Vandaag kregen drie Zaankanters in Dorpshuis de Horn in Krommeniedijk een lintje van burgemeester Jan Hamming.

Barend Meijns (1947), Jacob van Nieuwenhuizen (1941) en Herbert Jäger (1940) ontvingen de onderscheiding voor hun indrukwekkende vrijwillige inzet voor de samenleving. Alle drie worden zij Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Hieronder de tekst van Zaanstad.

Barend Meijns

geboren en getogen Krommeniedijker. Hij is al sinds eind jaren 70 actief als vrijwilliger bij Dorpshuis De Horn en heeft door de jaren heen vele activiteiten opgezet in en rond het dorpshuis. Sinds 1999 is Meijns toegetreden tot het bestuur en wel als voorzitter, een functie die hij nu al meer dan 20 jaar vervuld.
In 1980, tijdens het 700-jarig bestaan van Krommeniedijk, nam Meijns deel aan de feestcommissie en heeft toen meegeholpen om de viering van dit jubileum tot een succes te maken.

Dankzij Meijns is er een tafeltennisclub in het dorpshuis gekomen en hij was ook  één van initiatiefnemers voor de oprichting van een Jeu de Boules club in Krommeniedijk.

Een wat recenter voorbeeld van zijn inzet is de ‘Winter lichtjeswandeling’.  Na een aantal edities is deze wandeling al uitgegroeid tot een echte publiekstrekker waar meer dan 1000 personen aan deelnemen.

Daarnaast is Meijns meer dan 25 jaar actief geweest als vrijwillig brandweerman bij de brandweerpost Krommeniedijk. Daar was hij chauffeur, manschap en bevelvoerder, dus multifunctioneel inzetbaar.

Al dit vrijwilligerswerk, deed hij naast zijn drukke werkzaamheden als bloemist op het Vlietsend in Krommenie.

Jacob Nieuwenhuizen

geboren en getogen Krommeniedijker. Hij woont al zijn hele leven in hetzelfde huis op de Krommeniedijk. En dat is dus inmiddels 80 jaar.

Jacob was actief voor de speeltuinvereniging en sinds 2003 bent betrokken bij zangvereniging De Dijckers. Al sinds de jaren 50 is Nieuwenhuizen betrokken bij Dorpshuis De Horn. Hij heeft destijds de elektriciteit aangelegd en ook in de jaren ’80, bij de bouw van het huidige Dorpshuis, was hij verantwoordelijk voor de elektriciteit. Hij wordt daarom ook wel Opperhoofd Elektriciteit genoemd.

De tuin bij het dorpshuis wordt ook door Nieuwenhuizen onderhouden en in de zomer maait hij het gras, zodat de jeugd er naar hartenlust kan voetballen. Hij zorgt voor het hijsen van de vlag op officiële feestdagen en maakt deel uit van de seniorenploeg. Deze ploeg zorgt voor het dagelijks onderhoud van het gebouw.

Nieuwenhuizen schreef mee aan het boek “50 jaar Dorpshuis” en hij heeft samen met zijn echtgenote Ineke jarenlang zorggedragen voor het verschijnen van het boekje “Dorpshuisnieuws”.

Ook bij de Jeu de Boulesclub is hij belangrijk. Hij beheert de financiën, maakt het wedstrijdschema en  zorgt ervoor dat de bak er netjes bij ligt.

En dan is daar nog al de tijd die hij heeft geïnvesteerd in Klein Maar Dapper, de ijsvereniging. Daar was Nieuwenhuizen jarenlang secretaris en archivaris geweest. Nog steeds is hij actief voor Klein maar Dapper, hij int nog steeds de contributie en maakt het clubblad.

Herbert Jäger

al heel wat jaren actief voor Dorpshuis de Horn. Al in 1973 werd hij bestuurslid. Hij werd eigenlijk meteen tot penningmeester benoemd en die rol vervulde hij met verve. Zelfs zijn medebestuursleden vonden wel eens dat hij te ver ging bij het “afdingen”. Maar daardoor regelde hij de aankopen voor het dorpshuis voor de laagst mogelijke prijs. 


Jäger is daarnaast ook beheerder van het dorpshuis en organiseert in die hoedanigheid vele feesten en trouwerijen. Hierbij wist hij vaak wat extra omzet voor het Dorpshuis te creëren door de potentiële gasten net iets meer te laten bestellen dan ze in eerste instantie van plan waren. 


De Krommeniedijker verenigingen profiteerden hier alleen maar van. Aan hen kon – doordat Jäger zo op de centen lette –  onderdak tegen een gereduceerd tarief worden verleend.


Jäger was jarenlang de inkoper van het eten, drinken en facilitaire benodigdheden. Daarnaast regelde hij de schoonmaakploeg en stuurde hij de zogenaamde hapjesploeg aan.


Jäger heeft zich in totaal 45 jaar vrijwillig ingezet voor Dorpshuis de Horn en daarmee ook voor de Krommeniedijker gemeenschap. In rustige tijden was hij er zo’n vijf uur per week maar met name na zijn pensioen werd dat meer en was hij soms wel 25 uur per week voor het dorpshuis in touw.

Als we de foto’s van de feestvarkens in huis hebben zetten we die erbij, voorlopig even deze: een ansichtkaart die Alie Groot (moeder van Orkaan-redacteur Piet Bakker) naar huis (Zaandam) stuurde tijdens een logeerpartij bij haar grootouders in Krommeniedijk.