners, Burgemeester Hamming kwam persoonlijk langs. Judith Michel reikte in Wormerland één onderscheiding uit.

In Zaanstad werd mevrouw Mercedes Zandwijken (1957, foto boven) benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Ze is sinds 2012 directeur van de Stichting Keti Koti tafel. Meer dan 14.000 mensen hebben inmiddels aan de dialoogtafels meegedaan. Mevrouw Zandwijken zet zich voor de stichting in op tal van terreinen zoals financien, communicatie en coordinatie van de vrijwilligers. Daarnaast traint en coacht ze organisatoren en discussieleiders van diverse Keti Koti tafels die Nederland inmiddels rijk is.

Igna Hollingsworth-Vendel (1961) hielp al als jong meisje bij begeleid zwemmen. Na 42 jaar zet ze zich op haar vrije middag nog steeds in voor medisch zwemmen. Naast het geven van zwemles koppelt ze ook al jaren de juiste vrijwilliger aan de juiste leerling. Dankzij haar toedoen behaalden vele kinderen met een verstandelijke of een lichamelijke beperking toch een zwemdiploma.

Tinie Simmers-Bank (1942) is bij FC Zaandam een vrijwilliger die goud waard is. Al vele jaren (meer dan 40!) is ze op zaterdagen en zondag aanwezig. Ze helpt dan onder andere achter de bar. Tot 2015 waste en streek ze de tenues van de selectie-elftallen. Daarnaast helpt ze ook bij het organiseren van activiteiten voor de vrijwilligers.

Jan ter Wisscha (1946) is actief als vrijwilliger bij hockeyclub De Kraaien, het Zaans Ondernemers Netwerk (later Zaans Economisch Platform), De Zaansche Molen en bij de wijkraad Zaandam Zuid. Bij De Kraaien was hij jarenlang bestuurslid, maar hielp hij ook bij renovatieklussen. Ter Wisscha was jarenlang raadslid van de VVD en fractiesecretaris.

Hessel Kraaij (1950) is sinds 1971 actief bij Le Champion waar hij onder andere het clubblad ontwikkelde. Hij was coordinator van de Ronde van Noord-Holland en samen met zijn vrouw Tineke was hij vrijwilliger bij de marathon van Egmond. Maar ook bij Fluxus en Computer Vereniging Oostzaan was hij actief. Hij is mede-oprichter en secretaris van Historisch Zaandam.

Desirée Gobels-Koonings (1970) is vanaf haar achtste lid van scoutingvereniging De Watergeuzen. Sinds haar tienerjaren is ze begeleider en akela. Dat vrijwilligerswerk doet ze inmiddels al meer dan 30 jaar. Daarnaast is ze heel actief in de begeleiding van vluchtelingen. Zo ondersteunt ze een gezin uit Syrië met afspraken maken bij artsen en advocaten en helpt ze bij het leren van de Nederlandse taal.

Ronald van Lienen (1963) is al sinds 1982 bestuurslid van Handbalvereniging Zaanstreek. Sinds 2016 is hij voorzitter. Van Lienen wordt ook wel de motor van de club genoemd. Hij is naast voorzitter ook lid van de sponsorcommissie, de toernooicommissie en de kantinecommissie. Hij staat achter de bar, regelt de inkoop en is nog actief als keeper van het 3e herenteam.

Marry van der Aar (1955) Is al jarenlang secretaris en bestuurslid van het Ingenieur Duyvisfonds, bestuurslid bij de Bredenhofstichting en secretaris bij stichting de Zaanse Pakhuizen. Ze zit ook in de Raad van Toezicht van Mennistenerf/Pennemes. Daarnaast zet ze zich vrijwillig in voor de Vereniging Ongeschonden Westzijderveld, de Lions Zaanstreek en de Telefonische huldienst Zaanstreek.

Erik Petersson (1946) heeft zich vooral ingespannen voor mensen die het minder hebben in de Fillipijnen. Samen met zijn vrouw, die onderwijzeres was op de Filipijnen, heeft hij een stichting opgericht om kansarme mensen daar te helpen. Hij spande zich in voor de bouw van sanitaire voorzieningen, hij boodt materiele steun aan scholen in de vorm van boeken en computers en verscheepte afgeschreven rollators, rolstoelen en looprekken naar de eilanden.

Afra Mandjes-In den Haak (1941) is de stille kracht van de werkgroep die de jaarlijkse Hannie Schaftherdenking organiseert. Al vanaf 1966 maakt ze als lid van het dagelijks bestuur deel uit van het 4 en 5 mei comité Zaanstad. Ook zette ze zich in voor de contactgroep verzetsvrouwen en voor de Opleiding Blindengeleidehonden.

Marianne Westrik (1955) is al meer dan 50 jaar actief als vrijwilliger voor verschillende verenigingen en organisaties. Zo was ze actief voor Jeugdhonk De Fuik, groepsleidster bij GJC Zomerkampen, penningmeester bij de Speel-o-theek in de Bovenkruier, actief in de ouderraad bij basisschool de Hoeksteen, begeleidster bij stichting Dolfijn, het ZMC, Stichting Kalverpolder en nog veel meer.

Kees van Roon (1930) is sinds 1966 lid van AWN, de vereniging van vrijwilligers in de archeologie afdeling Zaanstreek Waterland. Hij deed veel onderzoek en schreef daarover in het blad Grondspoor en Zaans Erfgoed. Van Grondspoor was hij bovendien jarenlang vormgever en redacteur.

Aad Brakenhoff (1955) is sinds zijn 16e betrokken bij de organisatie van de intocht van Sinterklaas in Assendelft. Vanaf 1985 is hij penningmeester van het Sinterklaascomité Assendelft. Ook is hij al jaren actief voor Menvereniging Assendelft. Hij benadert sponsoren en vraagt vergunningen aan. Ook helpt hij bij het organiseren van men-ritten en ringsteekwedstrijden.

Hans Lalk (1942) richtte in 1998 Belangengroep Nauerna op. Hiervan was hij tot 2019 ook voorzitter. Hij spande zich onder andere in voor de aanleg van riolering, aansluiting op het aardgasnetwerk en het afsluiten van de sluiproute langs de Nauernasche Vaart. Lalk nam ook het initiatief om pakhuis De Paauw te restaureren en Molen De Paauw te herbouwen.  

Foto’s Zaanstad: Bart Homburg

In Wormerland benoemde Judith Michel de heer D.C. Breet (Dirk) tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dirk Breet (1947) was 28 jaar onbezoldigd havenmeester van Watersport Vereniging Wormer. In de periode april t/m september was hij 24 uur per dag, 7 dagen in de week op de verenigingshaven om iedereen te helpen. Zijn werkzaamheden pakte hij met veel plezier en altijd voortvarend op. Eigenlijk deed en kon hij alles: Zo maakte hij nieuwe leden wegwijs op de haven, zorgde hij voor het indelen van de boten in de boxen en hield contact over het onderhoud van schepen met de booteigenaren. Ook begeleide hij de leden die corveedienst hadden en de maandagmiddagploeg. Dirk Breet deed schilder- en schoonmaakwerk en allerlei hand- en spandiensten. En hij zorgde mede voor het maken en de verspreiding van het clubblad “De Titan” van de vereniging. Dirk is eind 2020 gestopt in zijn functie als havenmeester.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *